מהי התרת נישואין? למי היא מיועדת. איך מתנהל הליך התרת הנישואין? מה ההבדל בין התרת נישואין לבין התרת ברית זוגיות? במאמר זה אענה לכם על כל השאלות האלו ואספק את כלל המידע הדרוש על התרת נישואין: האופציה לגירושין אזרחיים בישראל.
האם יש גירושין אזרחיים בישראל?
לקוחות רבים מגיעים אליי ואומרים לי "עו"ד סבג, כמה חבל שאין גירושין אזרחיים בישראל!". ככלל, הם באמת צודקים וגירושין אזרחיים אינם אופציה עבור זוגות בישראל. ואולם, ישנם מצבים מסוימים בהם בני זוג כן יוכלו להתגרש בבית משפט אזרחי. זאת, באמצעות התרת נישואין.
הליך התרת הנישואין הוא הליך ייחודי בישראל המאפשר לזוגות להתגרש בהליך אזרחי. במסגרת התרת נישואין, כפי שארחיב להלן, בית המשפט מורה על התרת הנישואין של הזוג. זאת, בניגוד לגירושין דתיים בבית הדין שם בית הדין לא מגרש את בני הזוג, אלא רק הבעל יכול לגרש את אשתו.
עם זאת, חשוב לי להבהיר שהתרת נישואין אינה מיועדת לכל זוג בישראל, אלא רק לזוגות מאוד ספציפיים העונים על הקריטריונים הקבועים בחוק. כעת, נעסוק בקריטריונים אלו ובכלל בשאלה – מי יכול להתגרש באמצעות התרת נישואין?
למי מיועדת התרת נישואין?
ראשית, אענה בקצרה על השאלה ששאלנו – התרת נישואין מיועדת לזוגות שאינם בני אותה עדה דתית או לזוגות ששני בני הזוג נחשבים לחסרי דת. כמו כן, נדרש שלבני הזוג, או לפחות לאחד מהם, תהיה זיקה לישראל.
החוק הישראלי קובע כי ענייני נישואין וגירושין יידונו אצל העדה הדתית של כל אדם. לפיכך, זוגות יהודים מתחתנים ברבנות ומתגרשים בבית הדין הרבני, זוגות מוסלמים בבית הדין השרעי, נוצרים בפני המוסדות הנוצרים בישראל וכן הלאה.
אולם מה יעשו זוגות מעורבים, בהם בני הזוג אינה מאותה דת? הרבנות הרי לא תחתן כמובן יהודי עם נוצרייה וקאדי מוסלמי לא יחתן אישה מוסלמית עם גבר יהודי. התשובה היא שבישראל, באמת אין להם יותר מידי מה לעשות. עד כמה שהדבר מפתיע קולגות שלי מחו"ל ועד כמה שזה נדיר במערב במאה ה-21, זוגות אלו לא יוכלו להתחתן בישראל. מה הם כן יוכלו לעשות? על כך נענה מייד.
חתונות בחו"ל והלכת פונק שלזינגר
הפתרון של רבים מאותם זוגות מעורבים שלא יכולים להתחתן בישראל, הוא להתחתן בחו"ל. הזוגות טסים לקפריסין, ארצות הברית, דנמרק או כל מדינה אחרת המחתנת זוגות גם אם אינם תושבי המקום, יירשמו כנשואים בחו"ל ויחזרו לארץ. בתחילת שנות ה-60, התעוררה השאלה האם זוגות שנישאו אזרחית בחו"ל צריכים להירשם בארץ כנשואים. הזוגות היו מעוניינים בכך, בעוד שמשרד הפנים התנגד לרישום שלהם כזוג נשוי.
בשנת 1963, השאלה הגיעה לפתחו של בית המשפט העליון בעניין פונק – שלזינגר המפורסם. שם, קבע בית המשפט העליון ברוב קולות כי על משרד הפנים לרשום את הזוגות כנשואים. כך, הלכה למעשה, התקבעה ההכרה בזוגות שנישאו בחו"ל בנישואין אזרחיים כנשואים לכל דבר ועניין.
