עורכת דין ומגשרת | מומחית בדיני משפחה וגירושין

מתן צו כנגד סרבני גט

כל העוסקים בתחום דיני המשפחה יודעים כי הנושא המורכב והכואב ביותר בתחום, הוא נושא סרבני הגט. עם השנים, התפתחו שיטות בבתי הדין הרבניים להתמודדות עם סרבני הגט. לבתי הדין נתונה הסמכות למתן צו כנגד סרבני הגט.

מהם הכלים הנתונים לבית הדין להתמודדות עם סרבנים? מה תוקפו של צו כנגד סרבני גט? במאמר זה אענה לכם על שאלות אלו ואספק את כל המידע החשוב בנושא.

 

תופעת סרבני הגט – מאיפה היא נובעת?

ראשית כל, חשוב לי להבהיר לכם כיצד בכלל נוצרת התופעה הצערת והכואבת של סרבני הגט. לשם כך, יש להקדים הקדמה קצרה על דיני הגירושין בישראל.

החוק קובע כי נישואין וגירושין ליהודים בישראל, יערכו על פי דין תורה, כלומר לפי ההלכה. חתונה לפי דין תורה מתבצעת באמצעות קידושין, גירושין באמצעות מתן גט. ההלכה קובעת כי על הבעל למסור גט לאשתו. הבעל חייב למסור את הגט מרצונו והאישה חייבת לקבל את הגט מרצונה.

בניגוד לדין הנוצרי או הדין האזרחי, בהלכה לבית המשפט אין סמכות להורות מעצמם על בטלות נישואין. רק לבעל נתונה הסמכות לתת גט לאשתו. כל עוד הבעל לא ייתן גט מרצונו לאשתו, בני הזוג יוותרו נשואים.

מה בית הדין הרבני יכול לעשות בכל זאת? ביכולתו של בית הדין לצוות על הבעל לתת גט לאשתו. ואולם, אם הבעל לא יקיים את החלטת בית הדין, הזוג לא יהיו גרושים.

כך נוצרת בעיית סרבני הגט. בעלים לא מקיימים את פסקי הדין של בית הדין, הם נהיים סרבני גט, והנשים נותרות עגונות. לצערי הרב, אני נתקלת לא אחת במקרים שכאלו. לעיתים, סרבנות הגט נובעת ממניעים כלכליים. במקרים אחרים, מקורה של הסרבנות באמונה שהדברים עוד יסתדרו . פגשתי גם סרבנים שעושים זאת מרוע אמיתי ורצון להתעלל באישה אותה אהבו.

 

מתן צו כנגד סרבני גט – באילו נסיבות ומה המשמעות שלו?

עד כאן הצגתי את תופעת סרבנות הגט. בכל המקרים האלו, לבית הדין הרבני נתונה הסמכות למתן צו כנגד סרבני הגט. רבים חושבים כי סמכות זו היא מודרנית ובגדר חידוש בהלכה, אולם למעשה היא מתבססת על הרחקות רבנו תם ודינים הלכתיים נוספים, אשר אפשרו לבית הדין מאז ומתמיד לנקוט בסנקציות מסוימות כנגד סרבני גט.

אם כן, מדובר בסמכות דתית וחוקית הנתונה לבית הדין. בית הדין יוכל להפעיל אותה באמצעות מתן צו כנגד סרבני גט, במטרה למנוע את תופעת הסרבנות והעגינות. עם זאת, מניסיוני בית הדין אינו מרבה להפעיל סמכות זו ושומר אותה למקרים חריגים יחסית. זאת, מכיוון שבית הדין חושש מגט "מעושה", כלומר גט שניתן בכפיה ולא מבחירה. גט שכזה עלול להיות פסול ולכן בית הדין הרבני חושש מפניו.

