במסגרת עבודתי כעורכת דין לדיני משפחה, אני פוגשת לא מעט זוגות שבוחרים שלא להינשא מסיבות שונות – אידיאולוגיות, כלכליות או פשוט כי הם מרגישים שנישואים אינם נחוצים כדי לאשר את הקשר שלהם. אך למרות ההחלטה לא להינשא, היבטים כלכליים ומשפטיים עדיין נכנסים לתמונה, במיוחד כשמדובר ברכוש משותף. כאן בדיוק נכנס לתמונה הסכם ממון לידועים בציבור – המסמך שיכול להגן על הנכסים שלכם ולמנוע אי בהירות במקרה של פרידה.
האם ידועים בציבור כפופים לאותם כללים משפטיים כמו זוגות נשואים?
חשוב לי להבהיר: ידועים בציבור אינם כפופים לחוק יחסי ממון, שקובע כי בעת פרידה הרכוש שנצבר במהלך הנישואין יתחלק בין בני הזוג. במקום זאת, חל עליהם עקרון משפטי המכונה "חזקת השיתוף", שמשמעותו שבני הזוג צפויים לחלוק את כל הנכסים שהיו בשימוש משותף במהלך הקשר – גם אם הם רשומים על שם אחד מהם בלבד.
אני אחדד כי משמעות הדבר היא, שגם אם התכוונתם לשמור על הפרדה כלכלית, בית המשפט עשוי לקבוע אחרת. זו בדיוק הסיבה שבגללה חשוב לערוך הסכם ממון לידועים בציבור, שמסדיר מראש את זכויות הרכוש של בני הזוג במקרה של פרידה.
עם זאת, מאחר שחוק יחסי ממון אינו חל על זוגות ידועים בציבור, בני הזוג לא יוכלו לערוך ביניהם הסכם ממון קלאסי בהתאם להוראות החוק. במקום זאת, אני שמחה לבשר כי הפסיקה יצרה מנגנון עוקף חוק יחסי ממון, בשם "הסכם חיים משותפים". למעשה, מדובר בהסכם ממון ממש אלא שהוא יוכל להיות תקף גם לידועים בציבור. להלן אפרט יותר אודות הסכם חיים משותפים, יתרונותיו וחסרונותיו.
ההבדל בין הסכם ממון להסכם חיים משותפים
- מקור נורמטיבי: הזכרתי לעיל כי חלוקת הרכוש בין בני זוג נשואים נעשית על פי הסדר איזון משאבים הקבוע בחוק יחסי ממון, בעוד שבין בני זוג ידועים בציבור חלוקת הרכוש תתבצע לפי חזקת השיתוף. לכן, הבדל ראשון בין השניים הוא על מה בעצם מתגברים – על הוראות החוק או על החזקה המשפטית.
- הבדל נוסף נעוץ באופן אישור ההסכם: הסכם ממון בין זוגות נשואים טעון אישור נוטריון אם נערך לפני החתונה ואישור בית משפט / בית הדין הרבני אם נערך לאחר הנישואין. לעומת זאת, הסכם חיים משותפים מקבל תוקף מעצם חתימת הצדדים עליו. עם זאת, ניתן להביא את ההסכם לאישור בית המשפט לענייני משפחה ואז הוא יקבל תוקף של פסק דין, בדומה להסכם ממון.
- מה קורה אם לא נערך הסכם: נקודה זו מתקשרת ישירות לנקודה הראשונה שציינתי. אם זוג נשוי לא ערך הסכם, בהתאם להוראות חוק יחסי ממון נכסים שנצברו לפני הנישואין לא יתחלקו בין בני הזוג. מנגד, אצל ידועים בציבור גם נכסים שכל אחד הביא איתו לזוגיות אם הם שימשו את בני הזוג במשותף.
כמו כן, נכסים שנרכשו במהלך הנישואין יתחלקו באיזון המשאבים גם אם נרשמו על שם אחד מבני הזוג בלבד. זאת, בשונה מידועים בציבור שם אם הנכס לא שימש את שני בני הזוג הוא לא יתחלק שכן הוא אינו מתחלק על פי חזקת השיתוף.
מתי מומלץ לערוך הסכם ממון לידועים בציבור?
מניסיוני, הסכם ממון לידועים בציבור, הלא הוא הסכם חיים משותפים, חשוב במיוחד במקרים הבאים:
כאשר אחד מבני הזוג מגיע עם רכוש משמעותי – אם לאחד מבני הזוג יש דירה, חסכונות או השקעות שהוא רוצה לשמור לעצמו, הסכם ממון יוכל לוודא שהרכוש לא ייחשב "משותף" במקרה של פרידה.
כאשר יש פערים כלכליים גדולים בין בני הזוג – לעיתים צד אחד מרוויח משמעותית יותר מהשני או בעל נכסים משמעותיים יותר. ההסכם יכול להסדיר מראש את חלוקת הרכוש ולמנוע אי-הבנות עתידיות.
