כעורכת דין לענייני משפחה, אני יודעת עד כמה תשלום, או אי תשלום הכתובה, יכול להיות קריטי לזוג המתגרש. על כן, חשוב לי שתבינו תחילה מהי כתובה, מה המשמעות המשפטית של חתימה על כתובה, מתי הבעל צפוי לשלם כתובה לאשתו ובאיזה נסיבות הבעל לא יצטרך לשלם את הסכום שהתחייב לו בכתובה. המשיכו לקרוא ומצאו את הסיבות לביטול הכתובה בהליך גירושין.
מה זו כתובה?
כולנו מכירים את הכתובה – טקסט בארמית עליו חותם החתן לפני החופה ונותן לאשתו במעמד החופה עצמו. ואולם, חשוב לי להדגיש כי הכתובה היא מסמך משפטי לכל דבר. במסגרת הכתובה, מפורטות התחייבויות הבעל כלפי אשתו. לכתובה מטרה כפולה – להבטיח את עתידה הכלכלי של האישה במקרה של גירושין או התאלמנות, וכן להקשות על הבעל לגרש את אשתו בקלות ראש, כפי שנאמר בתלמוד "שלא תהא קלה בעיניו להוציאה". (ניתן לקרוא עוד בנושא הכתובה כאן).
אני אדגיש כי בכתובה מתחייב הבעל לזון ולפרנס את אשתו, וכן לשלם לה סכום כסף מוסכם במקרה של גירושין. סכום זה מורכב מ"עיקר הכתובה" – סכום בסיסי הקבוע בהלכה, ו"תוספת כתובה" – סכום נוסף שהבעל מתחייב מרצונו.
לא לחתום על סכום מופרז
אני רוצה להזהיר אתכם מפני חתימה על סכום מופרז בכתובה. בעדות מסוימות נהוג לנקוב בסכומי עתק בכתובה. לרוב הדבר נעשה מבלי להבין כי אכן מדובר במסמך בעל נפקות משפטית שיכול לגרור את הבעל לחובות. על כן, היזהרו מלחתום על סכום לא ריאלי. כמובן שהסכום צריך להיות מכובד והוגן, אך לא מעבר לכך. זאת, גם אם אצלכם במשפחה נהוג לחתום על תוספת כתובה של מיליוני שקלים.
מתי הבעל משלם כתובה לאשתו?
אני אדגיש כי לכאורה, הכתובה משולמת בעת הגירושין או לאחר פטירת הבעל. ואולם כיום, במרבית המקרים, הדיינים מנכים את הסכום המגיע לאישה באיזון המשאבים מסכום הכתובה. נהוג להגיד כי "אין כפל מבצעים" – האישה לא תקבל כתובה ובנוסף לה מחצית מהרכוש.
עם זאת, במקרים חריגים, בעיקר כשהבעל נהג בחוסר נאמנות כלפי אשתו, עשוי בית הדין לחייב בתשלום הכתובה במלואה, ללא קשר לחלוקת הרכוש בגירושין. אני אציין כי הדבר תלוי בנסיבות, ולא פחות מכך בבית הדין הדן בתיק, ויש להיערך לכל מקרה בצורה נכונה בהתאם לאינטרס שלכם בהליך.
חשוב לי להבהיר כי בית הדין לא מחויב לפסוק לאישה את מלוא כתובתה. לא אחת בית הדין פוסק כי על הבעל לשלם לאשתו חלק מהסכום הנקוב בכתובה. גישתו של הרב דייכובסקי, למשל, אחד מבכירי הדיינים שפעלו בבית הדין הגדול, הייתה לפסוק לכל היותר דמי כתובה לצורך כלכלת האישה לשנה, בסכום של כ-120 אלף שקלים.
העילות העיקריות לביטול כתובה – סיבות לביטול כתובה
כעת, לאחר שהבהרתי מהי כתובה, אני אציג לכם את הסיבות העיקריות לביטול חיוב הכתובה.
