כמי שמלווה זוגות בגירושין מזה שנים, אני יודעת עד כמה רכוש שהתקבל בירושה עלול ליצור מורכבויות בחלוקת הרכוש. בתור בת להורים גרושים בעצמי, חשוב לי שהליכי הגירושין יעברו בצורה הטובה ביותר, עם מינימום סכסוכים בין בני הזוג וביעילות מקסימלית. על כן, אציג לכם את דיני ירושה והרכוש המשותף ואת הדרך הטובה ביותר לפעול במצבים אלו.
האם ירושה נכללת ברכוש המשותף?
כעת, אעסוק בשאלה האם הירושה נכללת ברכוש המשותף. התשובה לכך תלויה, במידה רבה, בשאלה אם הרכוש מתחלק על פי חוק יחסי ממון או בהתאם להלכת השיתוף בין בני זוג. על כן, נפתח במענה לשאלה האם ירושה נכללת ברכוש המשותף לפי כל אחת ממערכות הדינים.
ירושה וחוק יחסי ממון
אני אזכיר בקצרה כי חוק יחסי ממון הוא חוק שמטרתו להסדיר, בעיקר, את חלוקת הרכוש בגירושין או מוות חלילה. חוק יחסי ממון קובע כי בעת פרידת בני זוג נשואים, הרכוש ביניהם יתחלק לפי הסכם ממון שערכו ביניהם.
בהיעדר הסכם ממון, וזהו המצב ביחס לרוב הזוגות, יתבצע איזון משאבים בין בני הזוג בהתאם להוראות החוק.
הוראות החוק לאיזון המשאבים קובעות כי בעת פרידת בני הזוג, הרכוש המשותף יתחלק ביניהם בצורה שווה. עם זאת, הנכסים שלהלן לא יתחלקו במסגרת איזון המשאבים:
- נכסים שצבר מי מבני הזוג קודם לנישואין;
- נכסים שאחד מבני הזוג קיבל במתנה;
- קצבה שמקבל אחד מבני הזוג מהביטוח הלאומי;
- פיצויי נזיקין המשתלמים לאחד מבני הזוג;
- נכסים שבני הזוג הסכימו ביניהם שלא ייכללו באיזון המשאבים;
- נכסים שהתקבלו בירושה במהלך שנות הנישואין.
אם כן, בהתאם להוראות סעיף 5(1) לחוק יחסי ממון, נכסים שהתקבלו בירושה נפרדים מהרכוש המשותף ואינם מתחלקים במסגרת איזון המשאבים. ואולם, אני בטוחה שאתם מבינים כי המציאות סבוכה עשרת מונים ביחס להוראות החוק הפשוטות. בפועל, הפרדת הירושה מהרכוש המשותף אינה טריוויאלית כלל ולעיתים לא קורית. אסביר כעת מדוע.
על מי חל חוק יחסי ממון?
ראשית, כפי שציינתי, חוק יחסי ממון חל אך ורק על זוגות שנישאו החל משנת 1974. על כן, על זוגות ידועים בציבור ועל זוגות שנישאו קודם ל-1974, לא חל הסדר איזון משאבים אלא חזקת השיתוף. כמו כן, בהתאם לפסיקת בתי המשפט בתחום, גם על זוגות שחל עליהם חוק יחסי ממון, יכולה לחול חזקת שיתוף ספציפית מכוח הדין הכללי ביחס לנכסים מסוימים.
ירושה והלכת השיתוף
בניגוד לחוק יחסי ממון, הלכת השיתוף (מוכרת גם כחזקת השיתוף) קובעת כי השיתוף בנכסים נוצר מכוח השימוש המשותף בהם לאורך שנות הזוגיות. השימוש המשותף יוצר חזקה לפיה בני הזוג מעוניינים שהרכוש יהיה של שניהם במשותף. לעניין זה, כמעט אין אבחנה בין נכסים שהתקבלו בירושה לבין נכסים שבני הזוג רכשו במשותף.
אם כן, המבחן המשפטי המרכזי הוא לא מבחן מימון רכישת הנכס, אלא מבחן השימוש המשותף בו. ככל שבני הזוג השתמשו יחדיו בנכס, הוא צפוי להיכלל ברכוש המשותף המתחלק בין בני הזוג.