במקרה של נישואים קודמים וילדים מנישואים קודמים – כדי להגן על ירושות עתידיות ולוודא שילדים ממערכות יחסים קודמות לא ייפגעו בחלוקת הרכוש.
בעיני, הסכם ממון בין ידועים בציבור חשוב עוד יותר מהסכם ממון בין זוגות נשואים. זאת, עקב העמימות המובנית השוררת אצל זוגות ידועים בציבור. אני אדגיש כי לא תמיד ברור מתי בדיוק זוג לא נשוי שגר ביחד הופך לידוע בציבור. לעיתים הזוג ייחשב לידוע בציבור מבלי שהוא שם לב לכך בלבד. לכן, הסכם ברור, בין אם יקבע חלוקה של כלל הרכוש ובין אם הפרדה רכושית, יסייע לכם לעשות סדר ולשלוט ברכוש שלכם.
אם אתם גרים ביחד חתמו על הסכם חיים משותפים – הסכם ממון לידועים בציבור – והימנעו מהפתעות משפטיות בלתי רצויות וסכסוכים שלא נגמרים.
מה חייב להיות כלול בהסכם ממון לידועים בציבור?
חשוב לי לציין שהסכם ממון לידועים בציבור הוא אכן אפקטיבי אך ורק אם הוא טוב ונערך כמו שצריך. מניסיוני, הסכם ממון טוב הוא כזה שמספק תשובות ברורות לכל שאלה אפשרית ולא משאיר תחומים לפרשנות. לכן, חשוב לכלול בו את הסעיפים הבאים:
- חלוקת רכוש ונכסים – אילו נכסים ייחשבו לרכוש משותף ואילו יישארו בבעלות פרטית?
- הכנסות וחסכונות – איך יתייחסו לכספים שנצברו וימשיכו להצטבר במהלך הקשר?
- התחייבויות וחובות – האם חובות שנצברו במהלך הקשר יתחלקו או יישארו באחריות הצד שלקח אותם?
- נכסים עתידיים – מה יקרה עם ירושות, מתנות או נכסים שיתקבלו בעתיד?
- שינוי בהסכם – כיצד ניתן לשנות את ההסכם בעתיד אם הנסיבות ישתנו?
האם הסכם ממון לידועים בציבור מחייב אישור בית משפט?
אני אחזור על שכתבתי לעיל – שלא כמו הסכם ממון של זוגות נשואים, שאותו חובה לאשר בבית המשפט, הסכם ממון לידועים בציבור אינו מחייב אישור משפטי כדי להיות תקף. עם זאת, אני תמיד ממליצה לאשר את ההסכם בבית המשפט, כדי להעניק לו תוקף של פסק דין ולמנוע מחלוקות עתידיות.
אם אתם גרים ביחד חתמו על הסכם חיים משותפים – הסכם ממון לידועים בציבור – והימנעו מהפתעות משפטיות בלתי רצויות וסכסוכים שלא נגמרים.
איך להפוך את תהליך עריכת ההסכם לנוח ופשוט?
אני יודעת שדיבור על כסף ורכוש יכול להיות נושא טעון, במיוחד בתחילת הקשר. אבל חשוב להבין – הסכם ממון הוא כלי ששומר על היחסים בריאים ומפחית מתחים עתידיים. לכן, אני ממליצה לכם:
לנהל את השיחה בגישה פתוחה ולא מתגוננת – זה לא עניין של חוסר אמון, אלא של תיאום ציפיות מתוך אמון.
להיעזר בעורך דין לענייני משפחה שמבין את הצרכים שלכם – הסכם ממון הוא מסמך אישי וחשוב שהוא יתאים בדיוק לזוגיות שלכם.
לחשוב קדימה – החיים משתנים, ולכן כדאי להשאיר מקום לעדכונים עתידיים בהסכם.
לסיכום – האם אתם באמת צריכים הסכם ממון?
אם אתם ידועים בציבור וחיים יחד, בהחלט יכול להיות שהתשובה חיובית. בלי הסכם ממון, תיאלצו להסתמך על חזקת השיתוף, שעשויה להשאיר אתכם עם פחות שליטה על הנכסים שלכם. עריכת הסכם ממון, או בשמו המדויק יותר לידועים בציבור "הסכם חיים משותפים", היא לא צעד של חוסר אמון. להפך, זהו צעד של אחריות ושל רצון לשמור על מערכת יחסים יציבה ובריאה.
עו"ד מעין סבג – דיני משפחה
אם אתם שוקלים לערוך הסכם ממון לידועים בציבור, אני כאן כדי לסייע לכם בכל שלב – משלב הייעוץ הראשוני ועד לניסוח הסכם ברור והוגן שמותאם לצרכים שלכם. מוזמנים לפנות אליי ולקבל ליווי משפטי אישי ומקצועי. אני תמיד מקפידה לתת ללקוחותיי ייעוץ מדויק ואת הייצוג הטוב ביותר, ברגישות וזמינות מקסימלית והבנה אמיתית של הצרכים שלהם. הנה קצת ממה שלקוחותיי חושבים עליי: