במקרים של גירושין, תביעת גט וכתובה הם שני נושאים מרכזיים שבני זוג עשויים להתמודד איתם. אני, כעורכת דין לדיני משפחה, נתקלת לא מעט בסיטואציות מורכבות בהן מתעוררות סוגיות כמו סרבנות גט ותביעות נזיקין. במאמר זה, אשתף מידע על תהליכים אלה, כולל סיפורי מקרה של לקוחות שפנו אליי בנושא ונבין יחד את התהליך.
הגדרת גט וכתובה
גט וכתובה הם מונחים משפטיים הלכתיים הנוגעים לסיום נישואין ביהדות. גט הוא מסמך הלכתי הניתן על ידי הבעל לאשתו, המבטל את הנישואים ומאפשר לאישה להינשא מחדש על פי ההלכה היהודית. הגט נדרש להיות מוענק מרצונו החופשי של הבעל, ונעשה בבית הדין הרבני. מנגד, כתובה היא מסמך הלכתי הנכתב בעת החתונה ובו מפורטות התחייבויות הבעל כלפי אשתו, כולל סכום הכסף שיוענק לה במקרה של גירושין. הכתובה נועדה להבטיח את זכויותיה הכלכליות של האישה ולשמש כערובה למקרה של סיום הנישואין.
מהי המשמעות המשפטית של כתובה?
הכתובה היא מסמך משפטי מחייב, שנחתם על ידי הבעל בעת הנישואין ונשמר לרוב אצל האישה. במסמך זה מתחייב הבעל לשלם לאשתו סכום כסף מוגדר במקרה של גירושין. השאלה האם הבעל מחויב לשלם את סכום הכתובה במלואו תלויה במספר גורמים, בהם עילת הגירושין ונסיבות אחרות.
בבתי הדין הרבניים בישראל, הכתובה נחשבת למסמך משפטי בעל תוקף והבעל יכול להידרש לשלם את הסכום המפורט בה, כולל "עיקר הכתובה" ו"תוספת הכתובה". עם זאת, קיימים מקרים בהם הבעל יכול לטעון לפטור מלא או חלקי מתשלום הכתובה, כגון במקרים בהם האישה בוגדת, או במקרים בהם האישה עוזבת את הבית ללא סיבה מוצדקת.
סרבנות גט ותביעות נזיקין
סרבנות גט היא מצב שבו אחד מבני הזוג מסרב לתת או לקבל גט, ובכך מונע מהצד השני להמשיך בחייו. במצב כזה, הצד הנפגע נמצא במצב של "עגינות", שבו הוא או היא אינם יכולים להינשא מחדש או להמשיך בחיים כרגיל. במקרה של סרבנות גט, ניתן להגיש תביעת נזיקין על הנזקים שנגרמו לצד הפגוע כתוצאה מהסרבנות. פיצויים אלו יכולים להיות גבוהים, ולעיתים מדובר בסכומים משמעותיים. בתי הדין הרבניים מכירים בפגיעה שנגרמת מהסרבנות, ויכולים לפסוק לטובת הצד הנפגע.
⭐⭐⭐טיפ הזהב שלי: שמירה על רוגע ונחישות⭐⭐⭐ בתהליך הגירושין, ובמיוחד במקרים של סרבנות גט או תביעת כתובה, חשוב לשמור על רוגע ונחישות. התמקדו במטרותיכם, והתייעצו עם עורך דין מומחה לדיני משפחה וגירושין כדי לקבל את הליווי המקצועי הדרוש. המטרה היא להבטיח שהזכויות שלכם נשמרות ושהתהליך יסתיים בצורה הטובה ביותר עבורכם. |
השלכות גירושין בהסכמה ובלא הסכמה
גירושין בהסכמה
במקרה של גירושין בהסכמה, שני בני הזוג מסכימים על תנאי הפרידה ומגיעים להבנות על חלוקת רכוש, הבנות על משמורת קטינים וזמני שהות ותנאים נוספים. היתרונות בגירושין בהסכמה הם ברורים: התהליך נעשה באופן מהיר יותר, יש פחות מתח רגשי והסיכוי לסכסוכים משפטיים מינימלי. בנוסף, הסכמות על הגט והכתובה נחתמות לעיתים קרובות במשותף, דבר שמונע סרבנות גט ומבטיח חלוקה הוגנת של הנכסים.
גירושין שלא בהסכמה
כאשר אחד מבני הזוג אינו מסכים להתגרש או ישנן מחלוקות על תנאי הגירושין, התהליך הופך למורכב יותר. במקרים כאלה, עלולים להתרחש סכסוכים משפטיים בבית הדין הרבני, שעלולים להימשך זמן רב ולגרום למתח רגשי וכלכלי. סרבנות גט היא דוגמא למקרה של גירושין שלא בהסכמה, שבה אחד מבני הזוג מסרב לתת או לקבל גט. סרבנות זו עלולה להוביל לתביעות נזיקין מצד הצד הפגוע, אשר יכול לדרוש פיצויים על הנזק שנגרם לו.
מקרים שטיפלתי בנושא
מקרה ראשון: סרבנות גט
"פניתי לעורכת דין גירושין מעין סבג, לאחר שבעלי שלעבר סירב לתת לי גט במשך מספר שנים!. במקביל לתביעה שהגשתי לתביעת גט בביה"ד הרבני, הגשתי גם תביעת נזיקין בגין סרבנות גט. ביה"ד פסק לטובתי ובעלי לשעבר נדרש לתת לי את הגט ולשלם ליח פיצויים על הנזק שנגרם לי. אני יכולה לומר שבזכות היחס, המקצועיות וכל הליווי מתחילת התהליך של מעין – הצלחתי להשיג את מבוקשי". – תמר
מקרה שני: תביעת כתובה
"פניתי לעורכת דין לענייני גירושין מעין סבג. לאחר שבעלי פנה לבית הדין וביקש גט, אך סירב לשלם לי את הכתובה. מעין במקצועיות ובסבלנות אינסופית, עזרה לי להוכיח את זכאותי לסכום שנקבע בכתובה והצלחתי לקבל את מלוא סכום הכתובה". – שני
פנייה לייעוץ משפטי
תביעות גט וכתובה הן תהליכים מורכבים הדורשים ידע והתמחות על ידי עורך דין גירושין.
במשרדי, אני מציעה ליווי מקצועי ומקיף בתביעות אלו, תוך דגש על שמירה על זכויות הלקוח ופתרון המחלוקות בצורה הוגנת ויעילה. אני מזמינה אתכם לפנות אליי לייעוץ נוסף ולקבלת ליווי משפטי מותאם אישית.
צרו איתי קשר בטלפון: 077-997-0263.