מתי בכל זאת, בית הדין יפעיל סמכות זו באמצעות מתן צו כנגד סרבני גט? הדבר תלוי במשתנים רבים. ניסיוני רב השנים בתחום מלמד אותי בפני איזה הרכב יגברו הסיכויים למתן צו כנגד סרבני גט, אילו טיעונים חשוב להציף כדי לקבל צו שכזה, ועוד. על כן, חשוב להיות מיוצגים על ידי עו"ד משפחה בעל ניסיון רב בתחום, כדי להגביר את הסיכויים למתן צו כנגד סרבני גט.

 

הפרוצדורה למתן צו כנגד סרבני גט

לפני שנעבור אל הסנקציות עצמן ואל תוכן הצו כנגד סרבני הגט, נבין מהי הפרוצדורה למתן צו כנגד סרבני גט. לאחר מתן פסק דין המורה כי על הבעל לגרש את אשתו, האישה תוכל להגיש בקשה להטלת סנקציות באמצעות עורך הדין שלה. כפי שכבר ציינתי, לאיכות עורך הדין וניסיונו השפעה ישירה על סיכויי הבקשה להתקבל.

בית הדין ישמע גם את טענות הבעל מדוע אינו מקיים את פסק הדין. לאחר שמיעת הצדדים, יחליט בית הדין האם לתת צו כנגד סרבן הגט.

 

תוכן צו כנגד סרבני גט

הבנו כי בית הדין רשאי להוציא צו כנגד סרבני גט, במסגרתו יוטלו סנקציות כנגד הסרבן. אולם מהן אותן הסנקציות שיכול בית הדין להטיל על סרבן הגט? כעת, אשיב על שאלה זו.

ראשית, ביכולתו של בית הדין להורות על סנקציות "רכות" יחסית. סנקציות אלו יכולות להיות הגבלת יציאה מהארץ, הגבלת היכולת לחדש דרכון, רישיון נהיגה, רישיון נשק וכדומה, הגבלה על האפשרות להתמנות למשרות מסוימות ועוד.

בית הדין יכול לנקוט בסנקציות חריפות יותר. כך, היו לא מעט מקרים בהם בית הדין הורה על עיקול נכסי הסרבן. בית הדין יכול להורות עם על עיכוב או שלילה של גמלאות וקצבאות שמקבל הסרבן. בסמכותו של בית הדין לתת צו לסרבני גט המונע מהם מלעבוד במקצועות מסוימים דוגמת עורך דין ורואה חשבון וכן להגביל את חשבון הבנק של הסרבן.

 

סנקציית השיימינג – סיפורו של עודד גז

סיפור ביזארי יחסית וחשוב שהתפרסם לפני מספר שנים בנושא, הוא סיפורו של עודד גז. עודד גז היה סרבן גט למשך תקופה ממושכת. בצעד תקדימי ביותר, הורה בית הדין הרבני הגדול על פרסום שמו של עודד גז ברבים. זאת, במטרה לעשות שיימינג לעודד גז ולהוביל לנידוי שלו על ידי קהילתו וחבריו. ואכן, עודד, שהיה מרצה באוניברסיטה, פוטר מעבודתו והורחק על ידי הקהילה הדתית אליה השתייך.

בסופו של דבר, ברח עודד גז מהארץ. בצעד תקדימי ביותר, פסק בית הדין הרבני כי העד שהיה בחתונתם של עודד גז ואשתו היה עד פסול. משכך, החתונה בטלה מעיקרא. כך, שחרר בית הדין את האישה מעגינותה. ואולם, מדובר במקרה נדיר מאוד שכמעט ולא חזר על עצמו.

עם חזרתו של עודד לארץ, הוטל עליו עונש מאסר בשל בריחתו מהארץ. מדובר במקרה תקדימי שנצרב עמוק בתודעה בכל הקשור לסנקציות כנגד סרבני גט.

