השאירו פרטים לשיחת ייעוץ אישית

    ידועים בציבור

    "ידועים בציבור" הינו כינוי לשני בגירים אשר בחרו לקיים זוגיות ו/או חיי משפחה, ללא רישום פורמלי של הקשר ביניהם ולא עריכת כל טקס נישואין רשמי, בארץ או בחו"ל.

    על אף העובדה כי קשרים אלו אינם מוכרים ברמה ההלכתית-דתית, הרי שמבחינה משפטית מדובר בזוגות הזכאים למלוא הזכויות המשפטיות הנהוגות על פי הדין האזרחי, לאור היותם "ידועים בציבור" בעגה המשפטית מכורח מגורים תחת קורת גג אחת, ניהול משק בית משותף וכן ותק זוגי שצברו יחד.

    בנוסף, למרות שמסגרת החיים של ידועים בציבור טרם הוכרה באמצעות חקיקה, בפועל מעמדם מתפתח באופן מרשים ואף כמעט משתווה למעמדם של זוגות נשואים.

    באמצעות הכרה במעמד של ידועים בציבור, זכאים בני הזוג לשורה רחבה של זכויות שבסיסן בהטבות סוציאליות, כלכליות וחומריות שונות.

    שני דגשים חשובים:

    • אמנם, לבני זוג שהם ידועים בציבור יש זכויות רבות ועם השנים מעמדם המשפטי הולך ומשתפר, אך זכויותיהם של ידועים אינן משתוות באופן מלא לאלו של זוגות נשואים.
    • כדי להיות מוכר כידוע בציבור, לא נדרש בהכרח "לחתום" על מסמך רשמי המעיד על כך. בתי המשפט יכולים להכיר בזוג כ"ידועים בציבור" לאחר בחינה והסתכלות אורח החיים הזוגי בו הזוג חי (משק בית משותף, שיתוף בהוצאות כלכליות, ילדים משותפים ועוד…), גם אם לא נחתם או נערך כל מסמך רשמי בנושא. כלומר, ידועים בציבור הוא סטטוס.

    מבחנים הנדרשים להוכחת מעמד בפני ביהמ"ש

    בבואו של בית המשפט לבחון את מעמדם של זוגות המעוניינים בהכרה כידועים בציבור, הוא נשען על מספר יסודות מרכזיים המשמשים עבורו כאבן בוחן לגיבוש הכרעה בסוגייה:

    • יסוד האישות: צורך בהוכחה כי מדובר במערכת יחסים שאינה מבוססת באופן בלעדי על יחסי אישות אינטימיים, אלא מושתתת על ערכים כמו אהבה, מסירות ונאמנות בין שני בני הזוג במסגרתו קשרים השניים את גורלם זה עם זו (תקף גם עבור זוגות חד-מיניים).
    • יסוד כלכלי: הוכחת קיום משק בית משותף, בדגש על שותפות ברבדי חיים שונים, כמו חיים תחת קורת גג אחת, הוצאות בעלות בסיס משותף (מזון ושתייה, הלבשה, שונות) ומרכיבים נוספים המוכיחים כי קיים קשר כלכלי בין בני הזוג.

    כיצד ניתן להוכיח את היותכם ידועים בציבור?

    בית המשפט דורש קיום הוכחות לניהול משק בית משותף בין בני הזוג. לשם כך ניתן להסתייע בעדים ו/או במסמכים ותיעודים המוכיחים זאת (חשבון בנק משותף, בעלות על נכס משותף, הסכם זוגיות או חיים משותפים ועוד).

    האם גם זוגות חד מיניים נחשבים לידועים בציבור?

    בהחלט. עצם הוכחת תנאי קיום חיים משותפים ו/או ניהול משק בית משותף הינה מספקת מבחינה משפטית.

    עצם הוכחת תנאי קיום חיים משותפים תחת קורת גג אחת וניהול משק בית משותף, הינם מספקים את בית המשפט בכדי להסדיר את מעמדם כידועים בציבור.

    על אף שהחוק במדינת ישראל אינו מאפשר עדיין לזוגות חד-מיניים להינשא בישראל, הפתרון עבורם מצוי במסגרת יחסים של ידועים בציבור, המקנים להם זכויות וחובות האחד כלפי השני שלא במסגרת הנישואין.

