האם בני זוג נושאים במשותף גם בחובות כלכליים שנצברו לאורך הדרך? כיצד יש להתייחס לחובות שצבר אחד מבני הזוג כחלק מהמאמץ הכלכלי המשפחתי? כמי שעוסקת בדיני משפחה באופן יום יומי אני אגיד לכם כי מדובר בשאלות קשות ומורכבות. במאמר זה אשפוך לכם אור על נושא החובות הכלכליים בגירושין ועל דרכי ההתמודדות עימם.
חובות כלכליים נלקחים בחשבון במסגרת איזון המשאבים
אני רוצה להתחיל מעיקרון חשוב בכל הנוגע לאיזון משאבים בין בני זוג המתגרשים – כשם שהזכויות מתחלקות בשווה בין בני הזוג, כך גם החובות. לכן, אם בני הזוג צברו חובות לאורך השנים, הרי שגם החובות יתחלקו במסגרת איזון המשאבים.
נניח, למשל, כי בני הזוג חסכו 2 מיליון שקלים אך גם נטלו הלוואות מהבנק בסך 500 אלף שקלים. במקרה שכזה, בני הזוג יקבלו מיליון שקלים במסגרת איזון המשאבים אך כל אחד מהם יידרש להמשיך ולהשיב לבנק חוב על סך 250 אלף שקלים.
לאחרונה טיפלתי בבני זוג שלוו 50 אלף שקלים לצורך רכישת רכב בשווי 120 אלף שקלים. בני הזוג התגרשו והחלטנו במסגרת הסכם הגירושין כי האישה תקבל את הרכב והבעל יקבל חצי מהשווי שלו. ואולם, במועד הגירושין, סך ההלוואה שנותר להחזיר עמד על 40 אלף שקלים (קרן וריבית). על כן, הבעל לא קיבל 60 אלף שקלים כנגד מחצית הרכב אלא 40 אלף בלבד – מחצית הרכב, בניכוי ההלוואה על הרכב.
מה עושים עם המשכנתא?
זוגות שמגיעים אליי שואלים אותי בדרך קבע מה עושים עם המשכנתא בגירושין. גם כאן, התשובה דומה מאוד למקרה של הרכב. אם מוכרים את הדירה לצד ג', קודם כל מסלקים את המשכנתא ולאחר מכן מתחלקים בדמי המכירה.
אם אחד מבני הזוג קונה את החצי של האחר בבית, מחשבים מה ערך הנכס בניכוי המשכנתא. כך, למשל, אם שווי הדירה עומד על 2 מיליון שקלים וסך המשכנתא שצריך להחזיר עומדת על 1.2 מיליון שקלים (קרן + ריבית שנותרו), הבעל לא יקבל מיליון שקלים עבור חציו בבית, אלא 400 אלף בלבד. סכום זה מהווה חצי משווי הבית לאחר ניכוי החזר המשכנתא שנותר.
יצא לי גם לטפל במקרים בהם הגענו למבנים משפטיים מורכבים יותר. למשל, מצב בו גם בן הזוג שלא קיבל את הדירה ממשיך לשלם חצי מהמשכנתא ומקבל מראש חצי מערך הבית המלא. ואולם, מדובר במצבים חריגים יחסית והדרך הקלאסית לטפל במשכנתא היא זו שהצגנו.
במהלך חלוקת חובות בגירושין, חשוב לשים לב לא רק לחלוקת החובות אלא גם ליכולת הפירעון של כל צד. הסכם גירושין מאוזן יכול לכלול מנגנונים להבטחת תשלומים, כמו ערבויות או ביטחונות, שיבטיחו את עמידת הצדדים בהתחייבויותיהם.
חובות עסקיים של אחד מבני הזוג נלקחים בחשבון במסגרת איזון המשאבים
אני רוצה להדגיש כי חובות עסקיים שנצברו במהלך שנות הנישואין נלקחים אף הם בחשבון במסגרת איזון המשאבים. אסביר כיצד באמצעות דוגמה מספרית פשוטה.
- לבני הזוג נכסים וחסכונות בשווי 2,000,000 ₪
- לבעל חסכונות בסך 400,000 ₪ בחשבון נפרד
- לאישה חסכונות בסך 700,000 ₪ בחשבון נפרד
- לבעל חובות על סך 500,000 ₪ מהעסק שלו שרשום על שמו בלבד, אך שימש לכלכלת הבית.
במצב דברים שכזה, סך הרכוש של בני הזוג, לאחר ניכוי החוב של הבעל, עומד על 2.6 מיליון שקלים. בסופו של דבר, כל אחד מבני הזוג יצטרך להישאר עם 1.3 מיליון שקלים ביד. לכן, האישה תקבל 600 אלף שקלים מהחסכונות המשותפים, בעוד שהבעל יקבל את היתרה על סך 1.4 מיליון שקלים (1.4 מיליון ₪, פלוס 400 אלף ₪ מחסכונותיו, פחות חובות על סך 500 אלף ₪ – יוותר עם 1.3 מיליון ₪ כמו אשתו).
