מתי ניתן לחייב את הבעל בגט?

כמי שעוסקת באופן יום יומי בהליכי גירושין, אני מכירה מקרוב את התסכול של אישה עגונה שרוצה לקבל גט מבעלה אך הבעל לא מוסר אותו. מטרה מובהקת שאני שמה אל נגד עיני כעורכת דין לדיני משפחה היא למנוע כל מצב של עגינות.

לכן, אני רוצה להציג בפניכם את המצבים בהם בית הדין יוכל לחייב את הבעל לתת גט בתקווה שהיכרות ציבורית עם הנושא ועם עילות הגירושין תפחית, ולו במעט, את תופעת העגינות.

מתי ניתן לחייב את הבעל בגט?

אני מניחה שאתם יודעים כי נישואין וגירושין של יהודים בישראל נידונים לפי דין תורה. המשמעות היא שזוגות יהודים יכולים להתגרש רק בבית הדין הרבני, בהתאם להלכה היהודית.

אני רוצה להדגיש כי על פי ההלכה היהודית לא בית הדין הוא זה שמגרש את בני הזוג, אלא הם מגרשים את עצמם. כדי שבני זוג יתגרשו, הבעל צריך לתת גט לאשתו מרצונו והאישה צריכה לקבל את הגט לרצונה. רק באופן שכזה בני הזוג ייחשבו לגרושים.

מוקש לפניך – גירושין בבית הדין גם על נישואין בחו"ל❗

חשוב לי להבהיר כי גם בני זוג יהודים שנישאו אזרחית בחו"ל יצטרכו להתגרש בבית הדין הרבני. לכן, נישואין בחו"ל יכולים לפתור את הבעיה עבור זוגות שלא מעוניינים להינשא ברבנות, אך הם לא יפתרו את הבעיה של מי שלא רוצים להתגרש ברבנות.

 

לאור האמור לעיל, ייתכנו מקרים בהם בית הדין יצטרך לחייב את הבעל לתת גט לאשתו.

אני אחדד – בית הדין לא יוכל לגרש בעצמו את הצדדים, אך הוא כן יוכל להוציא פסק דין הקובע כי הבעל חייב לתת גט לאשתו.

מה יקרה אם הבעל לא יקיים את פסק הדין ולא ייתן גט לאשתו? אסביר זאת מיד לאחר שאגע בעילות בגינן יפסוק בית הדין כי הבעל חייב לתת גט לאשתו.

באילו מקרים בית הדין יחייב את הבעל לתת גט לאשתו? התשובה היא שבית הדין יורה לבעל לגרש את אשתו במקרים בהם מתקיימת אחת מעילות הגירושין הקבועות בהלכה.

אני אציג לכם בקצרה עילות אלו ואת המשמעות שלהן:

  1. עילת "מורד": אם הבעל נמנע מלקיים יחסים עם אשתו, האישה תוכל לדרוש גירושין מבית הדין ובמקרים המתאימים בית הדין יחייב את הבעל בגט.
  2. עילת "אינו זן": ההלכה היהודית קובעת כי הבעל חייב לדאוג לצרכי האישה, ובכלל זאת "שארה וכסותה", כלומר לבוש, מזון וכדומה. אם הבעל אינו עומד בחובותיו אלו הוא יוגדר כמי ש"אינו זן" ובית הדין יוכל לחייב אותו לתת גט לאשתו בשל כך.
  3. עילת "מתנהג כפושע": עילה זו מעניינת במיוחד, שכן היא רחבה וכוללת בתוכה לא מעט מקרים. לאורך השנים עסקתי בתיקי גירושין בהם בגידות, אלימות, דרדור מוסרי ועוד שכנעו את בית הדין להגדיר את הבעל כמי ש"מתנהג כפושע" ובשל כך לפסוק כי הוא חייב לתת גט לאשתו.
  4. עילת "מאיס עליי": במסגרת עילה זו, האישה טוענת כי בעלה מאוס בעיניה, הקרע ביניהם בלתי ניתן לאיחוי ולכן בית הדין צריך לחייב את הבעל לתת לה גט. אני רוצה להדגיש כי טענה זו שנויה במחלוקת בבתי הדין והדיינים אינם ממהרים לכפות גירושין בשל טענת "מאיס עליי".
  5. עילת מומים רפואיים / עקרות / אימפוטנט: עילה נוספת נוגעת למומים פיזיים הקשורים לבעל. אם הבעל סובל ממומים רפואיים שונים או שבני הזוג אינם מצליחים להביא ילדים במשך תקופה ממושכת, האישה תוכל לדרוש מבית הדין לחייב את הבעל לתת לה גט בעילה זו.

