עורכת דין ומגשרת | מומחית בדיני משפחה וגירושין

ידועים בציבור

כמי שעוסקת בדיני המשפחה למעלה מעשור, אני שמה לב לעלייה דרמטית במספר הזוגות שמעדיפים לא להינשא ולהיוותר ידועים בציבור. לקוחות רבים שואלים אותי על המושג "להיות ידועים בציבור"? איך נהיים ידועים בציבור? מהם החסרונות והיתרונות של מעמד זה ביחס לנישואין? לכן, החלטתי לכתוב מאמר מסודר, שבו אנסה לענות על כל השאלות האלו, בתקווה שלאחר קריאתו, תבינו טוב יותר את הנושא ותוכלו לקבל החלטות מושכלות בתחום.

 

מי נחשבים ידועים בציבור? 

מניסיוני, השאלה המשפטית שהכי מעסיקה זוגות שגרים יחד ומנהלים משק בית משותף ובוחרים שלא להתחתן, היא ממתי הם נחשבים לידועים בציבור. התשובה לשאלה זו משתנה ותלויה בנסיבות. אם בני זוג מעוניינים שיכירו בהם כידועים בציבור, הם יכולים לבחור באחת מהדרכים שלהלן:

  1.  להירשם בביטוח לאומי כידועים בציבור: בני זוג שאינם נשואים ומתגוררים באותו בית, יוכלו להגיש טופס לביטוח לאומי לפיו הם מבקשים להירשם כידועים בציבור ולצרף לו את כלל האסמכתאות הנדרשות. ככלל, אם הביטוח הלאומי אישר את הבקשה, יראו בזוג כידועים בציבור.
  2. חתימה על תצהיר בפני עורך דין: בני הזוג יכולים לחתום על תצהיר בפני עורך דין לפיו הם בני זוג המנהלים משק בית משותף ועל כן יש לראות בהם כידועים בציבור. התצהיר יספיק כדי להכיר בזוג כידועים בציבור אם הוא מגובה במסד עובדתי.

אני רוצה להדגיש, כאשר בני הזוג לא מעוניינים לחתום על תצהיר שכזה, עדיין ניתן יהיה להכיר בהם כידועים בציבור, לרצונם או שלא לרצונם. המבחנים להכרה בבני זוג כידועים בציבור נקבעו כבר בע"א 4385/91 כרמי נ' סלם, ומשם הם הלכו והשתכללו עם השנים. המבחנים שקבעה הפסיקה הם:

  1. קשר זוגי מחייב: הפסיקה דורשת כי בני הזוג ינהלו ביניהם קשר זוגי מחייב כדי להכיר בהם כבני זוג. אני אציין כי מודלים מודרניים של זוגיות, דוגמת פוליאמוריה, מעוררים שאלות משפטיות חדשות בנושא והן טרם נידונו מספיק בפסיקה.
  2. מצג חברתי: הפסיקה גם דורשת כי בני הזוג יתנהלו כלפי חוץ כבני זוג. אם הם מוכרים כזוג על ידי חבריהם ומשפחתם, מגיעים יחד למקומות ולאירועים חברתיים ועוד, בני הזוג יעמדו במבחן זה שקבעה הפסיקה.
  3. משק בית משותף: נדרש כי בני הזוג יתנהלו במשותף מבחינה כלכלית. בעבר היה מדובר בדרישה נוקשה מאוד, ואולם לאורך השנים דרישה זו התרופפה. כך, למשל, כיום אין דרישה שבני הזוג יתגוררו בהכרח באותו הבית והם גם לא צריכים לשתף אחד עם השנייה את כלל הכנסותיהם.

אלו הן, אם כן, הדרכים בהם בני זוג נעשים לידועים בציבור. כעת, אני רוצה לעמוד על ההשלכות המשפטיות של מעמדם של בני זוג כידועים בציבור.

 

⭐⭐⭐טיפ זהב  – מרחב תמרון משמעותי⭐⭐⭐

אם אתם חיים כידועים בציבור, שקלו לערוך הסכם חיים משותפים שיגן על זכויותיכם וימנע מחלוקות עתידיות במקרה של פרידה.

הסכם זה יכול לכלול התייחסות לרכוש, זכויות סוציאליות, וכן להבטיח הסכמות מראש במקרים של אי הבנות.

מה עדיף – להיות נשואים או ידועים בציבור?

כבת להורים גרושים בעצמי, אני יודעת עד כמה נישואים טובים חשובים לתא המשפחתי ומצד שני גם מכירה במחירים הכבדים של נישואין לא מוצלחים. כעת, אני רוצה להתמקד דווקא לא בהשלכות הרגשיות והנפשיות של הבחירה אם להתחתן או להישאר ידועים בציבור, אלא דווקא להתמקד בהשלכות המשפטיות של הסוגייה. 