גירושין למי שנשאו אזרחית
עד עתה הבנו כי זוגות שאינם יכולים, או אינם מעוניינים, להינשא בארץ – יכולים להתחתן בחו"ל ולהירשם בישראל כנשואים. ואולם, נשאלת השאלה כיצד זוגות אלו מתגרשים. הבעיה שרבים לא מודעים אליה היא שמדינות רבות מסכימות לחתן זוגות שאינם תושבי המדינה, אך לא מוכנות לגרש אותם. כך, נוצר מצב בו זוגות שנישאו בחו"ל – מחויבים להתגרש בישראל.
במקרים בהם הזוגות בני אותה הדת, המצב פשוט יחסית, גם אם מעט אבסורדי – הם יתגרשו בפני בית הדין של העדה הדתית אליה הם משתייכים. כך, זוג יהודי שטס לחו"ל כדי להינשא, יצטרך להתגרש ברבנות. בית הדין יחייב את הצדדים להתגרש באמצעות "גט לחומרא" ורק לאחר מתן הגט בני הזוג ייחשבו לפנויים ויוכלו להינשא מחדש.
התרת נישואין לבני זוג מעדות דתיות שונות
בניגוד לבני זוג בני אותה הדת, בני זוג מעדות דתיות שונות לא יוכלו כמובן להתגרש בבתי הדין של העדות הדתיות. לכן, החוק יוצר עבורם מסלול ייחודי בישראל – מסלול התרת הנישואין. במסגרת מסלול זה, בני הזוג יוכלו להתגרש בבית המשפט לענייני משפחה. אסביר כעת כיצד.
הליך התרת נישואין בישראל
כיצד מתנהל הליך התרת נישואין בישראל? אסביר על ההליך מההתחלה, מהרגע בו מי מבני הזוג החליט כי ברצונו להתגרש.
במצב בו שני בני הזוג מסכימים להתרגש, הם יגישו במשותף תובענה להתרת נישואין לבית המשפט לענייני משפחה. במצב בו רק אחד מהם מעניין בגירושין, הוא יגיש את התובענה ובן הזוג השני יוגדר כנתבע. בית המשפט יקבל את התביעה, ובשלב הראשון תיעשה פניה לעדות הדתיות לצורך בירור אם אכן בני הזוג אינם בסמכותם של בתי הדין הדתיים.
סגן נשיא בית המשפט למשפחה יפנה אל ראש העדה הדתית הרלוונטית לבני הזוג. כך, אם מדובר בזוג של יהודי ומוסלמית למשל, יפנה סגן הנשיא לרב הראשי ולראש העדה המוסלמית בישראל. סגן הנשיא ישאל את ראשי העדות האם לשיטתם הגירושין של הזוג צריכים להיערך אצל העדה הדתית או בבית המשפט האזרחי. ראשי העדות ישיבו תוך 3 חודשים. ככל שמדובר באמת בזוג מעורב, ראשי העדות ישיבו כי אין מניעה לגירושין.
סיפורם של הזוג ברקוביץ
לפני מספר שנים, הגיעו אליי בני הזוג ברקוביץ'. הוא, ישראלי צבר ממרכז הארץ. היא, עולה חדשה מרוסיה שיהדותה לפי ההלכה נתונה בספק. הזוג נשאו ברוסיה והגיעו אליי כשברצונם להתגרש באמצעות התרת נישואין. לאחר הגשת הטפסים, הרבנות התנגדה לאישור התרת הנישואין שכן לא היה ברור אם הגברת ברקוביץ' נחשבת כיהודייה על פי ההלכה אם לאו. כך, נוצר מצב אבסורדי בו הם לא היו מוכנים לגרש אותה או להשיא אותה מחדש מחד, ולא היו מוכנים שתתגרש באמצעות התרת נישואין מאידך.
בצעד תקדימי, טענתי בפני בית הדין שתוצאה זו אינה הגיונית. כמו כן, הבאתי ראיות לכך שאימה של הגברת ברקוביץ' אינה יהודייה אלא רק אביה. הודות לכך, בית הדין השתכנע כי היא אינה יהודייה לפי ההלכה והתיר לה להתקדם בהליך התרת הנישואין.
המשך ההליך
לאחר קבלת החלטתו של ראש העדה הדתית, בית המשפט ינהל דיון בתובענה לגירושין. שאלה שחשוב מאוד לברר היא לפי איזה דין יתנהל הדיון. שהרי, בישראל אין דין גירושין אזרחיים. על כן, המחוקק קובע מספר חלופות לדין לפיו תתנהל התובענה.
