השאירו פרטים לשיחת ייעוץ אישית

    אפוטרופסות

    כל אדם זכאי לזכויות ולחובות משפטיות מסוימות החל מיום הולדתו ועד יום מותו. עם זאת, ישנם אנשים מסוימים/ מצבים מסוימים, בהם אדם אינו בעל "כשרות משפטית", ועל כן הוא לא יכול לבצע פעולות משפטיות בגפו ונדרש להסתייע באפוטרופוס. למשל: קטין, פסול דין (מי שלקוי בנפשו או ביכולותיו השכליות), אדם שאינו צלול במחשבותיו (קשיש שסובל מדמנציה) – החוק מכיר בכך שהאנשים הללו לא יכול לייצג את עצמם בפן המשפטי ועל כן נדרש למנות להם אפוטרופוס – אדם/ גוף שידאגו לייצג את זכויותיהם עבורם.

    מהו אפוטרופוס?

    אפוטרופוס הוא אדם, או תאגיד, אשר מהווים אפוטרופוס טבעי או מונו על ידי בית המשפט כדי לדאוג לענייניו של מי שלא יכול לנהל את ענייניו המשפטיים.

    הורים לילדים עד גיל 18, הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים, בית משפט לא נדרש להכריז עליהם ככאלו, שכן זה קבוע בחוק. לעומת זאת, קיימים מקרים רבים בהם בית המשפט ימנה אפוטרופוס על פי מינוי.

    מי יכול להיות אפוטרופוס על פי מינוי?

    למעשה, כמעט כל אדם יכול להיות אפוטרופוס של אחר, אם בית המשפט מצא אותו כמתאים – בן זוג, קרוב משפחה (הורה, ילד, דוד), עורך דין או כל אדם אחר שנמצא מתאים וראוי לייצג את האינטרסים של מי שזקוק לכך.

    בנוסף, גם תאגידים, עמותות וקרנות יכולים לשמש כאפוטרופוסים (למשל, אקי"ם אפוטרופסות לאנשים עם מוגבלויות, ילדים בסיכוי – לקטינים, המרכז הישראלי לאפוטרופסות ועוד…).

    בנוסף לכל אלו, קיים גוף במשרד המשפטים, האפוטרופוס הכללי, שמהווה אפוטרופוס בהם אין לאדם גורם ראוי אחר שיכול לייצג את האינטרסים שלו כנדרש.

    באילו תחומים תהא אפוטרופסות?

    לאדם אחד יכולים להיות מספר אפוטרופוסים במקביל, כאשר כל אחד מהם אמון על תחום שונה. למשל, ילד אחד של אדם קשיש יהיה אחראי לניהול הזכויות הכלכליות של אביו, ואילו ילדה אחרת תהיה אחראית לדאגה לענייניו הבריאותיים. כך, ניתן לספק לאדם את הטיפול המסור והמדויק ביותר בכלל תחומי החיים, תוך הכרה בעולמות הידע והאינטרסים של האפוטרופוסים השונים.

    ייפוי כוח מתמשך:

    ייפוי כוח מתמשך, הוא ייפוי כוח שנערך וייכנס לתוקף רק אם וכאשר אותו אדם לא יובל להבין ולנהל את ענייניו השונים. כיום, הרבה אנשים שמגיעים לגיל מבוגר, מעוניינים להבטיח שבמידה ויאבדו את כשרותם המשפטית (למשל, לאור התפתחות מלחמת אלצהיימר) יהיה מוסדר באופן ברור מי מנהל את ענייניהם המשפטיים וכיצד. כך למשל, יכולה גברת פלונית, לקבוע שככל שלא תוכל לנהל את ענייניה, בתה הבכורה תדאג לקבל החלטות עבורה בפן הבריאותי, ואילו בנה הצעיר יהא זה שידאג להמשיך לנהל את נכסיה וזכויותיה.

    היתרון בייפוי כוח מתמשך, הוא שלא רק נקבע מי ינהל עבור מייפה הכוח את העניינים, אלא ניתן לקבוע קווים מנחים והגדרות ברורות שנקבעו מראש, שיש לפעול על פיהן (למשל – שפלונית אינה מעוניינת שיחברו אותו למכשירים מאריכים חיים במידה ותידרש לכך).

    את ייפוי הכוח המתמשך נדרש אדם לערוך אצל עורך דין כשהוא עוד בעל כשרות משפטית.

    מדוע חשוב ייצוג של עורך דין בתחום האפוטרופסות?

    תחום האפוטרופסות הוא נושא רגיש ומורכב, שכן הוא עוסק בעניינים של אנשים חיים אשר איבדו את היכולת לנהל את ענייניהם המשפטיים מסיבה כזו או אחרת. עו"ד מעיין סבג היא מומחית, ויכולה לסייע ברגישות הנדרשת, בין אם בסיוע במינוי ומציאת אפוטרופוס, ובין אם לצורך עריכת ייפוי כוח מתמשך על מנת להגן על זכויות עתידיות. אל תהססו לפנות לייעוץ והכוונה ראשוניים.

    שאלות ותשובות בנושא אפוטרופסות

    1. מי יכול להיות אפוטרופוס?

    אדם, תאגיד או האפוטרופוס הכללי, כל מקרה ייבחן לגופו.

    2. האם הורה הוא אפוטרופוס של ילדו באופן אוטומטי?

    אכן, הורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם, אך זאת רק עד גיל 18. פרטים נוספים במאמר.

    3. למי מומלץ לערוך ייפוי כוח מתמשך?

    לכל אדם אשר רוצה שענייניו ינוהלו באופן מסוים או על ידי אנשים מסוימים. להרחבה, פנו למאמר.

    4. האם יכולים להיות מספר אפוטרופוסים במקביל?

    בהחלט כן, אם הדבר מסייע למיקסום האינטרסים של האדם, בית המשפט יכול למנות מספר אפוטרופוסים שכל אחד מהם יהיה אמון על תחומים שונים.

    השאירו פרטים לשיחת ייעוץ אישית




      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן