השאירו פרטים לשיחת ייעוץ אישית

    הסכמי ממון

    נישואין או חיים משותפים בין בני זוג מסתיימים לא אחת בפרידה. לצד הפרדת כוחות המתבצעת בצורה נאותה לרווחת שני הצדדים, הן בתי המשפט לענייני משפחה והן בתי הדין הרבניים עוסקים לעיתים תכופות במאבקים מתמשכים בין בני הזוג אשר סובבים סביב ממון ורכוש משותף, תוך ניסיון של כל אחד מהצדדים להפקיע אותו לטובתו.

    סיבות אלו ואחרות הן עדות ניצחת לחשיבות חתימה על הסכם ממון כבר בשלב מוקדם של מערכת היחסים בין בני הזוג, כך שיוכל להגן על שני הצדדים ולמנוע אי שוויון או קיפוח על רקע כספי עבור כל אחד מהם.

    המושג "הסכם ממון" מקורו בחוק יחסי ממון בין בני זוג (התשל"ג-1973) המגדיר את המצבים בהם מסכימים שני הצדדים לאיזון משאבים ביניהם, קרי לחלוקה הוגנת של הרכוש המשותף המתבצעת על פי אמות מידה שנקבעו במסגרת החוק.

    חשיבותו של הסכם ממון לא תסולא בפז, שכן מדובר במסמך משפטי המעוגן בחוק שנועד להסדיר את העניינים הכספיים בין בני הזוג מבעוד מועד. על פי ההגדרה, הסכם זה נועד להסדיר את יחסי הממון שבין הצדדים תוך מבט לעתיד ולקראת כל תרחיש שעלול להתממש בעתיד, בין אם במקרה של פרידה, גירושין ואף מוות.

    סוגי הסכמי ממון

    הסכם ממון טרום נישואין – חוזה משפטי ייחודי הנחתם כשמו כן הוא, בין בני זוג בטרם יבואו בברית הנישואין. תכליתו של ההסכם נועדה להסדיר מכלול נושאים הנוגעים למערכת היחסים הזוגית, זאת מתוך כוונה למנוע מבעוד מועד סכסוך משפטי שעלול להתגלע בעתיד.

    ההסכם עוסק, בין היתר, באופן חלוקת הרכוש המשותף ובהסדרת מערכת היחסים הממונית באופן שיאפשר בעת הצורך היפרדות ללא משוא פנים תוך הגעה לעמק השווה מבחינה כלכלית.

    הסכם ממון לאחר נישואין – הסכם הנחתם לאחר שבני הזוג נישאו כדת וכדין. בדומה להסכם המתבצע טרום הנישואין, גם כאן מהות ההסכם נועדה לתת מענה לאופן חלוקת הרכוש בין הצדדים במקרה של הליך גירושין, בדגש על עריכתו בצורה הוגנת ומאוזנת עבור שני הצדדים.

    הסכם חיים משותפים – מכונה גם "הסכם זוגיות" ומיועד עבור ידועים בציבור שלא התחתנו כדת משה וישראל ו/או עבור זוגות חד-מיניים. בין הנושאים בהם עוסק הסכם חיים משותפים, ניתן למנות סוגיות מהותיות, כדוגמת: ענייני ממון ורכוש, הכרה בזוגיות, חלוקת הרכוש המשותף, ניהול משק בית משותף, נוהל פירוד וסמכות משפטית, הסדרי ראיה ומשמורת ועוד.

    יצוין כי הסכם חיים משותפים טעון את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או עורך דין נוטריון. עם החתימה עליו מספק ההסכם תוקף של פסק דין ובכך מהווה אסמכתא רשמית עבור בני הזוג, בעזרתה יוכלו ליהנות משלל זכויות מרשויות המדינה והחוק.

    רקע – הלכת השיתוף וחוק יחסי ממון

    כדי להבין את הצורך בהסכמי ממון, כדאי להכיר את ההסדרים החוקיים הרלוונטיים בתחום:

    על זוגות נשואים שנישאו לפני התאריך 1.1.74, חלה "הלכת השיתוף", שקובעת בתמצית, כי בפרידה של בני זוג (כתוצאה מפרידה או פטירה) ייעשה "איזון משאבים" לרכוש של בני הזוג. משמע – כל הרכוש הזוגי של בני הזוג יחולק באופן שווה ביניהם, בלי קשר לעובדה שאחד מבני הזוג הגיע למערכת היחסים עם רכוש מקדים השייך לו.

    לעומת זאת, על זוגות שנישאו לאחר 1.1.74, יחול ההסדר החוקי הקבוע בחוק יחסי ממון, שקובע כי אם פקיעת הנישואין (כתוצאה מפרידה או פטירה), כל בן זוג זכאי רק למחצית הנכסים והרכוש אשר בני הזוג צברו יחד במהלך חייהם המשותפים. כלומר, רכוש שהיה ברשותם של בני הזוג לפני הנישואין, יישמר אצל בן הזוג המקורי ולא יחולק במסגרת החלוקה הרכושית הזו.

    ככל שלא נערך הסכם ממון בין בני זוג – הוראות החוק יחולו באופן מלא על הזוג במקרה של פרידה (בהתאם להסדר הרלוונטי). לכן, כל זוג שלא רואה עצמו מסכים באופן מלא עם הוראות החוק – מומלץ כי יערוך הסכם ממון.

    איך עורכים הסכם ממון ומה ניתן להסדיר בו?

    הסכם ממון יכול להיערך טרם הנישואין וגם לאחריהם ולמעשה ניתן להסדיר בו כל עניין רכושי שעולה על דעתנו. חתימה על הסכם ממון תהא רלוונטית במיוחד לזוגות שקיים פער בין גובה וסוג הממון הראשוני שהם מגיעים איתו למערכת היחסים.

    הסכם הממון נועד להבטיח מחד את זכויותיו של בן הזוג שלו רכוש ונכסים רבים טרום הקשר (דירות, ירושה, ממון רב) ומנגד, נועד להגן על הצד שהגיע ליחסים עם פחות ממון. לעיתים בן הזוג שיש לו פחות רכוש, משקיע משאבים רבים במשפחה ו/או מקריב קריירה למען מאמץ משפחתי משותף, ועל כן הוא רוצה להבטיח כי לא יישאר חסר כל במקרה של פרידה.

    תוקף ההסכם: הסכם ממון חייבת להיעשות בכתב וכפוף לאישור על מנת שייכנס לתוקף – אם הוא נעשה טרם הנישואין, ניתן לאשר אותו אצל נוטריון. אם הוא נחתם לאחר הנישואין – יש לאשר אותו בפני בית המשפט הרלוונטי.

    האם הסכם ממון מתאים לכל הזוגות?

    חתימה על הסכם ממון רלוונטית לכל סוגי הזוגות: הטרוסקסואלים, הומוסקסואלים, ידועים בציבור או נשואי, יחסים ראשונים או יחסים ב"פרק ב".

    רגישות ומקצועיות בחתימה על ההסכם

    לכאורה, חתימה על הסכם ממון איננה מעשה רומנטי במיוחד. זוגות צעירים ומבוגרים כאחד, שעומדים להתאחד בזוגיות (בין אם בנישואין או לא), מתקשים ולא מעוניינים לשוחח ולדון על רכוש ועל היום שבו חלילה ייפרדו. אך, למעשה, זוגות אשר משכילים לדון בנושאים הטעונים הללו ולהסדיר את המחלוקת באופן ראוי ומכבד טרם הנישואין, מבטיחים לעצמם כבוד הדדי וסולידריות ברגע של משבר.

