כמי שעוסקת בדיני המשפחה באופן יום יומי, אני עורכת הסכמי ממון לזוגות מתוך מטרה לצמצם סכסוכים עתידיים ולשמור על טובת התא המשפחתי. בעוד שרבים סבורים כי הסכמי הממון פוגעים בתא המשפחתי, אני מאמינה כי ביכולתו להשכין שלום וליצור יתרונות משמעותיים לבני הזוג. במאמר זה אסביר על הסכמי ממון ועל היתרונות שלהם. אני מקווה שלאחר קריאת המאמר תבינו יותר את התחום ותוכלו לקבל החלטה מושכלת האם לערוך הסכם ממון.
מה זה הסכם ממון ולמה הוא כל כך חשוב?
הסכם ממון הוא מסמך משפטי המגדיר כיצד יחולק הרכוש בין בני הזוג במקרה של פרידה או פטירה. על פי חוק יחסי ממון, בהיעדר הסכם ממון, רכושם של בני הזוג יתחלק לפי הכללים הקבועים בחוק. אולם, עם הסכם ממון, החלוקה מתבצעת לפי ההסכמות שנקבעו מראש בין הצדדים, מה שמאפשר גמישות והתאמה אישית לצרכים הייחודיים של כל זוג.
אני פוגשת פעמים רבות זוגות שחוששים לערוך הסכם ממון מחשש שהדבר יפגע בקשר ביניהם או ייצור חוסר אמון. אך למעשה, הסכם ממון מחזק את הקשר בכך שהוא מסיר את אי הוודאות ומונע מחלוקות עתידיות. לדוגמא, זוגות שבוחרים להגדיר בבירור את זכויותיהם ונכסיהם לפני שהם צועדים לחופה, יכולים להימנע ממחלוקות כלכליות בעתיד, וכך לשמור על מערכת יחסים בריאה ויציבה.
איך עורכים הסכם ממון?
עריכת הסכם ממון היא תהליך משפטי שמתחיל בדיאלוג פתוח ומכבד בין בני הזוג, כשהמטרה היא להבין את הרצונות והצרכים של כל צד. לאחר מכן, נערך ההסכם בצורה שתואמת את רצונותיהם, תוך הקפדה על עמידה בדרישות החוק.
תהליך עריכת הסכם ממון כולל:
- הגדרת רכוש ונכסים: מיפוי של כלל הרכוש והנכסים של בני הזוג, והחלטה כיצד הם יחולקו במקרה של פרידה.
- התייעצות משפטית: מומלץ לקבל ייעוץ מעורך דין לענייני משפחה שיידע לנסח את ההסכם בצורה משפטית נכונה ומדויקת, ללא פרשנויות אפשריות שיכולות להוביל למחלוקות עתידיות.
- אישור ההסכם: חשוב לזכור שהסכם ממון חייב לקבל תוקף משפטי מחייב. אם ההסכם נערך לפני הנישואין, ניתן לאשר אותו בפני נוטריון. אם ההסכם נערך לאחר הנישואין, הוא טעון אישור מבית המשפט לענייני משפחה או מבית הדין הרבני.
למה חשוב לשים לב כשעורכים הסכם ממון?
בכל פעם כשאני עורכת הסכם ממון, אני שואלת את עצמי מהי החלוקה הצודקת בנסיבות העניין. לאחר מכן, אני שואלת את עצמי ואת בני הזוג האם חלוקה שכזו תרצה אותם. ככל שהתשובה שלילית, אני אנסה להבין למה ומהי החלוקה הצודקת בעיניהם.
לאחר מכן, אבחן האם החלוקה הרצויה היא היעילה ביותר מבחינה כלכלית. בין אם התשובה חיובית ובין אם היא שלילית, אשקף זאת לבני הזוג ואדאג כי ההשלכות הכלכליות של הסכם הממון יהיו ברורות להם.
לבסוף, אדאג לנסח את ההסכם בצורה מדויקת וברורה. כזו שלא מותירה מקום לפרשנות ותמנע סכסוכים עתידיים באשר לפרשנות הסכם הממון. אני גם אדאג לתעד את העובדה שהסכם הממון נערך בהתאם לרצונם של שני בני הזוג כך שלא יוכלו לפקפק בכך לאחר מכן. כמו כן, אנסח הסכם בהתאם לכללים שנקבעו בדין ובפסיקה כדי שלא יעלו טענות לאחר מכן שאין לו תוקף.
