עורכת דין ומגשרת | מומחית בדיני משפחה וגירושין

תביעת אבהות

כאשר נולד ילד מחוץ למסגרת הנישואין, או כאשר קיים ספק לגבי זהות האב, עולה הצורך בהגשת תביעת אבהות. במאמר זה אפרט על התהליך המשפטי, הזכויות והחובות של כל הצדדים המעורבים וכיצד להתמודד עם האתגרים שעשויים להתעורר במהלכו.

מהי תביעת אבהות?

תביעת אבהות היא הליך משפטי המוגש לבית המשפט במטרה להוכיח או לשלול את זהותו של האב הביולוגי של הילד. מדובר בתהליך חיוני לצורך קביעת חובות וזכויות כלפי הילד, כולל תשלומי מזונות, זמני שהות, והסדרת יחסי הורות.

התהליך המשפטי בתביעת אבהות

פנייה לבית המשפט

תהליך תביעת האבהות מתחיל בהגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה. התביעה יכולה להיות מוגשת על ידי האם, האב המשוער או אפילו הילד עצמו באמצעות אפוטרופוס.

בדיקת רקמות

השלב המרכזי והחשוב ביותר בתהליך הוא ביצוע בדיקת רקמות (DNA) לקביעת האבהות. הבדיקה מתבצעת באמצעות דגימת רוק או דם מהאם, מהאב המשוער ומהילד. תוצאות הבדיקה הן חד משמעיות ומספקות ראיות מוצקות לבית המשפט לצורך קבלת ההחלטה.

פסק דין

לאחר קבלת תוצאות בדיקת הרקמות, בית המשפט מוציא פסק דין המכיר באבהות או שולל אותה. במקרה שהאבהות מוכרת, נקבעות החובות והזכויות של האב כלפי הילד.

חשיבות סוגיית האבהות במקרים של חשש ממזרות

חשוב לדעת!

במערכת המשפטית ישנם מקרים בהם לא יתאפשר לבצע בדיקת אבהות מחשש לממזרות. אמחיש לכם בדוגמא:

כאשר גבר נשוי לאישה והם נמצאים בהליכי גירושין. אם לגבר יש אינדיקציות לכך שהקטינים אינם שלו – למשל, הוא גילה שאשתו בגדה בו – בית המשפט עשוי להימנע מלבצע בדיקת אבהות בשל החשש שהקטינים יוכרזו כממזרים.

חשש ממזרות הוא נושא בעל השלכות קשות, שכן ילד ממזר לא יכול להינשא בישראל לאדם אחר מלבד ממזר או גיורת, והדבר פוגע בזכויות הילד ובמעמדו האישי. משום כך, בתי המשפט מקפידים מאוד להימנע מהכרזת ילד כממזר, ועשויים למנוע ביצוע בדיקת אבהות במקרים בהם קיים סיכון כזה.

חשוב להבהיר כי סוגיית הממזרות עולה רק כאשר האישה נשואה. במקרה והאישה הרתה לפני שהתחתנה, אין חשש לממזרות ולכן במקרים כאלה בית המשפט עשוי לאפשר ביצוע בדיקת אבהות ללא מגבלות.

 

זכויות וחובות של האב

תשלומי מזונות

האב חייב לשלם מזונות לילד עד לגיל 18 לפחות. תשלומי המזונות כוללים הוצאות על מזון, ביגוד, חינוך, בריאות וצרכים נוספים של הילד.

למידע נוסף בנושא תביעת מזונות >>>

זמני שהות

במידה והאב מכיר באבהות, נקבעים זמני שהות המאפשרים לו לשהות עם הילד ולהיות חלק פעיל בגידולו. משמורת (זמני השהות) נקבעים בהתחשב בטובת הילד ובזמינות של שני ההורים.

השתתפות בחינוך ובבריאות

האב מחויב להשתתף בהחלטות הנוגעות לחינוך ולבריאות של הילד, ולהיות מעורב בתהליכים המשפיעים על רווחתו והתפתחותו של הילד.

 

אתגרים נפוצים בתביעות אבהות

סירוב האב לבדיקה

לעיתים האב המשוער מסרב לבצע בדיקת רקמות. במקרה כזה, בית המשפט יכול להוציא צו המחייב אותו לבצע את הבדיקה. סירוב מתמשך עלול להוביל לקביעת האבהות על סמך ראיות נוספות.

חיכוכים בין ההורים

תביעת אבהות עלולה ליצור חיכוכים ומתח בין ההורים. חשוב לפנות לייעוץ משפטי אצל עורך דין לענייני משפחה ולטיפול נפשי במידת הצורך, על מנת להתמודד עם האתגרים הללו בצורה מיטבית ולהבטיח את טובת הילד.