    עם זאת, אין ספק שחתימה על הסכם ממון עלולה להעלות מתחים, ויכוחים וסוגיות רבות. על כן, מוצע להיעזר בעורך דין, בעל מקצוע, שניחן ברגישות רבה, ובעל ניסיון רב בתחום, על מנת לערוך את ההסכם באופן הטוב והנעים ביותר שניתן. ככל שאתם שוקלים לחתום הסכם ממון, פנו לעו"ד מעיין סבג, מומחית וותיקה.

    שאלות ותשובות בנושא הסכמי ממון

    1. מדוע חשוב לערוך הסכם ממון?

    הסכם ממון מגלם בתוכו דרך אולטימטיבית על פי חוק, אשר נועדה להימנע מסכסוכים על רקע כספי או רכושי במסגרת תהליכי פרידה וגירושין. אמצעי משפטי זה מאפשר לכל אחד מבני הזוג להמשיך בחייו ללא משקעים ועוגמת נפש כלכלית, תוך רחישת כבוד הדדי מחד ושמירה על זכויותיו של כל צד מאידך.

    2. על אילו תחומים חולש הסכם ממון?

    במסגרת ההסכם, רשאים בני הזוג להחליט יחד על המתווה האופטימלי בכל הקשור לחלוקת הממון ביניהם, תוך התייחסות למשתנים נוספים השזורים במערכת היחסים הזוגית, לרבות גובה תשלום דמי מזונות בעת הליך גירושין עבור ילדים משותפים, וכן לגבי השאלה למי מבני הזוג תוענק הזכות לקבלת משמורת עליהם.

    3. מהם המרכיבים החשובים בהסכם ממון?

    קיימים מספר משתנים עליהם יש לשים דגש בעת עריכת ההסכם, החל ממועד ההיכרות בין בני הזוג, הרקע והיכולת הכלכלית של כל אחד מהצדדים, התייחסות לנכסים שנצברו עד לתחילת מערכת היחסים המשותפת ו/או נישואין, ועד לנושאים בעלי השלכות הרות גורל, כמו תנאים סוציאליים, כושר השתכרות עתידי ועוד.

    4. כיצד ניתן לערוך הסכם ממון מבלי להעיב על הקשר?

    החיים דינמיים ועשויים להוביל אותנו בין אם מבחירה או שלא, למציאות שונה לחלוטין מזו אליה כיוונו מלכתחילה. משכך, הסכם ממון הוא אמצעי משפטי שנועד להגן על כל אחד מבני הזוג תוך ראייה עתידית של היבטים כלכליים משפטיים.

    5 .מהו תוקפו של הסכם ממון?

    להסכם ממון קיים תוקף כל עוד לא שונה על ידי הצדדים והינו בהתאם לחוק. עם זאת, בני הזוג עשויים להחליט לקצוב את תוקף ההסכם לזמן מוגדר, או לחילופין לקבוע תנאים מקדימים אשר אי עמידה בהם יובילו לביטול ההסכם.

    על עו"ד מעיין סבג

    עו"ד מעיין סבג הינה עורכת דין לענייני משפחה המתמחה בעריכת הסכמי ממון מזה למעלה מעשור. במסגרת שירותיה המשפטיים, מספקת עו"ד סבג מענה לצרכים האישיים של זוגות מאוכלוסיות ומגזרים שונים, לרבות דאגה לרווחתם ועד לשביעות רצונם המלאה.

    באמצעות כישוריה המקצועיים ויכולת ליטיגציה מוכחת בכלל הערכאות המשפטיות, עו"ד סבג הינה הכתובת הייעודית לטובת עריכת הסכמי ממון איכותיים היוצרים עבור בני הזוג ודאות כלכלית, מבלי לפגום במרקם היחסים ביניהם.

    בחירה בשירותיה של עו"ד סבג כאוטוריטה המשפטית עבור עריכת הסכם ממון, הינה צעד חכם שעשוי למנוע חלילה מאבקים משפטיים בעתיד, תוך מתן אפשרות להמשך מערכת היחסים הזוגית ללא מכשולים.

    השאירו פרטים לשיחת ייעוץ אישית




      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן