סרבנות גט היא מצב בו אחד מבני הזוג מסרב לתת גט או לקבל אותו, למרות רצונו של הצד השני לסיים את הנישואין. מדובר בתופעה כואבת ומורכבת בתחום דיני המשפחה בישראל. הגט הוא תהליך דתי הכרחי על פי ההלכה היהודית, אותו יש לבצע דרך בית הדין הרבני, כדי לפרק את הנישואין כדת משה וישראל. כאשר אחד מבני הזוג מסרב לתת או לקבל את הגט, נוצר מצב של עיכוב הגירושין, מה שגורם לסבל רב לצד השני. במקרים מסוימים, סרבנות גט מתמשכת שנים וכולאת את הצד המעוניין להתגרש במסגרת נישואין שאינם רצויים לו, תוך פגיעה קשה בזכויותיו ובחירותו.
סיבות לסרבנות גט
ישנם מניעים שונים לסרבנות גט, כאשר במקרים רבים מדובר בניסיון לסחוט את הצד השני או לנקום בו. להלן מספר סיבות מרכזיות:
שליטה וכוח: הצד המסרב לגט עלול להשתמש בו ככלי לשליטה בבן הזוג השני. שליטה זו מאפשרת לסרבן לשמר כוח במערכת היחסים וליצור לחץ על הצד השני להסכים לתנאים בלתי הוגנים.
סחיטה כלכלית: פעמים רבות סרבני גט מתנים את הסכמתם לגירושין בויתור כלכלי מצד בן הזוג השני, למשל, ויתור על דירה, מזונות או זכויות רכושיות נוספות.
אמונה דתית או אידיאולוגית: במקרים מסוימים, סרבנות גט נובעת ממניעים דתיים או אידיאולוגיים. לדוגמא, כאשר אחד מבני הזוג מאמין שעל פי אמונתו הוא אינו רשאי לסיים את הנישואין או אינו מוכן לוותר עליהם.
הכלים המשפטיים להתמודדות עם סרבנות גט
בישראל קיימים מספר כלים משפטיים המאפשרים להתגבר על מצב של סרבנות גט ולהביא לפתרון הבעיה. חוקי המדינה מעניקים סמכויות לבתי הדין הרבניים ולבתי המשפט לנקוט באמצעים משמעותיים כדי לאלץ את הצד הסרבן לתת או לקבל גט.
תביעה לחיוב גט בבית הדין הרבני
כאשר בן זוג מסרב לתת גט, הצד המעוניין להתגרש יכול להגיש תביעה לחיוב גט בבית הדין הרבני. על פי חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953, סמכות השיפוט בנושא גירושין נתונה בידי בית הדין הרבני. בית הדין יכול לחייב את סרבן הגט לתת אותו במקרים בהם מתקיימת עילה הלכתית לגירושין, כמו למשל במקרה של בגידה, עקרות או התנהגות פוגענית. במקרים בהם בית הדין קובע חיוב גט והצד הסרבן ממשיך לעמוד בסירובו, ניתן להטיל עליו סנקציות.
סנקציות כלכליות ופליליות
במקרים של סרבנות גט, חוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין), תשנ"ה-1995, מאפשר לבית הדין להטיל סנקציות כלכליות ואפילו פליליות על הצד הסרבן. סנקציות אלה כוללות: עיכוב יציאה מהארץ, שלילת רישיון נהיגה, הגבלת חשבונות בנק, עיקול נכסים ואפילו מאסר בפועל. סנקציות אלו נועדו להפעיל לחץ על הסרבן ולאלץ אותו לתת או לקבל את הגט.
פנייה לבית המשפט לענייני משפחה
למרות שהסמכות הבלעדית בענייני גירושין נתונה לבית הדין הרבני, ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה במקרים בהם הסרבנות גורמת לנזקים כלכליים או נפשיים. מומלץ דרך עורך דין משפחה המתמחה בתחום. בית המשפט לענייני משפחה יכול להעניק סעדים זמניים כמו מזונות, חלוקת רכוש או צווים למניעת הטרדה, גם כאשר עניין הגירושין עצמם מתנהל בבית הדין הרבני.
גישור וניסיונות פשרה
אחד הפתרונות הפחות קונפליקטואליים במקרים של סרבנות גט הוא פנייה להליך גישור. מדובר בתהליך בו מגשר ניטרלי מסייע לצדדים להגיע להסכמות ולמצוא פתרונות. גישור יכול להיות יעיל במקרים בהם הצדדים פתוחים לשיח ופתרון מחוץ לכותלי בית המשפט. במקרים מסוימים, הגישור מצליח להביא לפתרון המחלוקת ולמנוע הסלמה נוספת. להתייעצות עם עורך דין גישור >>>
סיפורי מקרה מהקליניקה שלי
לאחרונה טיפלתי במקרה בו אישה הייתה מסורבת גט על ידי בעלה במשך חמש שנים. הבעל סירב לתת לה את הגט בטענה שהוא אינו מוכן לוותר על הדירה המשותפת, ותבע לקבל את חלקה. לאחר שהגשנו תביעה לחיוב גט לבית הדין הרבני ונקטנו בהליכים משפטיים להטלת סנקציות, הצלחנו להביא את הצדדים לפשרה דרך הליך גישור, שהסתיים במתן הגט ללא ויתור כלכלי מצד האישה. מקרה זה מדגים את החשיבות של ליווי משפטי נכון המשלב אסטרטגיה משפטית ורגישות אישית.
⭐⭐טיפ הזהב שלי⭐⭐
אם אתם מתמודדים עם סרבנות גט, חשוב לפנות בהקדם לייעוץ משפטי מתאים. ככל שתפעלו מוקדם יותר, כך ניתן למנוע הסלמה ולנקוט בצעדים הנכונים כדי להבטיח את זכויותיכם. סרבנות גט אינה גזירת גורל – ישנם כלים משפטיים ומנגנונים המאפשרים להתמודד עם המצב ולשבור את הקיפאון. |
סיכום
סרבנות גט היא תופעה כואבת ומורכבת שיש לה השלכות קשות על חיי הנפגעים ממנה. אך אין צורך להיכנע למצב – ישנם כלים משפטיים משמעותיים הניתנים להפעלה במקרים אלו, הן בבתי הדין הרבניים והן בבתי המשפט לענייני משפחה. חשוב לפנות לעורך דין גירושין המתמחה בנושא.
אני מתמחה בטיפול במקרי סרבנות גט, ומציעה ליווי מקצועי, אמפתי ובלתי מתפשר כדי לסייע לכם להגיע לחירות המיוחלת.
אם אתם מתמודדים עם מצב של סרבנות גט, אני מזמינה אתכם לפנות אליי למספר האישי שלי או לשלוח וואטסאפ 054-3037072 כדי לקבל ייעוץ משפטי מותאם אישית. יחד נוכל למצוא את הפתרון המתאים לכם ולהחזיר את השליטה על חייכם.