    למעשה, סטטוס של ידועים בציבור יכול להתאים לכל סוג של זוג שחי במדינת ישראל.  החוק יכיר בזוג כידועים בציבור גם אם הם יכולים להינשא בהתאם לדין דתי מסוים (יהודי, מוסלמי, נוצרי, דרוזי) וגם אם לא: ישנם הרבה זוגות שאינם יכולים לקבל הכרה של זוג נשוי במדינת ישראל, ואלו בוודאי יכולים ליהנות מהחובות והזכויות של ידועים בציבור, למשל: אנשים חסרי דת/ דתם מוטלת בסימן שאלה; זוגות חד מיניים (הומואים ולסביות), זוגות שמשתייכים לעדות דתיות שונות; פסולי חיתון ועוד.

    מהו ההבדל בין ידועים בציבור לבין נישואין?

    ירושה על פי צוואה – במידה והנפטר/ת לא הותירו צוואה אחריהם, יהיו זכאי הידוע בציבור שחי לצידם לירושה, בדומה למקרה של אלמן/ה. למרות זאת, בית המשפט מחמיר בסוגייה זו עם ידועים בציבור, וקבע כי במידה ואין אזכור מפורש של בן/בת הזוג בצוואה, הרי שהידוע/ה בציבור לא יהיו זכאים לרשת את נכסיו ועזבונו של המנוח/ה.

    מיסוי – על פי פקודת מס הכנסה, בני זוג נשואים משלמים מס הכנסה במשותף, על פי מדרגת מס אחידה. הוראה זו אינה חלה על ידועים בציבור, כך שהם זכאים לשלם בנפרד ועל פי מדרגות מס שונות. עובדה זו עובדת לעיתים רבות לטובתם, ומאפשרת להקל בחבות המס המוטלת עליהם לצורך רכישת דירת מגורים או במסגרת תקנות מס אחרות.

    התרת זוגיות – כאן זוכים ידועים בציבור ליתרון מסוים, שכן אין עליהם חובה להתגרש בבית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה, ובכך נחסכת מהם טרחה ואף לעיתים במסגרת הליך משפטי/דתי קשה ולעיתים אף משפיל.

    אימוץ ילדים – מדובר בנקודה כאובה במיוחד, לאור העובדה שידועים בציבור אינם יכולים על פי חוק לאמץ ילדים בישראל וכן אינם זכאים לטיפולי פוריות.

    מהן הזכויות העתידיות במקרה של פרידה בין בני זוג ידועים בציבור?

    מעמדם המשפטי של ידועים בציבור עדיין אינו הוכרע באופן מלא באמצעות חקיקה, עובדה שמשאירה מרחב תמרון ופרשנות לבית המשפט בבואו לפסוק בעניינם. במטרה להימנע מבעוד מועד ממאבק משפטי עקב פרידה, מומלץ לבני הזוג לערוך עוד בטרם התרחש משבר ביחסים, על הסכם זוגיות או הסכם לחיים משותפים שמטרתו להכריע בסוגיות אלו, לרבות בנושאי רכוש, ירושה, משמורת וזמני שהות (במידה וקיימים ילדים משותפים) ועוד.

    האם ידועים בציבור יכולים לרשת את רכושם של בני הזוג שנפטרו?

    בהחלט כן. על פי חוק הירושה, זכאים ידועים בציבור לקבל מחצית מעיזבונו של בן/בת זוגם שהלכו לעולמם, בעוד שלמחצית השנייה יהיו זכאים הילדים. התנאי לרשת עזבון זה היא שאף אחד מבני הזוג לא היה נשוי בעת שאחד מהם נפטר וכן כי לא הייתה למנוח/ה כל צוואה שהורתה לחלק את עזבונם באופן שונה.

    זכויות וחובות של ידועים בציבור

    הסדרת הזכויות השונות של זוגות ידועים בציבור, משתנה  בין התחומים השונים כאשר חלקם מפותחים יותר וחלקם מפותחים פחות. להלן מספר דוגמאות למקומות בהם קיים שוני בין זוג נשוי לזוג ידועים בציבור:

    • זכויות כלכליות: מרבית הזכויות בתחום הכלכלי, זהות בין זוגות נשואים לידועים בציבור. איפה לא? למשל, אדם שהתפטר עקב מעבר דירה לצורך מגורים עם ידוע בציבור לא יקבל פיצויי פיטורין.
    • פרידה של בני זוג: בתחום מזונות הילדים ומשמורת, יש לידועים זכויות זהות לאלו של הזוגות הנשואים. עם זאת, על בני זוג ידועים בציבור תחול "חזקת השיתוף" ולא ההסדר הקבוע בחוק יחסי ממון, שהוא הסדר משפטי מעט שונה ועם משמעותיות אחרות.
    • ביטוח לאומי: בני זוג ידועים בציבור נהנים מזכויות וחובות זהות לאלו של זוגות נשואים.

