במסגרת תפקידי כעורכת דין גירושין, אני פועלת תמיד באמונה שאין להגדיל סכסוכים משפטיים במשפחה שלא לצורך וכדאי לסיים בטוב סכסוכים בהסכם ובאופן מצומצם ככל הניתן. גם המחוקק חשב כן ועל כן נחקק חוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה הידוע בשם "חוק יישוב סכסוך גירושין". אני רוצה להציג לכם את החוק ואסביר כיצד הוא מסייע לזוגות להימנע מהליך משפטי מתמשך.
גירושין מכוערים בבתי משפט – ברירת מחדל?
אני בטוחה שאתם יודעים עד כמה עלולים להיות קשים סכסוכי גירושין בבתי המשפט. בני זוג הרבים לאורך שנים על חלוקת הרכוש, הסדרי המשמורת, תשלומי המזונות וכן על הגרוע מכל – עצם מתן הגט. ואולם, מצב דברים זה אינו גזירת גורל. בני זוג יכולים להתגרש בכבוד הדדי ולהימנע מהליך משפטי מתמשך. האמת היא שגם החוק מכווין זוגות לכך. כעת אסביר כיצד.
החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה – 2014
אני רוצה להציג לכם בקצרה ובפשטות את הוראות החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה, אשר מטרתו להוביל ליישוב סכסוכי גירושין תוך הימנעות מהגעה אל הליך משפטי ממושך. אתמקד בעיקרי החוק ולא בפרטיו כדי שלא להלאות את הקוראים, וכמובן שמומלץ בחום לכל מי שהדבר נוגע לו באופן אישי לפנות אל עו"ד לדיני משפחה לקבלת סיוע בתחום.
חוק יישוב סכסוך גירושין – בקשה ליישוב סכסוך קודם הגשת תביעה
אפתח בכלל החשוב ביותר הקבוע בחוק. בשורה של סכסוכים הנוגעים לענייני גירושין, ובראשם הגירושין עצמם, חלוקת הרכוש ותביעת המזונות, לא ניתן יהיה להגיש תביעה לבית הדין או לבית המשפט קודם להגשת בקשה ליישוב סכסוך ביחידות הסיוע של משרד הרווחה. הצד המעוניין להגיש תביעה לא יוכל לפנות ישירות לערכאות המשפטיות אלא יהא עליו להגיש תחילה בקשה ליישוב סכסוך.
חוק יישוב סכסוך גירושין – עיכוב הליכים עד לתום ההליך
לכל אורך התקופה בה מתנהל הליך יישוב הסכסוך על פי החוק, מי מהצדדים לא יוכל להגיש תביעה לבית המשפט בנושאים שהזכרתי. הצדדים יצטרכו להמתין בין חודשיים לשלושה לפני שיוכלו להגיש תביעה משפטית בנושאי גירושין, חלוקת רכוש ותשלומי מזונות.
בחלוף התקופה, הצד שהגיש את הבקשה ליישוב הסכסוך יוכל להגיש תביעה לבית המשפט או לבית הדין הרבני תוך 15 יום, בבלעדיות. כלומר, בתקופה זו הצד שכנגד לא יכול להגיש תביעה מטעמו. בחלוף 15 הימים ואם המבקש לא הגיש תביעה לבית המשפט, גם הצד שכנגד יוכל להגיש תביעה לערכאות המשפטיות.
סעדים דחופים בתוך תקופת עיכוב ההליכים
חשוב לי לציין כי גם בתקופת עיכוב ההליכים ניתן לבקש מבית המשפט סעדים דחופים. כך, למשל, ניתן להגיש תביעה למזונות זמניים שישלם בן הזוג עד למתן הכרעה סופית בהליך. ישנם תרחישים נוספים בהם ניתן להגיש בקשות דחופות. לצורך העניין כאשר אחד מבני הזוג צפוי לצאת מהארץ בתוך התקופה, במקרים בהם נדרשת הסכמה לפרוצדורה רפואית דחופה ועוד.
ככל שיתעורר אצלכם צורך בסעד דחוף שכזה, נפעל לקבלתו גם בתוך תקופת עיכוב ההליכים. נסביר כי מדובר ב"דבר האבד", כלומר פעולה שאם לא תתבצע תוביל להפסד משמעותי. מניסיוני, כשיודעים מה לבקש, מרבית הבקשות מתקבלות.
