משמורת משותפת (זמני שהות) ללא תקשורת בין ההורים

האם תקשורת תקינה בין ההורים מהווה תנאי למשמורת משותפת (זמני שהות)? כמי שעוסקת בדיני משפחה באופן יום יומי, אני יודעת עד כמה שאלה זו עשויה להיות גורלית עבור זוגות רבים. התשובה לשאלה עברה תמורות בפסיקה לאורך השנים ואף היחס הפסיכולוגי אליה הלך והשתנה. אני רוצה לסקור את הדין והמגמות בעניין, וכן אציע לכם את מפתח הזהב בעיני למשמורת משותפת (זמני שהות) ללא תקשורת בין ההורים.

 

האם ניתן לקבוע משמורת משותפת ללא תקשורת בין ההורים?

לקוחות רבים שואלים אותי האם ניתן לקבוע זמני שהות ללא תקשורת בין ההורים. אותם לקוחות מגיעים אליי בנקודת משבר, בעיצומו של סכסוך כואב עם בן או בת הזוג, ובמצב בו הם בטוחים כי הם לא יצליחו לעולם לנהל ולו תקשורת בסיסית בינם לבין הגרוש/ה שלהם.

התשובה לשאלה זו אינה פשוטה כלל. אני בטוחה שאתם מבינים מניין היא נובעת – במשמורת משותפת ההורים נדרשים לשיתוף פעולה, לכל הפחות בסיסי, ביחס לילדים. הילדים עוברים באופן תדיר בין הבתים ומנהלים שגרת חיים שכל הצדדים מעוניינים לפגוע בה מעט ככל הניתן. כמעט ואין מנוס מפגיעה מסוימת בשגרת החיים, אך הרצון הוא לשמר אותה ולא ליצור לילדים טלטלות מורכבות מידי.

על כן, סביר מאוד לחשוב כי בהיעדר תקשורת בריאה בין ההורים לא תיפסק להם משמורת משותפת. זמני השהות לא יהיו שוויוניים אלא הורה אחד יהיה המשמורן וההורה השני יזכה לזמני שהות מסוימים. הדבר נשמע סביר עד כדי כך שבמשך שנים זו אכן הייתה הגישה בפסיקה. הגישה המקובלת הייתה כי בהיעדר תקשורת סבירה בין בני הזוג, לא תיפסק משמורת משותפת.

 

שינוי מגמה בפסיקה

על הגישה שזה עתה הצגתי נשמעה בפסיקה ביקורת כפולה, בין היתר בתיקים בהם טיפלתי בעבר. הביקורת התמקדה בשלוש נקודות עיקריות:

  1. שימוש בתקשורת לקויה ככלי טקטי: פסיקת בתי המשפט הובילה לכך שהאם התנכרה לאב ונמנעה מלתקשר אתו, כדי לקבל משמורת מלאה. כך, המשמורת הפכה לכלי טקטי והיחסים בין בני הזוג נפגעו כתוצאה מהמשפט בצורה חמורה מאוד.
  2. מועד בחינה שגוי: בתי המשפט בחנו את טיב התקשורת בזמן הליך הגירושין. ואולם, מועד בחינה זה הוא שגוי שכן הצדדים מצויים בליבת הסכסוך. נכון יותר לבחון את התקשורת כעבור זמן, כאשר עוצמת הלהבות בין הצדדים דועכת.
  3. פוטנציאל לתקשורת פונקציונלית: בעבר היה חייב להתנהל שיח של ממש בין ההורים. כיום די ב"שיח פונקציונלי" באמצעות הודעות SMS, שיחות ווטסאפ או הודעות אימייל. כך, ניתן יהיה לנהל שגרה גם ללא תקשורת בריאה לחלוטין בין ההורים.

כתוצאה מביקורת זו ומהפוטנציאל לתקשורת פונקציונלית, שונתה המגמה בפסיקה. כיום, אם ניתן לקיים תקשורת פונקציונלית בין ההורים, סביר בהחלט כי בית המשפט יורה על קיום משמורת משותפת. אני אשתף כי במישור האישי, שמחתי מאוד משינוי המגמה בפסיקה. כבת להורים גרושים בעצמי הבנתי כל השנים כי המוקד צריך להיות טובת הילד וקשריו שלו עם הוריו ולא הקשרים והתקשורת בין ההורים לבין עצמם.

 

⭐ טיפ הזהב ⭐

אם אתם מתקשים לתקשר – הימנעו משיחות ישירות, ועשו שימוש בטכנולוגיה ובגורמים ניטרליים לניהול ההורות.

 

משמורת משותפת עם תקשורת פונקציונלית

חשוב לי להדגיש כי גם כיום נדרש שההורים יצליחו לנהל ביניהם תקשורת פונקציונלית. אם ההורים לא מצליחים לתקשר ביניהם גם בהודעות SMS או בווטסאפ, בתי המשפט יתקשו לפסוק להורים משמורת משותפת. עם זאת, בתי המשפט אינם משתכנעים בקלות מטענות של בני זוג שהם לא מצליחים לתקשר ורק במקרים חריגים יפסקו כי בני הזוג לא יכולים לקיים ביניהם תקשורת פונקציונלית.

 

משמורת משותפת בהיעדר תקשורת – איך עושים את זה?

עד עתה התמקדתי בפן המשפטי של שאלת המשמורת המשותפת בהיעדר תקשורת. הצגתי לכם את המצב הנוהג כיום לפיו אם ניתן לקיים תקשורת פונקציונלית משמורת משותפת תהיה אפשרית. כעת, אני רוצה לשים את הדגש על הממד המשפחתי – כיצד נכון לנהל משמורת משותפת בהיעדר תקשורת בריאה בין בני הזוג?

אני ממליצה לכם, וללקוחותיי המגיעים אליי, למנות מתווכים בין בני הזוג. מתווכים שמעוניינים באמת בטובת הילדים שלכם, נמצאים ביחסים סבירים עם שניכם ויוכלו לקשר בין בני הזוג. בהיעדר אנשים קרובים שיכולים למלא פונקציה זו, אני מציעה לפנות לבעל מקצוע שיעשה זאת. אין ספק כי מדובר בהשקעה של ממש אך בעיני השקעה זו שווה עבור טובת הילדים.

כמו כן, אני מציעה לכם לזכור שהיעדר תקשורת זה לא גזירת גורל. גם אם כיום אתם מרגישים שאין שום סיכוי בעולם שתצליחו לתקשר עם הגרוש/ה בכל דרך שהיא, דעו כי זה לא נכון. ייתכן בהחלט שבעזרת הכלים הנכונים, עם הזמן, תוכלו למצוא את הדרכים לתקשורת בסיסית תקינה ביניכם. אני לא מדברת כמובן על יחסי ידידות קרובים אלא על יחסים שיאפשרו תקשורת פונקציונלית בין הצדדים ואת קיום המשמורת המשותפת כמו שצריך.

 

סיכום זמני שהות ללא תקשורת

משמורת משותפת ללא תקשורת ישירה היא אפשרית, אך דורשת תכנון מוקדם, פתרונות יצירתיים ומנגנונים ברורים לניהול ההורות, ניתן לאפשר לילדים ליהנות משני הוריהם, גם כאשר הקשר בין ההורים עצמם אינו מתפקד.

אם אתם מתמודדים עם סכסוך סביב משמורת משותפת, אני מעין סבג, עו"ד לענייני משפחה כאן כדי לעזור לכם למצוא את הפתרון המשפטי והפרקטי המתאים ביותר.

צרו קשר לייעוץ ראשוני: 077-997-0263.

שאלות ותשובות שנשאלתי על משמורת משותפת (זמני שהות) ללא תקשורת בין ההורים

כיום לא נדרשת תקשורת מלאה בין ההורים אלא די בתקשורת פונקציונלית בסיסית. בתי המשפט מסתפקים בתקשורת באמצעות הודעות SMS, ווטסאפ או אימייל. רק במקרים חריגים ביותר יקבע בית המשפט שאין אפשרות לתקשורת פונקציונלית בין ההורים.

אפשר למנות מתווכים שיעזרו בהעברת מידע בין ההורים. המתווכים יכולים להיות אנשים קרובים שנמצאים ביחסים טובים עם שני הצדדים או אנשי מקצוע. חשוב לזכור שהיעדר תקשורת אינו גזירת גורל ועם הזמן המצב יכול להשתפר.

כיום בתי המשפט לא משתכנעים בקלות מטענות על חוסר יכולת לתקשר. רק במקרים חריגים מאוד יקבע שאין אפשרות לתקשורת פונקציונלית. תוכלו להיעזר במתווכים ובאמצעים דיגיטליים להעברת מידע, וחשוב לזכור שהמצב יכול להשתפר עם הזמן.

תקשורת פונקציונלית היא תקשורת בסיסית שמאפשרת העברת מידע חיוני בנוגע לילדים. היא יכולה להתקיים דרך הודעות טקסט, ווטסאפ או אימייל. אין צורך בתקשורת חברית או קרובה, אלא רק ביכולת להעביר מידע הכרחי.

ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לאכיפת ההסכם, או לשקול שינוי בסדרי המשמורת.

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף

אני רוצה לספר לכם על מקרה מיוחד בו טיפלתי לאחרונה ויכול לגעת לרבים מכם. מה עושים לאחר פטירתו של קרוב משפחה מגלים לפתע כי הייתה

במסגרת עבודתי כעורכת דין לדיני משפחה, אני פוגשת לא מעט זוגות שבוחרים שלא להינשא מסיבות שונות – אידיאולוגיות, כלכליות או פשוט כי הם מרגישים שנישואים

היי אני מעין סבג, עורכת דין לענייני משפחה ואני כאן כדי לעזור לכם להתמודד עם אחד הנושאים הכי רגישים ומורכבים בתהליך הגירושין – משמורת וזמני
Google ג גוגל
4.7
מבוסס על36ביקורות
×
js_loader
היי שמחה שפנית אליי! בוא נדבר בוואטסאפ!
היי, אני מעוניין ליצור קשר עם עו"ד מעין