המגמה הכללית בפסיקה היא להשוות בין המעמד של ידועים בציבור לבין המעמד של בני זוג נשואים. ואולם, גם כיום קיימים פערים בין ידועים בציבור לזוגות נשואים. לכן, אני אגע במספר סוגיות משפטיות מרכזיות בהן יש השלכה משמעותית להחלטה אם להינשא או להיוותר ידועים בציבור:

  • גירושין: זוגות שנישאו יצטרכו להתגרש אחד מהשנייה. אני מגלה כי רבים לא יודעים שגם זוגות שנישאו בנישואין אזרחיים יצטרכו להתגרש בבית הדין הרבני (אם שני בני הזוג יהודים כמובן). לעומת זאת, ידועים בציבור לא יצטרכו לעבור בבית הדין כדי להיפרד. 
  • מזונות אישה: על פי ההלכה, בעל חייב במזונות אשתו גם בתקופה שבין הפרידה לגירושין. אצל ידועים בציבור לא חלה חובה שכזו, ואולם בית המשפט יכול לפסוק מזונות לידועה בציבור מכוח עיקרון תום הלב.
  • חלוקת רכוש במקרה של פרידה:  אצל בני זוג נשואים לפי חוק יחסי ממון, אצל בני זוג ידועים בציבור לפי חזקת השיתוף. לקריאה בנושא חלוקת רכוש בגירושין >>>
  • ירושה: אני אקדים ואומר כי הדין משווה מאוד בין המעמד של זוג נשוי לזוג ידוע בציבור בכל הנוגע לירושות. ואולם, אם מי בני הזוג הידועים בציבור נשוי לאדם אחר, ישללו ממנו הזכויות השמורות לבן זוג נשוי בירושת בן זוגו. לייעוץ עם עורך דין ירושה >>>

 

אני רוצה לספר לכם על אפרת שהגיעה אליי לא מזמן לאחר שנפרדה מבן זוגה, אביב והיא חיה מזה שנתיים עם בן זוגה החדש אלון. אפרת אמרה לי שהיא לא מעוניינת להביא עוד ילדים והתלבטה אם להתגרש מאביב. בשל שיקולי ירושה וכדי שלא יישללו ממנה זכויות בת זוג בירושה ביחס לאלון, המלצתי לה להשלים את הליך הגירושין מאביב על כל הכרוך בכך:

  1. הטבות מס: כאן, העסק מורכב במיוחד. בני זוג שיבחרו לא להתחתן אלא להיוותר ידועים בציבור, יוכלו ליהנות מהטבות מס שונות. כך, למשל, המס השולי שלהם לא יהיה בהכרח משותף גם אם שניהם מגישים דוחות למס הכנסה. לעומת זאת, הם לא יוכלו לנצל הטבות מס אחרות השמורות לזוגות נשואים, דוגמת נקודות זיכוי במס הכנסה עבור בן זוג. לבסוף, יהיו מקרים בהם לא יהיה הבדל בין נשואים לידועים בציבור, דוגמת חזקת התא המשפחתי במיסוי מקרקעין.
  1. ביטוח לאומי: בביטוח לאומי, העסק מעט מורכב. אם לא תגישו בקשה לרישום כבני זוג, ספק רב אם תוכרו כידועים בציבור על ידי המוסד לביטוח לאומי. לעומת זאת, מי שיגישו בקשה שכזו כפי שהצגתי לעיל, יוכרו כידועים בציבור וייהנו מכל ההטבות שנשואים נהנים מהן. כך, למשל, תוכלו לצאת לחופשת לידה במקום בת הזוג, ליהנות מפטור מתשלום ביטוח לאומי לאישה נשואה שאינה עובדת ולקבל קצבת שארים.
  2. מחיר למשתכן ושאר הטבות ממשלתיות: במרבית ההטבות הממשלתיות, אין הבדל בין זוג נשוי לזוג ידוע בציבור. ואולם, מניסיוני למדתי שהרשויות הממשלתיות השונות אינן ממהרות להכיר בבני זוג כידועים בציבור. על כן, אני ממליצה להתייעץ עם עורך דין כיצד לפעול כדי לקבל הכרה כידועים בציבור. 

 

אם כן, מה עדיף –  להתחתן או להישאר ידועים בציבור? הדבר תלוי כמובן בכל מקרה ומקרה ויש לקחת בחשבון שיקולים חשובים לא פחות, דוגמת יציבות נפשית וטובת התא המשפחתי. בכל מקרה שמגיע אליי אני שוקלת את כל השיקולים הללו לצד השיקולים המשפטיים ומייעצת לזוגות כיצד לפעול. 

בכל מקרה, לאחר שתחליטו אם ברצונכם להיות מוגדרים כידועים בציבור או לא, אסייע לכם להבין כיצד נכון להתנהל. זאת, מכיוון שההתנהלות שלכם עשויה להכריע אם הרשויות יכירו בכם כידועים בציבור או שתמשיכו להיחשב כרווקים.

