לפני שאני עורכת דין לדיני משפחה, אני קודם כל אישה, אמא לשלוש בנות, ובת להורים גרושים. אני מכירה מקרוב את הדילמות והחששות שמלווים נשים הנמצאות בתוך מערכת יחסים שאינה טובה להן. אני נתקלת לא אחת בנשים המעוניינות להתגרש אך לא יודעות אם יש להן עילת גירושין מוצדקת על פי הדין. לכן, במאמר זה אסייע לך להבין אילו עילות גירושין קיימות לאישה, כיצד ניתן להוכיחן, ומהן האפשרויות המשפטיות שלך במקרה שבעלך מסרב לתת לך גט.
עילות גירושין – מתי נדרש להוכיח אותן?
אני רוצה לפתוח בהקדמה קצרה לגבי הצורך בעילות גירושין מלכתחילה. אני בטוחה שרבות מכן חושבות לעצמכן – למה בכלל שאצטרך להוכיח עילה כלשהי? לא מספיק שאני לא מעוניינת להמשיך בנישואין שלי? התשובה היא שעל פי רוב, אם שני הצדדים מעוניינים בגירושין, הרצון המשותף בדרך כלל יספיק ולא תצטרכי להוכיח עילת גירושין נוספת.
המצב מסתבך במקרים בהם רק אחד מבני הזוג מעוניין בגירושין. אסביר לכם מדוע.
אני אזכיר כי על פי חוק, גירושין ליהודים בישראל יכולים להתבצע רק בבית הדין הרבני ובהתאם לכללי ההלכה היהודית. הכלל הבסיסי ביותר בדיני הגירושין הוא שלא בית הדין מגרש את הצדדים, אלא הבעל צריך לתת מרצונו החופשי גט לאשתו, והאישה צריכה מרצונה החופשי להסכים לקבל אותו.
אם כן, מה תפקידו של בית הדין? כפי שעוד אפרט להלן בית הדין יכול לפסוק כי הצדדים צריכים להתגרש. במקרה שיפסוק כן, אם הבעל לא ייתן גט לאשתו או שהאישה לא תסכים לקבלו, בית הדין יוכל לנקוט בסנקציות כנגדם. כאן נכנסות לסיפור עילות הגירושין – כדי שבית הדין יפסוק כי על בני הזוג להתגרש, עליו להשתכנע כי אכן קיימת עילה מוצדקת לגירושין, וזאת בהתאם לכללי ההלכה היהודית.
מהן עילות גירושין לאישה לפי ההלכה?
לצערי, בית הדין מבחין בין העילות בגינן הבעל יכול לדרוש גירושין לבין העילות בגינן האישה תוכל לדרוש גט. העילות המקובלות בבית הדין מחולקות לעילות אובייקטיביות – פיזיות ולעילות סובייקטיביות התלויות יותר בטיב הקשר:
עילות אובייקטיביות – פיזיות
- מומים רפואיים משמעותיים – אם לבעל יש מחלה קשה או מום המונע ממנו לתפקד כבעל, האישה יכולה לבקש להתגרש.
- אי-יכולת להביא ילדים – אם הבעל עקר, והאישה רוצה ילדים, יש לה עילה הלכתית לבקש גירושין, בתנאי שהם נשואים לפחות עשר שנים ללא ילדים.
- אימפוטנציה – הבעל מחויב לספק לאשתו חיי אישות (חובת עונה). אם הוא אינו מסוגל, זוהי עילה תקפה לגירושין, גם אם לזוג כבר יש ילדים.
עילות סובייקטיביות – התנהגותיות
הבעל מחויב, על פי ההלכה, לנהוג בכבוד לאשתו ולספק לה את "שארה כסותה ועונתה", כלומר מזון, ביגוד ויחסי אישות. מכאן נגזרות עילות הגירושין הסובייקטיביות:
- בעל מורד – אם הבעל מסרב לחיות עם אשתו חיי אישות ללא סיבה מוצדקת, ניתן לטעון למרידה, והאישה תהיה זכאית לפסיקה המחייבת את בעלה לתת לה גט.
- אי-מתן פרנסה – כאמור, הבעל מחויב לדאוג לכלכלתה של אשתו. אם אינו עומד בחובה זו לאורך זמן, מתקיימת עילה לגירושין. כמובן שבית הדין יבחן מה הסיבות לכך שהבעל לא מפרנס ויפסוק בהתאם.
- בעל שמתנהג כפושע – אם הבעל אלים, בוגד סדרתי או מכשיל את האישה במצוות (כגון הוצאת אוכל לא כשר או מניעת שמירת שבת), ניתן לטעון כי חייה אתו אינם אפשריים ולראות בכך עילת גירושין לאישה.
איך מוכיחים את העילות בבית הדין?
אני אדגיש כי נטל ההוכחה בעילות גירושין אלו מוטל על האישה. עליה להוכיח כי התנהגות הבעל השלילית נמשכת לאורך זמן ואינה תוצאה של קנטור מצדה.
- עדויות ועדים – בני משפחה, חברים, שכנים או אפילו אנשי מקצוע שהיו עדים למצב.
