כמי שעוסקת בדיני משפחה באופן יום יומי, אני נחשפת למצוקתם של זוגות חד מיניים החוששים כי בסוף חייהם הם לא יירשו זה את זה. עם זאת, חשוב לדעת כי ניתן להבטיח, על פי חוק, כי בני זוג חד מיניים יירשו זה את זה. לכן, החלטתי לכתוב מאמר זה כדי להציג לכם את הכלים המשפטים להבטחת זכויות הירושה עבור בני זוגות חד מיניים.
ירושת בני זוג חלה גם על להט"ב
אני רוצה לפתוח בבשורה משמחת עבור זוגות להט"ב – גם אם החקיקה הישראלית בנושא מתקדמת עקב בצעד אגודל ולא מצליחה להבטיח כראוי את זכויות הלהט"ב על פי חוק, פסיקת בתי המשפט בישראל עושה זאת.
כך, הרחיבה פסיקת בתי המשפט משמעותית את זכויות הירושה של בני זוג חד מיניים. אסביר לכם כיצד.
ירושה לפי סעיף 11 לחוק הירושה לבני זוג חד מיניים הרשומים כנשואים
ראשית, ברצוני להתייחס למצב בו בני זוג חד מיניים רשומים כנשואים זה לזה במשרד הפנים. סעיף 11 לחוק הירושה קובע כי בני זוג יירשו זה את זה. הפסיקה פירשה את הסעיף כסעיף המתייחס לני זוג נשואים דווקא.
ואולם, בהתאם להלכת פלונית – רומניה, הסעיף חל גם על בני זוג שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל ונרשמו כנשואים במשרד הפנים.
על כן, אם זוגות חד מיניים נשואים זה לזה, המצב פשוט – הם יורשים זה את זה ככל זוג נשוי בהתאם לסעיף 11 לחוק הירושה. עם זאת, כפי שנראה להלן, העסק מתחיל להסתבך אם בני הזוג לא נרשמו כנשואים במשרד הפנים.
ערכו צוואות הדדיות ושמרו אותן במקום בטוח. זהו הצעד הראשון להבטחת רצונותיכם.
ירושה לפי סעיף 55 לבני זוג חד מיניים שאינם נשואים זה לזה
סעיף 55 קובע כי "איש ואישה" החיים יחדיו יירשו זה את זו, בתנאי שהם אינם נשואים לאנשים אחרים במקביל. זאת, מכיוון ש"רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש ציווה לו מה שהנשאר בחיים היה מקבל בירושה על-פי דין אילו היו נשואים זה לזה". כלומר, אנחנו מניחים שהמנוח היה רוצה להוריש לבת זוגו איתה חי כאילו היה נשוי לה ועל כן היא תקבל את חלקה בירושה כאילו הייתה אשתו.
הפסיקה אף הרחיבה את הסעיף וקבעה שגם במקרים בהם ספק אם זה באמת מה שהיה רוצה בן הזוג שנפטר, בת הזוג שנותרה בחיים תירש אותו כאילו מדובר בבני זוג נשואים. כך, סעיף 55 הפך לסעיף ירושת ידועים בציבור שלא נישאו זה לזו.
אני בטוחה ששמתם לב כי הסעיף נוקט בלשון "איש ואישה". משכך, אני נשאלת לא אחת אם הסעיף חל גם על זוגות חד מיניים שלא נישאו זה לזה או זו לזו.
התשובה שלי לאותם אנשים היא שוודאי שכן. אני מספרת להם על מספר תיקים בהם טיפלתי אשר נפסק בהם כך, וכן לע"א (מחוזי נצרת) 3245/03 שקבע זאת כבר בשנים הראשונות של המילניום. עם זאת, חשוב לי לציין כי עוד אין פסיקה של העליון בנושא ואכן קיים חשש מסוים, גם אם מזערי, כי הסעיף יפורש כלשונו – איש ואישה, ולא לפי מהותו – בני זוג החיים יחדיו מבלי שנישאו.
אני אספר לכם כי בתזכיר הצעת חוק הירושה החדש מופיע במפורש כי הגדרת בני זוג כוללת גם בני זוג מאותו המין. עם זאת, הצעת חוק זו יושבת על השולחן כבר שנים לא מעטות – וטרם חוקקה.
חשש נוסף שאני מציפה בפני לקוחותיי הוא הגדרת בני זוג החיים יחדיו. מה יהיה הדין במצב של זוגיות ארוכת שנים אך ללא מגורים משותפים? ומה יקרה במציאות בה בני הזוג חיים במשותף אך תקופה קצרה מאוד? על כן, המלצתי לכל אותם זוגות היא ללכת בדרך המלך – ולערוך צוואה.
צוואה לבני זוג להט"ב
הדרך הפשוטה ביותר להבטיח זכויות ירושה לבני זוג חד מיניים היא כתיבת צוואה. בני הזוג יוכלו לכתוב צוואות זה לזה, להפקיד אותן אצל הרשם לענייני ירושה ובכך להבטיח את ירושת בן הזוג – בדיוק כפי שהם רוצים. שאלה מורכבת יותר היא האם בני הזוג יוכלו לכתוב צוואות הדדיות בהתאם לסעיף 8 לחוק הירושה ואני ממליצה לכם להתייעץ עם עו"ד לענייני משפחה בנושא בהתאם לנסיבות הקונקרטיות שלכם.
עורכת דין ירושה
מחפשים עו"ד ירושה? פנו אליי לקבלת ייעוץ וייצוג מהשורה הראשונה בתחום. אני עורכת דין ירושה.
אני מבינה את המורכבות האישית בכל תיק ותיק ומטפלת בכל לקוח ברגישות ובמסירות, בזמינות מקסימלית ובאמפתיה לצרכים שלו. כל זאת, כמובן, מבלי להתפשר על המקצוענות והדיוק המשפטי בהליך.
אל תהססו ליצור קשר לקבלת ייעוץ וליווי משפטי. התקשרו לטלפון: 077-997-0263 או שלחו מייל לכתובת: [email protected].