- חוסר נאמנות – במקרה של בגידה מצד האישה, היא תאבד את זכאותה לכתובה. זהו אחד המקרים הברורים ביותר מבחינה הלכתית בו אישה מפסידה כתובתה.
- "מעשי כיעור" – התנהגות המעלה חשד סביר לחוסר נאמנות, גם אם אין הוכחה חד משמעית. מניסיוני, בתי הדין בוחנים בקפידה את הראיות במקרים אלו. כמו כן, לא צפויות להתקבל טענות למעשי כיעור אם ניתן יהיה לטעון שגם הבעל נוהג באופן דומה.
- "עוברת על דת" – כאשר האישה מתנהגת באופן המנוגד להלכה היהודית. לדוגמה, הכשלת הבעל במאכלות אסורות כשהוא שומר כשרות. גם כאן, אם הבעל בעצמו לא שומר על ההלכה היהודית, לא סביר בכלל שבית הדין יראה בהתנהגות האישה עילה לפסילת כתובתה.
- מרידה – סירוב לקיים חיי אישות ללא סיבה מוצדקת, או עזיבת הבית ללא הצדקה סבירה. חשוב להדגיש כי אם יש סיבה מוצדקת להתנהגות זו, כמו אלימות מצד הבעל, האישה לא תפסיד את כתובתה. מניסיוני, דיונים אלו מורכבים במיוחד ונאלצים לכלול דיונים עובדתיים לא נעימים על הנושאים האינטימיים ביותר בין בני הזוג והמניעים להם.
מקרים מיוחדים לביטול הכתובה
אני אציין כי הסתרת מידע מהותי לפני הנישואין, כמו מחלות קשות או מומים משמעותיים, עשויה להביא לביטול הכתובה. עם זאת, אם הבעל המשיך בחיי הנישואין זמן רב לאחר שנודע לו המידע, הוא עשוי להיות מחויב בכתובה לפי הכלל "סבר וקיבל". משמעות הכלל היא שהבעל היה מודע לפגם וקיבל אותו.
לגבי תביעות גירושין מצד האישה – במקרים בהם האישה יוזמת את הגירושין ללא עילה מוצדקת, היא עלולה להפסיד את כתובתה. אולם אם יש הצדקה לתביעתה, למשל בשל אלימות, בגידה או היעדר פרנסה מצד הבעל, זכותה לכתובה נשמרת.
חשוב לדעת: פיצויים במקום כתובה
אני רוצה לספר לכם כי הדעה הרווחת בבתי הדין היא שלפי ההלכה אין מושג של "פיצויי גירושין". יתרה מזאת, דיינים רבים רואים בכספים שהאישה מקבלת במסגרת איזון המשאבים מעין תחליף לפיצויים, שכן לפי ההלכה הטהורה אין מקום לאיזון משאבים ללא הסכם מפורש בין הצדדים.
עם זאת, במקרים חריגים, כשסכום הכתובה נמוך במיוחד או כשהגירושין עלולים לגרום עוול כבד לאישה (למשל לאחר שנות נישואין רבות), עשויים הדיינים להמליץ על פיצוי נוסף. אני ממליצה להתייעץ עם עורך דין גירושין כדי לברר אם פיצויי גירושין רלוונטיים בנסיבות העניין שלכם.
סיבות לביטול הכתובה – סיכום
לסיכום, ההחלטה אם לשלול את הכתובה היא מורכבת ותלויה בנסיבות הספציפיות של כל מקרה. בנוסף, יש לזכור כי בימינו שאלת הכתובה משתלבת במכלול הזכויות הרכושיות של בני הזוג. מומלץ להיוועץ בעורך דין לענייני משפחה כדי להבין את מלוא המשמעויות המשפטיות והכלכליות בכל מקרה לגופו. לייעוץ משפטי בנושא גירושין וכתובה, התקשרו: 077-997-0263.