 

ידועים בציבור לעומת נישואין אזרחיים

לסיום, אני רוצה להדגיש את ההבדל שבין נישואין אזרחיים לבין ידועים בציבור. זוג שנישא בנישואין אזרחיים בחו"ל נחשב לזוג נשוי לכל דבר ועניין ועל כן כל ההבדלים שציינו אינם רלוונטיים עבורו. בראש ובראשונה אני אחזור על על הדברים שכתבתי – בני זוג יהודים שנישאו אזרחית, יצטרכו להתגרש בבית הדין הרבני. יש לקחת זאת בחשבון לפני ההחלטה אם להינשא בנישואין אזרחיים או להישאר ידועים בציבור.

 

מה עדיף – להיות ידועים בציבור או רווקים?

ידועים בציבור נהנים כמעט מכל הזכויות שבני זוג נשואים נהנים מהם, דוגמת זכות להשתתף במחיר למשתכן, ירושת בת זוג לאחר המוות, קבלת תשלום מקצין התגמולים עבור חללי צה"ל ועוד.  

מנגד, יש גם חסרונות לידועים בציבור. כך, למשל, בני הזוג יוכלו ליהנות רק פעם אחת מפטור ממס שבח לדירת מגורים מזכה. לעומת זאת, אם בני הזוג לא יוגדרו כידועים בציבור אלא כרווקים, הם יוכלו ליהנות מההטבה פעמיים.

מאחר שמדובר בנושא מורכב כל כך עם השלכות רוחב משמעותיות, אני מפצירה בכם להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה. עו"ד הדין ייעץ לכם אם עדיף לכם לקבל הכרה כידועים בציבור וינחה אתכם כיצד לפעול כדי שתוכרו כידועים בציבור או כדי להימנע מהכרה שכזו.

 

אם אתם שוקלים חיים כידועים בציבור או כבר נמצאים במערכת יחסים כזו, פנו אליי לייעוץ מותאם אישית. ניתן להשיג אותי בטלפון 077-997-0263 לקבלת ליווי משפטי מקצועי ואישי שיסייע לכם להבטיח את זכויותיכם וליהנות משקט נפשי לאורך כל הדרך. אני מבינה את המורכבות האישית בכל תיק ותיק ומטפלת בכל לקוח ברגישות ובמסירות, בזמינות מקסימלית ובאמפתיה לצרכים שלו. כל זאת, כמובן, מבלי להתפשר על המקצוענות והדיוק המשפטי בהליך.

שאלות ותשובות שנשאלתי על ידועים בציבור

אפשר להירשם כידועים בציבור במוסד לביטוח לאומי. כמו כן, ניתן לערוך תצהיר ידועים בציבור. מלבד זאת, הפסיקה קובעת כי משק בית משותף לצד חיים בזוגיות הופכים בני זוג לידועים בציבור גם מבלי שיחתמו על מסמך זה או אחר. 

להחלטה אם להתחתן או להיוותר ידועים בציבור השלכות משפטיות משמעותיות בנושאים שונים. אני ממליצה להתייעץ עם עו"ד משפחה ולהגיע להחלטה מושכלת בתחום.

ידועים בציבור נהנים כמעט מכל הזכויות שבני זוג נשואים נהנים מהם, דוגמת זכות להשתתף במחיר למשתכן, ירושת בת זוג לאחר המוות, קבלת תשלום מקצין התגמולים עבור חללי צה"ל ועוד.  מנגד, להגדרה כידועים בציבור יש מחירים. כך, למשל, בני הזוג יוכלו ליהנות רק פעם אחת מפטור ממס שבח לדירת מגורים מזכה. לעומת זאת, אם בני הזוג לא יוגדרו כידועים בציבור אלא כרווקים, הם יוכלו ליהנות מההטבה פעמיים. 

לא. פרידה תספיק כדי להפריד בין בני הזוג. אם יש להם ילדים, הם יצטרכו לערוך הסכם פירוד שיקבל תוקף של פסק דין מבית המשפט למשפחה.

כן, בתנאי שהיא לא נשואה לאדם אחר או שבעלה היה נשוי לאישה אחרת לפני מותו.

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף

כעורכת דין שמתעסקת בדיני משפחה למעלה מעשור, אני יודעת עד כמה הליכי גישור בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה יכולים להפחית להבות בסכסוך ולשמור על שלמות

כמי שעוסקת בדיני המשפחה באופן יום יומי, אני עורכת הסכמי ממון לזוגות מתוך מטרה לצמצם סכסוכים עתידיים ולשמור על טובת התא המשפחתי. בעוד שרבים סבורים

כאמא לשלושה ילדים וכעורכת דין שמתמחה בדיני משפחה, אני יודעת עד כמה תהליך הגירושין יכול להיות כואב ומורכב. אחת הסוגיות הרגישות ביותר היא נושא תשלום