במקרים מסוימים ניתן יהיה גם להגיש בקשה לקיצור תקופת עיכוב ההליכים. במקרים הנקובים בדין הבקשה תתקבל – והתקופה תקוצר.
מה קורה בתוך יחידות הסיוע?
כעת, הגענו לחלק המעניין והחשוב ביותר – מה קורה בתוך יחידות הסיוע עצמן?
על פי חוק, בני הזוג מחויבים להגיע ל-4 פגישות מהו"ת, כלומר פגישות גישור ביחידות הסיוע. כלל הפגישות תיערכנה תוך 45 ימים לכל היותר, עם אופציה להארכה ב-15 ימים נוספים.
במהלך הפגישות אנשי יחידת הסיוע ינסו להוביל את בני הזוג להסכמות ביניהם, באופן שיסייע להם להימנע מהליך משפטי מתמשך. אם בני הזוג הצליחו להסכים ביניהם – מה טוב. פעמים רבות בני הזוג לא מגיעים לנוסח מוסכם אך מסכימים להגיע למגשר שיפעל על סמך השיח שעלה במפגשים. לעיתים, אין כל הסכמות ובני הזוג עוברים לבתי המשפט ולהליכים משפטיים ארוכים.
|
חוק יישוב סכסוך גירושין במבחן המציאות
האם חוק יישוב סכסוך גירושין מצליח במטרתו ומסייע לזוגות להימנע מהליכים משפטיים ממושכים בבית המשפט? התשובה היא כי בהחלט קיימים זוגות עבורם פגישות המהו"ת הן המפתח לצמצום הסכסוך, בעוד שאצל אחרים האפקט הוא הפוך לחלוטין. על כן, אני ממליצה להגיע לפגישות בראש פתוח ובנפש חפצה וככל שהדבר מתאים לכם – לצמצם את הסכסוך כמה שרק אפשר.
פגישות מהו"ת – בחינם!
אני רוצה להדגיש כי פגישות מהו"ת הן בחינם לחלוטין ובמימון הגורמים הממשלתיים הרלוונטיים. על כן, ומכיוון שהצד שהגיש ראשון את הבקשה זכאי לקדימות בהגשתה, אין לכם מה להפסיק מפניה ליחידות הסיוע בבקשה ליישוב סכסוך גם אם ברור שזו רק משיכת זמן בהליך שיגיע לבתי המשפט בלאו הכי.
|
חוק יישוב סכסוך גירושין – סיכום
לסיכום, החוק ליישוב סכסוך גירושין קובע כי קודם להגשת תביעת גירושין, תביעת חלוקת רכוש או תביעת מזונות, יהיה צורך להגיש בקשה ליישוב סכסוך ליחידת הסיוע קודם לכן. ביחידת הסיוע ייערכו 4 מפגשים, הראשון ללא נוכחות עו"ד, בסופם יוכלו הצדדים להגיע להבנות מלאות, הבנות חלקיות והמשך ההליך בגירושין או להמשיך לתביעות בבית המשפט.
לאורך כל ההליך ביחידת הסיוע חל עיכוב הליכים המגביל את יכולתם של הצדדים לפנות אל בתי המשפט. תקופת עיכוב ההליכים עומדת על כחודשיים, אך ניתן לקצר אותה ולהגיש בקשות דחופות לבית המשפט בתוך התקופה במקרים המתאימים. לאחר סיום התקופה, יינתנו לצד שביקש את יישוב הסכסוך 15 ימים על מנת להגיש ראשון תביעה בעניין הסכסוך.
במישור המעשי, לא אחת הליכי יישוב סכסוך ביחידות המהו"ת הצליחו לצמצם את הסכסוכים בין בני הזוג ולהקטין את החיכוכים בבתי המשפט. על כן, אני ממליצה גם לכם לבוא לפגישות המהו"ת בראש פתוח ובנפש חפצה וכך תפיקו מהן את המירב.
לסיום, אני עו"ד מעין סבג, עורכת דין ותיקה ומנוסה בתחום דיני המשפחה.
אני מזמינה אתכם ליצור איתי לייעוץ אישי, מקצועי ורגיש בנושא, על מנת לוודא שתקבלו את כל ההכוונה הדרושה למציאת פתרון מיטבי ומותאם לצרכים שלכם. צרו קשר בטלפון: 077-997-0263.