 

סיכום סנקציות (לא כולל מעצר):

  • הגבלת יציאה מהארץ
  • הגבלת חידוש דרגון ורישיונות
  • הגבלת מינויים לתפקידים
  • הגבלת עבודה במקצועות הטעונים רישיון
  • הגבלת חשבונות בנק
  • עיקול מקרקעין
  • עיכוב קצבאות

 

מתן צו מאסר לסרבני גט

הסנקציה המשמעותית ביותר שיכול בית הדין להטיל על סרבני גט היא סנקציית המעצר. החוק קובע כי בסמכותו של בית הדין להורות על מעצרו של סרבן גט. מדובר בסנקציה קיצונית יחסית. עם זאת, לאורך השנים, נתקלתי בלא מעט מקרים בהם דיין הורה על מעצרו של סרבן גט למשך לילה או שניים. במרבית המקרים, זה הספיק כדי לשכנע את הסרבן לתת גט. לילה בתא המעצר הוא חוויה כואבת ומטלטלת עבור סרבנים רבים ומי שהסירוב שלו אינו עקרוני מספיק – בדרך כלל נשבר.

עם זאת, הטלת מעצר לתקופה ממושכת יותר היא חריגה יחסית. זכורים לי מקרים מעטים בהם בית הדין הטיל סנקציה שכזו על עצורים. אולם באותם המקרים, בסופו של דבר, כמעט כל הסרבנים נשברו.

 

סנקציות לסרבנים בכלא

לפעמים, הסרבנים כבר מצויים בכלא. הם יכולים להיות בכלא בין אם לפי החלטת בית הדין, בעקבות הסרבנות שלהם, ובין אם בעקבות עונש מאסר אחר שהוטל עליו. הדין קובע כי בסמכותו של בית הדין להורות על נקיטת סנקציות נוספות כנגד הסרבן, גם בתוך הכלא. כך, בית הדין יוכל להורות על בידודו, הרחקתו מאגף מסוים, שלילת חופשות ועוד. מניסיוני אני מוצאת סנקציות אלו כאפקטיביות במיוחד. הן שוברות את הסרבנים לחלוטין ומאיצות בהן למסור גט לנשותיהם.

 

עו"ד מעין סבג

זקוקים לעורך דין בדיני משפחה וגירושין? אני, עו"ד מעין סבג, כאן לשירותכם. אני מכהנת כסגנית יו"ר ועדת משפחה בלשכת עורכי הדין ומייצגת מזה שנים בבתי המשפט לענייני משפחה, בתי הדין הרבניים ובהליכי גישור. המומחיות שלי היא לייצג את האינטרס שלכם לאורך ההליך כולו. אצלי, הלקוח תמיד מעל הכל ואני עושה כל שביכולתי כדי שבסוף ההליך תהיו הכי מרוצים שאפשר – מבחינה משפחתית, נפשית וכלכלית. הנה קצת ממה שהלקוחות שלי כתבו עליי:

יפית מזרחי קרקוקלי כותבת כך: "נחישותה, מקצועיותה וחריצותה של מעיין, הובילו להצלחה אדירה בתיק! תודה על טיפול מסור ועל יחס שירותי ואדיב".

וכך כותבים שלומי ושירי רוזנבלום: " עו"ד מעיין סבג היא עורכת דין מקצועית , מנוסה יצירתית ומעל הכל נוכחת, זמינה ואיכפתית. אפשר מעל כל ספק לסמוך עליה שתעשה כל שביכולתה לטובת הלקוח שלה . "

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף

כעורכת דין שמתעסקת בדיני משפחה למעלה מעשור, אני יודעת עד כמה הליכי גישור בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה יכולים להפחית להבות בסכסוך ולשמור על שלמות

כמי שעוסקת בדיני המשפחה באופן יום יומי, אני עורכת הסכמי ממון לזוגות מתוך מטרה לצמצם סכסוכים עתידיים ולשמור על טובת התא המשפחתי. בעוד שרבים סבורים

כאמא לשלושה ילדים וכעורכת דין שמתמחה בדיני משפחה, אני יודעת עד כמה תהליך הגירושין יכול להיות כואב ומורכב. אחת הסוגיות הרגישות ביותר היא נושא תשלום