גולת הכותרת של חזקת השיתוף היא דירת המגורים של בני הזוג. מכיוון שכך, אם בני הזוג מתגוררים בדירה שקיבל אחד מהם בירושה, כמעט בוודאות היא תתחלק ביניהם במקרי פרידה.
כאשר מדובר בבני הזוג הם ידועים בציבור או בזוגות שנישאו לפני 1974, נדיר מאוד שדירת הירושה לא תיכלל ברכוש המשותף. זאת, לאור תחולתה הישירה של הלכת השיתוף על בני הזוג. גם כשמדובר בזוג נשוי שחל עליו חוק יחסי ממון סביר מאוד שדירת המגורים תתחלק ביניהם, שכן על דירת המגורים יחול שיתוף ספציפי מכוח הדין הכללי. בני הזוג יצטרכו להציג ראיות לכך שלא התכוונו לשתף את דירת הירושה כדי שזו לא תיכלל ברכוש המשותף.
אם קיבלתם ירושה, אל תשאירו מקום לפרשנות – ערכו הסכם ממון, שמרו על הפרדה בין הכספים וודאו שכל תיעוד רשמי ברור ומעודכן
איך אפשר לשמור על דירת ירושה מחוץ לרכוש המשותף?
אסכם בקצרה את שאמרנו עד כאן:
- על פי חוק יחסי ממון ירושה לא נכללת ברכוש המשותף
- עם זאת, הירושה תיכלל ברכוש המשותף אצל בני זוג שלא חל עליהם חוק יחסי ממון
- כשמדובר בדירת ירושה המשמשת כדירת מגורים לבני הזוג היא צפויה להיכלל ברכוש המשותף גם אם על הזוג חלות הוראות חוק יחסי ממון, שכן על הדירה יחול שיתוף ספציפי מכוח הדין הכללי.
אני מסבירה זאת ללקוחות רבים והם שואלים אותי כיצד ניתן למנוע בכל זאת מצב בו דירה שהתקבלה בירושה נכללת ברכוש המשותף. אני משתדלת להעניק לכל לקוח המלצה ספציפית התואמת לזוגיות שלו, אך בכל זאת אוכל להציג לכם מספר עקרונות כלליים בעניין:
- רישום על שם היורש בלבד: כמובן שתצטרכו לרשום את הדירה על שמכם בלבד. אם היא תירשם במשותף על שם שני בני הזוג, לבן הזוג יהיו זכויות קנייניות בה ולא תוכלו לעשות דבר נגד כך.
- הסכם ממון לנכסי הירושה: אני עורכת לבני הזוג הסכם ממון ספציפי הנוגע אך ורק לנכסים שהתקבלו בירושה. כך, יהיה קשה לטעון כי חזקת השיתוף חלה עליה.
- הפקדת דמי השכירות לקופה נפרדת: אם מדובר בדירה להשקעה, אני מציעה ללקוחותיי לשקול הפקדה של דמי השכירות לחשבון בנק נפרד שאינו החשבון המשותף. כך, נוכל לסתור את חזקת השיתוף ולהוכיח כי לא הייתה כוונה לשתף את הנכסים.
סיכום הפרדת ירושה מהרכוש המשותף בגירושין
חלוקת רכוש בגירושין היא סוגיה מורכבת, במיוחד כשמדובר בירושה. לפי החוק, ירושה אינה נכללת אוטומטית ברכוש המשותף, אך במקרים מסוימים היא עשויה להפוך לחלק מהרכוש לחלוקה, במיוחד אם שולבה עם נכסים משותפים או הייתה כוונת שיתוף.
אם אתם עומדים בפני גירושין ורוצים לוודא שהירושה שלכם תישאר בבעלותכם, ייעוץ משפטי מקצועי יכול לחסוך לכם מחלוקות ולמנוע הפסדים כספיים מיותרים.
אני, עו"ד מעין סבג, מזמינה אתכם לייעוץ משפטי אישי – צרו קשר עכשיו: 077-997-0263