טבלת חלוקת חובות בגירושין
סוג החוב | חלוקה אפשרית |
---|---|
הלוואות לדירה | מחולקות בהתאם לחלוקת הנכס עצמו. |
חובות עסקיים | ייבחנו לפי קשרם לתא המשפחתי ומעורבות הצדדים. |
מינוס בחשבון משותף | יחולק בדרך כלל שווה בשווה. |
חובות אישיים | באחריות מי שיצר את החוב בלבד. |
האם הנושים של הבעל יכולים לגבות את חובותיהם גם מנכסי האישה?
שאלה חשובה מאוד שיצא לי לעסוק בה לא אחת היא האם הנושים של הבעל יוכלו לגבות את חובותיהם גם מהאישה. אם הנכסים של בני הזוג משותפים, והרווחים והחובות שלהם משותפים, טוענים הנושים כי הם יוכלו לגבות את חובותיהם גם מנכסי האישה.
אני רוצה להדגיש כי התשובה לשאלה זו מורכבת. תחילה, יש לבחון האם בני הזוג נישאו לאחר שנת 1974 – אם כן, חל עליהם חוק יחסי ממון. אם הם לא נישאו, או שנישאו לפני 1974, חלה עליהם חזקת השיתוף. אסביר מודע הבחנה זו חשובה.
סעיף 4 לחוק יחסי ממון קובע כי איזון המשאבים לא מטיל אחריות של בן הזוג על חובות השני. לכן, אם חוק יחסי ממון חל על נישואי הזוג, הנושים לא יוכלו לגבות את חובותיהם מנכסי האישה.
לעומת זאת, אם הזוגות כפופים להלכת השיתוף, ייתכן שהמצב יהיה אחר. בהתאם לפסיקה בתיק רע"א 8791/00 שלם נ' טווינקו בע"מ, הנושים יוכלו, בנסיבות מסוימות, לגבות את חובותיהם מהבעל גם מהאישה.
עם זאת, אני רוצה לציין כי הלכה למעשה בתי המשפט מבחינים בין נכסים אישיים, דוגמת דירת המגורים, לבין נכסים עסקיים, דוגמת חנות שקיבלה האישה במסגרת הסכם הגירושין, באשר לאפשרות הנושים לגבות חובות מהאישה. מדובר בסוגיה משפטית מורכבת וסבוכה ואני ממליצה לכם להתייעץ עם עו"ד משפחה ולברר את השאלה בהתאם לנסיבות המקרה שלכם.
מתי חובות של הבעל לא יתחלקו במסגרת איזון המשאבים?
למרות מה שכתבתי בפסקאות הקודמות, ייתכנו חובות של הבעל שלא יתחלקו במסגרת איזון המשאבים. הפסיקה קבעה כי כל החובות שלהלן לא יתחלקו באיזון המשאבים:
- חובות של הבעל שאינם חלק מהפעילות העסקית
- חובות שנצברו לאחר הפרידה
- חובות מלאכותיים שנועדו להשפיע על איזון המשאבים
- חובות שנצברו קודם לנישואין ואינם מהווים חלק מהרכוש המשותף
הפסיקה קבעה לא אחת כי חובות שנצברו כתוצאה מהימורים, למשל, או מהתמכרות לסמים, לא יתחלקו באיזון המשאבים. זאת, למרות שאם הבעל היה מרוויח לצורך העניין מההימורים, הרווחים אכן היו מתחלקים בין בני הזוג.
כמו כן, כמובן שחובות שנצברו לאחר הפרידה לא ישפיעו על הסדר איזון המשאבים. השאלה כיצד יש להתייחס לחובות שנצברו לאחר שהתחילו הליכי הגירושין אך לפני מתן הגט בפועל היא שאלה מורכבת שרצוי להתייעץ עליה עם עו"ד משפחה המייצג אתכם.
לבסוף, כמובן שחובות מלאכותיים לא ישפיעו על איזון המשאבים. אני אחזור איתכם לדוגמה הקודמת, אך כעת נניח שהחוב של הבעל הוא חוב לחבר הכי טוב שלו, לאחר שהם סיכמו שהוא ילווה ממנו כסף כדי להשפיע ישירות על הסדר איזון המשאבים. בתי המשפט יתעלמו כמובן מעסקאות מפוקפקות שכאלו כשיבצעו את חישובי איזון המשאבים.
התמודדות עם חובות כלכליים משותפים בגירושין – סיכום
לסיכום, חובות שבני הזוג צברו במשותף במהלך שנות הנישואין ימשיכו להיות משותפים גם לאחר הגירושין. חובות שנצברו על ידי אחד מבני הזוג יבואו לידי ביטוי במסגרת איזון המשאבים, אך לא ייגררו אל בן הזוג השני לאחר הגירושין. חובות אישיים או מלאכותיים לא ייכללו באיזון המשאבים.
מחפשים עו"ד לייצוג בהליכי גירושין מורכבים? פנו אליי לקבלת ייעוץ וייצוג מהשורה הראשונה בתחום. אני, עו"ד משפחה מעין סבג ובעלת ניסיון רב בתחום.
אני מבינה את המורכבות האישית בכל תיק ותיק ומטפלת בכל לקוח ברגישות ובמסירות, בזמינות מקסימלית ובאמפתיה לצרכים שלו. כל זאת, כמובן, מבלי להתפשר על המקצוענות והדיוק המשפטי בהליך. לאורך השנים, טיפלתי בתיקים רבים שהסתיימו בהצלחה לשביעות רצון לקוחותיי.
אני כאן בשבילכם! דברו איתי 077-997-0263