התובענה תוכל להתנהל לפי הדין במדינה בה נישאו בני הזוג. לחלופין, אם בני הזוג התגוררו במשותף מחוץ לישראל, הדיון יתנהל לפי דין המדינה בה ישבו. מדובר בנושא סבוך בהחלט, ועל כן אני ממליצה להתייעץ היטב עם עורך או עורכת הדין שלכם לפני הגשת התובענה כדי שתדעו לפי איזו מערכת דינים יתנהל ההליך.
בסופו של דבר, בית המשפט יוכל להורות על התרת הנישואין של בני הזוג. כך, בני הזוג ייחשבו לגרושים, על כל המשתמע מכך.
התרת ברית הזוגיות
עד עת הסברתי לכם על מצב בו בני הזוג משתייכים לשתי עדות דתיות שונות. מקרה שונה הוא מקרה בו שני בני הזוג מוגדרים כחסרי דת. במצב שכזה, הם יוכלו להינשא מלכתחילה בישראל בנישואים אזרחיים, הנקראים "ברית הזוגיות".
גירושין מברית זוגיות מתנהלים גם הם באמצעות התרת נישואין. אם בקשת הגירושין מוגשת במשותף על ידי שני בני הזוג חסרי הדת, ההליך יהיה קצר מאוד, יכלול מילוי טפסים ותו לא. אם הבקשה מוגשת על ידי אחד מבני הזוג, הם יהיו מחויבים להמתין 6 חודשים ורק כעבור תקופה זו יוכלו להתגרש.
אני אדגיש כי הגדרת "חסרי דת" אין משמעותה אתאיסטים, אלא מי שמודגרים במרשם האוכלוסין כחסרי דת. מדובר בהגדרה ייחודית של מי שאינם משתייכים לאחת מהעדות הדתיות האחרות ולא ניתן להמיר את הדת לחסרי דת במשרד הפנים.
סיכום
לסיכום, התרת נישואין הוא הליך גירושין אזרחי בישראל, המיועד לזוגות מעדות דתיות שונות או לחסרי דת. יש לקבל את הסכמת ראש העדה הדתית הרלוונטית לצורך ביצוע גירושין בדרך זו. רצוי מאוד להסתייע בייעוץ משפטי של עו"ד משפחה מומחה כדי להצליח לקדם את ההליך, ללא מהמורות והפתעות בלתי צפויות.
עו"ד מעיין סבג
מחפשים עו"ד לענייני משפחה? פנו אליי לקבלת שירותים משפטיים מקיפים, מ-א' ועד ת'. אני, עו"ד מעיין סבג, בעלת ניסיון רב בתחום דיני המשפחה ומכהנת כסגנית יו"ר ועדת משפחה בלשכת עורכי הדין. אצלי, הלקוחות תמיד במקום הראשון. הנה קצת ממה שהלקוחות שלי חושבים עליי:
כך כותב אוריאל אלגלי: "עורכת דין מקצועית, נותנת שירות טוב ואדיב. ממליץ בחום".
וזה מה שהיה לענבר שמאי לכתוב: "אני רוצה להמליץ מכל הלב על עורכת הדין האלופה שליוותה אותי בתקופה בין המאתגרות בחיי. כולנו יודעים שלהתגרש זה לא סיפור פשוט. לא במובן הנפשי וכמובן שלא במובן הבירוקרטי. מהרגע שפגשתי את מעיין הרגשתי בידיים הכי בטוחות בעולם.
מעבר למקצועיות, למסירות, לזמינות שלה , ולשיחות ההודעות והמיילים בשעות לא שעות, היא הייתה לי לאוזן קשבת ולא פחות מחברה בתקופה הזאת.
אני היום יודעת שלא יכולתי לעבור את הגירושים שלי בצורה טובה יותר.
מהרגע שנפגשתי עם מעיין, תוך חודש בדיוק כבר הייתי גרושה!
אז מעיין היקרה , זאת הזדמנות מדהימה להודות לך על לווי בתהליך שלי, על איכות ללא פשרות ועל איכפתיות שלא הייתי מוצאת אצל אף אחד אחר.
מאחלת לנו להיפגש רק בשמחות !
תודה רבה על הכל 🙏🏻"