 

עילת מתנהג כפושע – האישה תזכה בכתובה?

אני רוצה לספר לכם על עינת שהגיעה אליי לפני מספר שנים, לאחר שגילתה כי בעלה בוגד בה. למרות הבגידות, בעלה של עינת סירב לתת לה גט. לכן, הגשנו תביעת גירושין לבית הדין הרבני בעילת "מתנהג כפושע". בשלב מסוים בעלה הסכים לתת לה גט ואולם, רק אם לא יצטרך לשלם לה את כתובתה. עינת, שכל כך רצתה להתגרש כבר, הסכימה לוותר על הכתובה שלה בשביל לקבל כבר את הגט.

על סמך הניסיון שלי בתחום, ידעתי כי בנסיבות העניין, עינת תוכל גם לקבל את תביעת הגט וכתובתה. לכן, התעקשנו בפני בית הדין שיוציא פסק דין לפיו בעלה של עינת חייב לתת לה גט. בסופו של דבר, עוד לפני שהגענו לפסק דין סופי, בעלה של עינת הבין כי אין לו סיכוי בהליך ועל כן נתן לעינת גט וגם שילם לה כתובתה.

 

איך בית הדין יכול לחייב את הבעל לתת גט לאשתו?

עד כאן עסקנו בשאלה מתי בית הדין יכול לחייב את הבעל לתת גט לאשתו. כעת, אני רוצה להסביר איך בית הדין יכול לחייב את הבעל לתת גט לאשתו?

כל אחת מעילות הגירושין שהצגתי, יכולה לעמוד בבסיס תביעת גירושין שאגיש בשם הלקוחות שלי לבית הדין. אני אבקש מבית הדין לפסוק, לאור אותה עילה, כי הבעל צריך לגרש את אשתו.

בית הדין, מצדו, יכול להורות על מספר סוגים של פסקי דין:

  1. מצווה על הבעל לגרש את אשתו
  2. הבעל חייב לתת גט לאשתו
  3. כופים על הבעל לתת גט לאשתו

אם בית הדין פסק רק ש"מצווה" על הבעל לגרש את אשתו, בית הדין לא יטיל סנקציות על הבעל כדי לממש את פסק הדין. אם הבעל לא ירצה לגרש את אשתו, בית הדין לא יעשה עם זה יותר מידי.

לעומת זאת, אם בית הדין יפסוק כי הבעל חייב לתת גט לאשתו או שכופים אותו לתת גט, בית הדין יוכל להטיל שורה ארוכה של סנקציות על הבעל עד שזה יסכים לקיים את פסק הדין וייתן גט לאשתו. כך, למשל, בית הדין יוכל להטיל עיקולים על חשבון הבנק של הבעל, למנוע ממנו לחדש רישיונות, למנוע ממנו להתמנות למשרות שונות ועוד.

בית הדין גם יוכל להטיל סנקציות משמעותיות יותר על הבעל. לא אחת טיפלתי בתיקים בהם בית הדין הטיל על הבעל עיכוב יציאה מהארץ עד שייתן גט לאשתו. כמו כן, היו לי מקרים בהם בית הדין הטיל עונשי מאסר על הבעל עד שייתן גט.

אני רוצה לסכם ולהגיד שבית הדין יכול לחייב את הבעל לתת גט באמצעות הטלת סנקציות על הבעל, עד שיקיים את פסק הדין.

אדגיש – בית הדין לא יכול לגרש את הצדדים, אלא רק לנסות לגרום לבעל לתת גט לאשתו אם התקיימה עילת הגירושין המתאימה.

 

מאיס עליי – מצווה לגרש או חובה לגרש?

לא מזמן טיפלתי במקרה של מירב. מירב הייתה מעוניינת להתגרש, לאחר שבינה לבין בעלה התגלה קרע שאינו ניתן לאיחוי. ואולם, למירב לא הייתה עילת גירושין מעבר לעילת "מאיס עליי". החשש הגדול של מירב היה שבית הדין יפסוק רק כי מצווה על בעלה לגרש אותה ולא כי יש לו חובה לגרש אותה.