    יתרונות וחסרונות של המעמד

    ממעט הדוגמאות שניתנו כאן, ניתן לראות כי לסטטוס של ידועים בציבור יש לעיתים חסרונות ולעיתים יתרונות. החסרונות באים לידי ביטוי הן לעניין תחומים מסוימים שאינם מוסדרים דיים והן לעניין הסרבול הבירוקרטי שלעיתים כאשר בני הזוג אינם נשואים. לצד זאת, קיימים יתרונות – למשל, הליך של פרידה בין בני זוג, יהיה לעיתים פשוט יותר מאשר פרידה של בני זוג הנשואים לפי מערכת דתית עם חוקים נוקשים.

    כיום, אנו רואים שזוגות רבים, על אף היכולת הטכנית להתחתן במסגרת דתית כלשהי, מעדיפים להימנע מכך על מנת שלא להיות תלויים בממסדים דתיים קשוחים.

    עורך דין עבור זוגות ידועים בציבור

    עו"ד מעיין סבג מלווה לאורך שנים זוגות המעוניינים בהסדרת מעמדם כידועים בציבור. לאור הניסיון הרב שצברה בדיני המשפחה על בוריים, הוכיחה עו"ד סבג כי היא מסוגלת לספק למגוון רחב של זוגות, ליווי משפטי מקצועי אשר יוביל אותם עד לתוצאה המיטבית.

    עד היום ערכה עו"ד סבג מאות הסכמים עבור ידועים בציבור. כמו כן, הצטיינה בהצגת טיעוניהם השונים באופן חד וברור מול הערכאות המשפטיות השונות, תוך הוכחת כישורי ליטיגציה מרשימים, דבקות עיקשת במטרה ושמירה על זכויותיהם של לקוחותיה על הצד הטוב ביותר.

    שאלות ותשובות בנושא ידועים בציבור

    1. כיצד ראוי לסיים קשר בין ידועים בציבור?

    היתרון המהותי בסיום הקשר הזוגי בין ידועים בציבור טמון בהיעדר התלות במוסד דתי (רבנות) שיכריע בסוגייה. במידה ומדובר בבני זוג עם ילדים משותפים, עליהם לערוך הסכם פירוד הקובע, בין היתר, את גובה דמי המזונות, הסדרי ראייה ומשמורת על הילדים, חלוקת רכוש ונושאים נוספים.

    2. מהו המעמד של ידועים בציבור מאותו מין?

    המערכת המשפטית אינה מבחינה בין ידועים בציבור הטרוסקסואליים לבין ידועים בציבור בני אותו מין. הבחינה היחידה שעורך בית המשפט על מנת לקבוע את מעמדם של בני הזוג כידועים בציבור מסתמכת על ניהול משק בית משותף ו/או קיום תא משפחתי תחת קורת גג אחת.

    3. האם לידועה בציבור מגיע מזונות אישה?

    מבחינה חוקית, לידועה בציבור אין זכות חוקית למזונות, שכן על פי הדין העברי אין אדם חייב במזונות לאשה אלא אם נשא אותה כדת משה וישראל ונתן בידה כתובה על פי דין. עם זאת, יתכן כי קיים בין בני הזוג הסכם מקדים הנוגע לתשלום מזונות במסגרת חייהם המשותפים.

    4. מה קובע הדין לגבי רכוש משותף בין ידועים בציבור?

    לידועים בציבור זכות בדומה לזוג נשוי למחצית מרכושו של בן או בת הזוג. במידה והידועים בציבור מעוניינים בהבהרות באשר לחלוקת הרכוש לאור פרידה או מוות, עליהם לערוך הסכם ממון ו/או צוואה על מנת לקבוע זכויות רכושיות וממוניות.

    השאירו פרטים לשיחת ייעוץ אישית




      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן