התמודדות עם אלימות במשפחה בהליכי גירושין

לצערי הרב, כאחת שמטפלת באופן יומי בהליכי גירושין, אני נחשפת לא אחת למקרים של אלימות במשפחה בהליכי גירושין. אני כותבת לכן מאמר זה כדי שתדעו כיצד להתמודד עם מקרים של אלימות במשפחה בהליכי גירושין, שכן, זו לא גזירת גורל וניתן לשנות אותה. כולי תקווה שאחרי קריאת המאמר לא תהיו נתונות לאלימות יותר ותדעו כיצד להימנע ממנה.

 

50 גוונים של אלימות

אני רוצה לפתוח בכך שלא כל אלימות במשפחה היא אלימות פיזית. כיום, המחקר מכיר בכך שקיימים סוגים שונים של אלימות. ביניהם ניתן למנות:

  1. אלימות פיזית: הכאה של בן או בת הזוג
  2. אלימות כלכלית: משטור מוחלט של בן או בת הזוג בכל הנושאים הכלכליים
  3. אלימות מילולית: הרמת קול וצעקות של אחד מבני הזוג על השני (פחות רלוונטי כששני בני הזוג צועקים זה על זה)
  4. אלימות מינית: הפעלת מניפולציות ברמה זו או אחרת לקיום אקטים מיניים בין בני זוג, שלא מתוך רצון חופשי אמיתי של בן או בת הזוג
  5. אלימות רגשית: קטגוריה שנויה במחלוקת, לפיה אחד או אחת מבני הזוג נותנים לשני תחושה תמידית כי הוא אשם, לא טוב מספיק, גורם לבן או לבת הזוג לתחושות חרדה וכן הלאה

בעקבות המחקר, גם המשפט מתחיל להכיר בסוגי אלימות שכאלו. לכן, אם את מרגישה שאת מתמודדת עם כל סוג של אלימות שהוא, אני מפצירה בך לפנות אליי כדי שאסייע לך, נוכל לשמור עלייך ולמנוע כל מעשה נוסף של אלימות כלפייך.

קבעי איתי פגישת ייעוץ – 077-997-0263

מה הדרך הנכונה להתמודדות עם אלימות במשפחה בהליכי גירושין?

כולנו יודעים עד כמה, למרבה הצער, התופעה של אלימות בין בני זוג היא שכיחה ואף הופכת לשכיחה יותר ויותר. אני בעצמי נחשפתי ממקור ראשון לעשרות סיפורים של אלימות במשפחה, גם בקרב זוגות שכלפי חוץ הכל היה נראה תקין אצלם.

גם המחוקק הכיר בצורך למגר את תופעת האלימות במשפחה, ולכן בשנת 1991 נחקק החוק למניעת אלימות במשפחה. האם החוק שיפר את המצב? שאלה טובה. ואולם בכל מקרה, מדובר בצעד חשוב בדרך להבטיח את שלומן של נשים לאורך הנישואין בכלל, ובמהלך התמודדות עם הליך גירושין בפרט.

 

כיצד ניתן להגן על עצמך בתהליך הגירושין?

במקרים של אלימות במשפחה, חשוב לפעול במהירות ולהיעזר בכלים המשפטיים הקיימים כדי להגן על עצמך ועל הילדים:

צו הגנה או צו הרחקה 

אחד הכלים המשפטיים המרכזיים שניתן להפעיל במצב של אלימות הוא בקשת צו הגנה. צו זה ניתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, והוא מורה למבצע האלימות להתרחק מהנפגעים ואף לעזוב את הבית במקרים חמורים. במקרים מסוימים, ניתן לבקש גם צו הרחקה למניעת הטרדות טלפוניות או אחרות. אני מניחה ששמעתן על הצעת חוק האזיק האלקטרוני. ההצעה היא שגבר שיצא נגדו צו הגנה יצטרך לענוד צמיד אלקטרוני, במידה והוא יתקרב לבת הזוג, תתקבל התרעה על כך וניתן יהיה להזהיר אותה. מסיבות כאלו ואחרות הצעת החוק עוד לא עברה. אני מקווה בכל ליבי כי יינקטו הצעדים הדרושים כדי לספק הגנה מספקת לנשים המתמודדות עם אלימות במשפחה.

מה לעשות אם הבעל הפר את צו ההגנה?

אם הבעל הפר את צו ההגנה, תתקשרי למשטרה ולאחר מכן אליי. אנו נדאג לכך שתגישי תלונה אפקטיבית כנגדו, שתוביל למעצר של הבעל. הפרת צו הגנה נחשבת לעבירה פלילית וניתן יהיה להגיש כתב אישום כנגד בן הזוג.

תמיכה משפטית ופסיכולוגית

כאשר מתמודדים עם אלימות במשפחה, חשוב לפנות לעורך דין משפחה שיודע כיצד להגן על הזכויות שלכם. בנוסף, ליווי פסיכולוגי יכול לסייע בהתמודדות עם הטראומה והלחצים הנפשיים הנלווים לתהליך זה.

פנייה לרשויות

במקרה של אלימות פיזית חמורה או איום ממשי, חשוב לפנות למשטרה ולהגיש תלונה. תלונה זו יכולה לשמש בסיס להליכים משפטיים נוספים כמו בקשת צווי הגנה ולקדם את הליך הגירושין במקביל.

פתרונות גישור והסכמים

במקרים מסוימים, ניתן לנסות להגיע להסכמים דרך גישור משפחתי, במיוחד אם מדובר באלימות נפשית או כלכלית ולא פיזית חמורה. הגישור מאפשר ליצור הסכמים שמתאימים לצרכים האישיים של כל צד ומפחיתים את הצורך בהליך משפטי מתמשך. לעורך דין גישור >>>

 

 

מוקש לפנייך – היתר לשאת נשק למרות צו הגבלה

אני רוצה להזהיר אותך ולציין כי ישנם מקרים בהם לא יישלל רישיון הנשק של בן הזוג, למרות שיצא צו הגנה כנגדו. זאת, אם בן הזוג הוא איש כוחות הביטחון או עובד במקום המחייב לשאת נשק והוא עומד בדרישות הקבועות בחוק למניעת אלימות במשפחה.

 

 

⭐⭐טיפ הזהב – בקשו התחייבות לטיפול פסיכולוגי⭐⭐

אני מציעה לכן לבקש מבית המשפט שיורה לבן הזוג לקבל טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי. בית המשפט יוכל לעשות כן לאחר שבן הזוג יעבור תסקיר שיבחן האם הטיפול יכול להיות אפקטיבי עבורו.

 

לאחרונה, הגיעה אליי לקוחה אשר סבלה מאלימות נפשית וכלכלית מצד בעלה. היא חשה אובדת עצות, והייתה חסרת בטחון ביכולתה להתנתק מהמצב. בעבודה המשותפת שלנו, הצלחנו להוציא צו הגנה ולהבטיח שהיא תקבל גישה למשאבים כלכליים בסיסיים. בעזרת ליווי מקצועי לאורך כל הדרך, הצלחנו להגיע להסכם גירושין שמגן על האינטרסים שלה ושל ילדיה ומעניק לה את הכלים להתחיל מחדש.

מקלט לנשים מוכות

אם גם לאחר צו ההגנה לא תרגישו בטוחות, נוכל לדאוג לכך שתגיעו למקלט לנשים המתמודדות עם אלימות במשפחה. אני נתקלת לא אחת בנשים שחוששות מאוד להגיע למקלט עקב הסטיגמות על מקומות אלה, אבל חשוב לי שתזכרי שהשלמות הפיזית והמנטלית שלך נמצאת מעל לכל ולכן, גם כשאת חוששת מסטיגמות כאלו, תחשבי אם את לא צריכה לחשוש יותר מהסיכון של אלימות במשפחה.

 

אלימות בן זוג – עילת גירושין

אני רוצה להדגיש שאלימות בן הזוג נחשבת כמובן לעילת גירושין. לכן, אם את מתמודדת עם אלימות במשפחה בהליכי גירושין, נציג זאת לבית הדין והסיכויים שבית הדין יכפה על הבעל לתת לך גט יגדלו באופן משמעותי.

 

עורך דין דיני משפחה העוסק באלימות במשפחה

אלימות במשפחה היא נושא רגיש וכואב שמצריך התערבות מקצועית ומיידית. אני מבינה את המורכבות והרגישות של המקרים הללו, ונמצאת כאן כדי להעניק לך ליווי משפטי מסור ומקצועי, יחד עם תמיכה נפשית לאורך כל הדרך. אל תהססי לפנות אליי לייעוץ בטלפון: 077-997-0263.

במקרים כאלה, חשוב לבחור בעורך דין משפחה שיודע כיצד לנהל את התהליך המשפטי בצורה קשוחה, אך גם אמפתית ומכבדת.

אני כאן כדי לסייע לך לעבור את התקופה המורכבת הזו ולהשיג את התוצאה הטובה ביותר עבורכם ועבור ילדיכם.

שאלות ותשובות שנשאלתי על התמודדות עם אלימות במשפחה בהליכי גירושין

הצעד הראשון הוא להבטיח את בטיחותך. פנה/י לעורך דין המתמחה בתחום המשפחה שיסייע לך להוציא צו הגנה. במקרים דחופים, ניתן גם לפנות ישירות למשטרה ולהגיש תלונה.

בהחלט. אלימות נפשית, גם אם אינה כוללת פגיעה פיזית, נחשבת חמורה וניתן להוציא צו הגנה או צו הרחקה אם יש סכנה ממשית לשלום הנפגע/ת.

במקרים של אלימות כלכלית, ניתן לפנות לבית המשפט ולבקש סעדים זמניים שמטרתם להחזיר את הגישה למשאבים הכלכליים. חשוב לפעול במהירות ולפנות לעורך דין כדי להבטיח שמירה על זכויותיך.

במקרים של אלימות במשפחה, בית המשפט יכול לקבוע סידורי שהות וזמני קשר שמגנים על הילדים. כמו כן, ניתן לבקש צווי הגנה מיוחדים גם עבור הילדים במידת הצורך.

במקרים של אלימות פיזית חמורה, גישור בדרך כלל אינו מומלץ כי הוא עלול ליצור דינמיקה מסוכנת ולא מאוזנת בין הצדדים. עם זאת, במקרים של אלימות כלכלית או נפשית, ייתכן שניתן להגיע להסכמות דרך גישור בתנאי שהליווי המקצועי מבוצע בזהירות ובפיקוח מתאים.

 

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף
השלכות של פרק ב' בנישואין על ילדים מפרק א'

הסדרי ראייה נועדו להבטיח את טובת הילדים ולחלק את זמני השהות באופן הוגן בין ההורים. אך מה קורה כאשר ההורה השני אינו עומד בהסדרים שהוסכמו

במסגרת עיסוקי כעורכת דין לענייני משפחה אני מטפלת לא אחת בהסדרת הזכויות של הורים להט"בים בהליכי גירושין. הסדרת המשמורת, הזכויות והחובות ההוריות וכן שאלות חלוקת

היי, אני מעוניין ליצור קשר עם עו"ד מעין

היי, אני מעוניין ליצור קשר עם עו"ד מעין