 

סיפורי לקוחות שפנו אליי במקרה זה

סיפור 1: תביעת אבהות מוצלחת

"אני אם חד הורית, פניתי לעורכת דין לדיני משפחה מעין סבג, לאחר שאב הילד סירב להכיר באבהות ולשלם מזונות. הגשתי דרכה תביעת אבהות דרך בדיקת רקמות שהוכיחה את האבהות. בית המשפט פסק לאב לשלם מזונות חודשיים ולקבוע זמני שהות מסודרים עם הילד. בזכותה, זכיתי לתמיכה כלכלית ולשקט נפשי שהילד שלי יקבל את מה שמגיע לו".

סיפור 2: תהליך מורכב אך מוצלח

"פניתי לעורכת הדין מעין סבג כשהייתי במחלוקת עם האם לגבי האבהות של ילדה שנולדה מחוץ לנישואין. הצלחתי בזכותה של מעין, להגיע להסכם פשרה עם האם, שכלל ביצוע בדיקת רקמות ולאחר קבלת התוצאות החיוביות, נחתם הסכם הורות משותפת שאפשר לי להיות חלק פעיל בגידול הילדה".

טיפ הזהב שלי

אם אתם עומדים בפני תביעת אבהות, חשוב לפנות לייעוץ משפטי מוקדם ככל האפשר. ייעוץ נכון ומקצועי יוכל להקל על התהליך, להבטיח שהזכויות והחובות שלכם יישמרו ולהפחית את המתחים והקשיים המלווים את ההליך המשפטי.

 

פנייה לייעוץ משפטי

אם אתם בעצמכם או מכירים או מישהו  שנמצא במצב דומה, אני מזמינה אתכם לפנות אליי לקבלת ייעוץ משפטי מקיף ותמיכה מלאה בתהליך. במשרדי, אנו מתמחה בדיני משפחה וגירושין ומציע ליווי משפטי רגיש ומקצועי לכל אורך הדרך.

לסיכום, תביעת אבהות היא תהליך משפטי מורכב ורגיש הדורש ידע, מקצועיות ותמיכה מתאימה. אני כאן כדי להעניק לכם את כל הכלים והליווי הנדרשים להתמודד עם האתגרים המשפטיים והרגשיים בצורה הטובה ביותר.

ליצירת קשר חייגו: 077-997-0263
אימייל: [email protected]

שאלות ותשובות שנשאלתי על תביעת אבהות

תוצאות בדיקת הרקמות הן חד משמעיות ונותנות ראיות מוחלטות לבית המשפט. הסיכויים לערער על התוצאות ולשנותן הם נמוכים ביותר.

במקרים מסוימים, ניתן לקבוע אבהות על סמך ראיות נוספות כגון הודאה של האב, מסמכים ותצהירים. עם זאת, בדיקת הרקמות היא הכלי המהימן ביותר לקביעת האבהות.

אם האב המשוער מסרב לשתף פעולה, ניתן לפנות לבית המשפט שיכול להוציא צו המחייב אותו לבצע את הבדיקה. סירוב מתמשך עלול להוביל לקביעת האבהות על סמך ראיות נוספות.

כן, ניתן לבקש מזונות רטרואקטיביים עבור התקופה שקדמה לקביעת האבהות. בית המשפט רשאי לפסוק מזונות עבור התקופה הזו, בהתאם לנסיבות המקרה ולצרכי הילד.

כן, ניתן להגיש תביעת אבהות גם לאחר שנים רבות מהלידה. חשוב לזכור כי זכות הילד לדעת מיהו אביו הביולוגי היא זכות בסיסית, ובתי המשפט נוטים להיענות לתביעות אלו גם כאשר הן מוגשות זמן רב לאחר הלידה.

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף

כעורכת דין שמתעסקת בדיני משפחה למעלה מעשור, אני יודעת עד כמה הליכי גישור בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה יכולים להפחית להבות בסכסוך ולשמור על שלמות

כמי שעוסקת בדיני המשפחה באופן יום יומי, אני עורכת הסכמי ממון לזוגות מתוך מטרה לצמצם סכסוכים עתידיים ולשמור על טובת התא המשפחתי. בעוד שרבים סבורים

כאמא לשלושה ילדים וכעורכת דין שמתמחה בדיני משפחה, אני יודעת עד כמה תהליך הגירושין יכול להיות כואב ומורכב. אחת הסוגיות הרגישות ביותר היא נושא תשלום