על בסיס חוות הדעת המפורסמת של הרב חגי איזירר ז"ל, טענתי כי על בית הדין לפסוק כי הבעל חייב לתת גט למירב. ואכן, לאחר מאבק משפטי ממושך שכנענו את הדיינים כי טענת ה"מאיס עליי" היא אמיתית ומשמעותית בנסיבות העניין והקרע בין בני הזוג איננו ניתן לאיחוי. בשל כך, פסקו הדיינים כי בעלה של מירב חייב לתת לה גט ותוך שבועות ספורים ממתן פסק הדין בני הזוג התגרשו.

 

עורך דין לענייני גירושין

מחפשים עורך דין גירושין? פנו אליי לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי בתיק הגירושין שלכם. אני, עו"ד מעיין סבג, מומחית לדיני משפחה בכלל ולדיני גירושין בפרט ובעלת ניסיון רב בתחום. המומחיות והניסיון שלי הובילו לבחירתי כסגנית יו"ר ועדת משפחה בלשכת עורכי הדין.

אני מבינה את המורכבות האישית בכל תיק ותיק ועל כן מטפלת בכל לקוח ברגישות ובמסירות, בזמינות מקסימלית ובאמפתיה לצרכים שלו. כל זאת, כמובן, מבלי להתפשר על המקצוענות והדיוק המשפטי בהליך.

 

הנה קצת מלקוחות שפנו אליי

שלומי ושירי רוזנבלום: " עו"ד מעיין סבג היא עורכת דין מקצועית , מנוסה יצירתית ומעל הכל נוכחת, זמינה ואיכפתית. אפשר מעל כל ספק לסמוך עליה שתעשה כל שביכולתה לטובת הלקוח שלה".

שני קאו: "שירות הכי מקצועי שיש! טיפול מסור, אמין וזמין. תודה על הכל ♥️".

שאלות ותשובות שנשאלתי על מתי ניתן לחייב את הבעל בגט?

ניתן לחייב את הבעל לתת גט אם מתקיימת אחת מעילות הגירושין הקיימות בהלכה היהודית. ההלכה היהודית מכירה בעילות גירושין ספציפיות (מורד, אינו זן, בעיות רפואיות), לצד עילות סל כלליות (מתנהג כפושע, מאיס עליי). בכל מקרה אני ממליצה לך לבוא לפגישת ייעוץ ראשונית ויחד נראה מה אפשר לעשות.

אם בית הדין פסק שחובה על בעלך לתת לך גט או שכופים עליו לתת לך גט, הרי שניתן יהיה לדרוש מבית הדין שיטיל סנקציות על הבעל אם הוא לא יקיים את פסק הדין. לעומת זאת, אם נפסק רק שמצווה שתתגרשו, לא יוטלו סנקציות על הבעל.

במקרים חריגים שבחריגים בית הדין יוכל להורות על בטלות הנישואין מעיקרא. ואולם, ברוב המוחלט של המקרים עד שהבעל לא ייתן גט לאשתו, בני הזוג יוותרו נשואים. עם זאת, בית הדין יוכל להטיל סנקציות על הבעל במטרה לגרום לו לתת גט לאשתו במהרה.

ככלל, התשובה היא לא. אם שני בני הזוג מעוניינים להתגרש ושוררת ביניהם הסכמה בנושא, בית הדין לא ידרוש שתוצג לו עילת גירושין לפני גירושי בני הזוג.

בישראל, גירושין בין בני זוג יהודים מחייבים גט דתי בנוסף לגירושין האזרחיים. בלי גט, הנישואין נחשבים עדיין תקפים מבחינה דתית, מה שמונע מהאשה להינשא מחדש.

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף

הקמת משפחה עבור זוגות חד מיניים, מצריכה תכנון משפטי מוקפד המבטיח את זכויות ההורות של כל צד, במיוחד כאשר ישנו צורך להגן על טובת הילד

במסגרת תפקידי כעו"ד לענייני משפחה, אני נפגשת באופן תדיר עם אנשים שאיבדו, באופן מלא או חלקי, את יכולתם לקבל החלטות משפטיות הנוגעות לענייניהם. הדרך של

כאשר אחד מההורים הגרושים, מבקש לצאת מהארץ עם ילדיו לצורך הגירה לחו"ל, הסוגיה הופכת לרגישה במיוחד. מקרים אלו דורשים התייחסות משפטית מעמיקה, שכן יש לשמור