- מסמכים רפואיים – במקרה של בעיות רפואיות חמורות, יש להגיש חוות דעת רפואית המאשרת את המצב.
- ראיות חיצוניות – תכתובות, הקלטות, תיעוד של מקרי אלימות, דיווחים למשטרה או לשירותי רווחה.
- מומחים – גם חוות דעת מומחים עשויות לשמש אותנו בהליך הוכחת עילות הגירושין לאישה.
אני, כעו"ד בתחום, משתמשת בכל ארסנל הראיות כדי להוכיח את עילות הגירושין ולסיים את הנישואין הלא-רצויים מהר ככל שניתן. בנושאים אלו אין אצלי פשרות – אני מאמינה בכל ליבי שאין כל הצדקה שאישה תיוותר בנישואיה בניגוד לרצונה ועל כן אני פועלת ביעילות המקסימלית כדי לקדם את ההליך, לקבל פסק דין מתאים ולשחרר את האישה מעגינותה.
מוקש לפניך: חריג "סברה וקבלה"
אם ידעת על הפגם של בעלך מראש, קיבלת אותו ונשארת איתו במשך תקופה ממושכת, בית הדין עשוי לטעון שאיבדת את זכותך להשתמש בעילה זו כבסיס לגירושין. הדברים נכונים גם למומים פיזיים וגם לעילות הסובייקטיביות דוגמת מכשיל במצוות. לכן, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי מוקדם ככל האפשר.
כיצד פועל בית הדין הרבני במקרה של תביעת גירושין?
אני רוצה להסביר על פסקי דין שמעניק בית הדין. כפי שהזכרתי כבר, בית הדין לא יכול להכריז על הצדדים כגרושים. לכן, בית הדין בוחן כל תביעה לגירושין לפי מידת חומרת העילה וקובע אחת משלוש תוצאות:
- מצווה להתגרש – פסק הדין החלש ביותר, הניתן במקרה בו יש עילה הלכתית מסוימת, אך אין חובה משפטית לכפות גט.
- חיוב בגט – בית הדין מחייב את הבעל לתת גט לאשתו, ולעיתים אף מטיל עליו סנקציות כלכליות כדי לזרז את ההליך.
- כפיית גט – רק במקרים חריגים, בהם ברור שהנישואין אינם יכולים להימשך (למשל במקרה של אלימות חמורה או בגידות), בית הדין יכול לכפות את הבעל לתת גט, ואף להשתמש באמצעים משפטיים נגדו.
טיפ ממני: איך להתמודד עם בעל מסרב גט?
אם בעלך מסרב לתת לך גט, אל תישארי לבד במאבק. ניתן להפעיל נגדו סנקציות אזרחיות, לפנות לבית הדין בבקשה להטלת "הרחקות דרבנו תם" (סנקציות חברתיות והלכתיות), ולעיתים אף לבקש צווי הגבלה משפטיים. גירושין זה לא רק סוף – זה התחלה חדשה, ואת לא צריכה להתמודד עם זה לבד.
איך עורכת דין יכולה לסייע בתהליך?
הליכי גירושין הם מורכבים ודורשים ידע הלכתי, משפטי וראייתי. כעורכת דין גירושין מנוסה, אני מלווה נשים בהליך הגירושין, מסייעת להן לבנות תיק ראייתי חזק, ומייצגת אותן בבית הדין כדי להבטיח שהן תקבלנה את זכויותיהן במלואן. אני פועלת במלוא הנחישות כדי לוודא שכל לקוחה שלי תוכל לצאת לדרך חדשה בחייה, תוך שמירה על זכויותיה המשפטיות וההלכתיות.
אני מקפידה לא לתת רק שירות משפטי ללא פשרות, אלא גם להוות כתובת ואוזן קשבת בהליכי הגירושין המורכבים. אצלי, הלקוחות הן תמיד מעל הכול ואני מקפידה להיות שם בשבילם כל מה שירצו. הנה קצת ממה שהיה ללקוחותיי לספר עליי:
"מעיין עורכת דין מקצועית ואנושית באופן בלתי רגיל, נותנת הרגשה של בית, הליווי שלה מסור והכי מקצועי שיש" – ענת
"ממליץ בחום על מעיין, הגעתי אליה ממש במקרה, ובשלב מאוד רגיש וקריטי בחיי, שלא ידעתי לאן לפנות ומה לעשות.. מהרגע שנכנסתי למשרד שלך ישר קלטתי שיושבת מולי עורכת הדין שאני צריך…
תודה על השירות המקצועי, תודה על הזמינות תמיד גם בשעות המאוחרות🙊
הליווי שקיבלתי מתחילת התהליך ועד סופו.. והתמיכה והתמודדות עם מצב מורכב ורגיש, מרגיש שקיבלתי 1+1+1 גם עו"ד תותחית, פסיכולוגית, וגם בטוח שנישאר חברים 🙂
שווה כל שקל!
אז שוב באמת..
תודה על הכל אין עלייך🙏🙏🙏" – אושרי