האם זה כדאי?
שאלה שאני נשאלת באופן יום יומי על ידי לקוחותיי היא האם כדאי להם בכלל לעשות הסכם ממון. רבים מהם סבורים כי הסכם ממון מעלה את סוגיית הגירושין והפרידה על הפרק עוד לפני הנישואין שלא לצורך, ולכן כדאי להימנע ממנו.
התשובה שלי לאותם לקוחות, כמו במקרים רבים אחרים, היא תלויה במספר גורמים. במקרים בהם לבני הזוג אין נכסים לפני הנישואין והמצב הכלכלי שלהם דומה, ייתכן שבאמת אין עניין מיוחד בעריכת הסכם ממון לפני הנישואין. לעומת זאת, במקרים בהם אחד מבני הזוג מגיע עם נכסים או שיש פערים כלכליים בין בני הזוג, אני חושבת שהסכם ממון יכול להיות הדרך שלכם למנוע סכסוכים ולא ליצור אותם.
אני תמיד אוהבת לצטט את ספר קהלת, בו נכתב כי "החכם עיניו בראשו". גם אם העתיד עלול לכלול אירועים פחות נעימים, יש להישיר מבט ולהתכונן אליו. כבת להורים גרושים בעצמי, אני יודעת עד כמה גירושין עלולים להיות קונקרטיים ולצערנו הרב עוד לפני מעמד החתונה יש לקחת בחשבון את הסיכוי לפרידה.
לדעתי, הסכם ממון טוב ואיכותי שמסדיר את חלוקת הרכוש בנוגע לנכסים מסוימים בהתאם לרצון הצדדים, מסיר מתחים וחיכוכים שעלולים לשרור לכל אורך שנות הנישואין. אף אחד לא יפחד שהצד השני יסחט ממנו כספים ונכסים שהיו לו אם חלילה ייפרדו, שכן הסכם הממון מונע אפשרות שכזו.
לקריאה נוספת על חלוקת רכוש בגירושין לחצו כאן >>>
אני רוצה לשתף אתכם במקרה של זוג שבאו אליי לפני כמה שנים. בני הזוג הגיעו אליי לפני הנישואין כדי להתייעץ אם כדאי להם לערוך הסכם ממון. הגבר הגיע לנישואין ללא יותר מידי כסף או נכסים, מעמד ביניים קלאסי. אשתו, לעומת זאת, הגיעה ממשפחה עשירה מאוד עם שתי דירות רשומות על שמה. באחת הדירות בני הזוג תכננו לגור ואת השנייה לשמור להשקעה.
באותו מקרה, המלצתי לצדדים לערוך ביניהם הסכם ממון לפיו דירת המגורים תתחלק בין בני הזוג במקרה של פרידה ואולם הדירה להשקעה תיוותר של האישה בלבד, וכך הם עשו. כעבור שנים פגשתי שוב בבני הזוג והם סיפרו לי כמה רוגע הכניס ביניהם ההסכם – במקום שיהיה מתח על רקע הפערים הכלכליים בין המשפחות שלהם, הודות להסכם הממון החיכוכים הללו נמנעו ונשמרה טובת התא המשפחתי.
⭐טיפ הזהב – הסכם ממון משיקולי מס⭐ הסכמי ממון יכולים להעניק יתרונות משמעותיים גם משיקולי מס, במיוחד בכל הנוגע למיסוי מקרקעין. הסכם ממון שנערך כראוי עשוי לסתור את חזקת התא המשפחתי ולאפשר לבני הזוג ליהנות מפטור ממס שבח על דירה יחידה פעמיים, ולא רק פעם אחת. הנושא מורכב ודורש ייעוץ משפטי מעמיק ואני ממליצה לכם לפנות אליי כדי לבחון את האפשרויות העומדות בפניכם. |
הסכם ממון לפני הנישואין ואחריהם
הסכם ממון לפני הנישואין
עריכת הסכם ממון לפני הנישואין היא הדרך הפשוטה ביותר להבטיח את זכויותיכם הכלכליות בעתיד. במקרה כזה, ניתן לאשר את ההסכם בפני נוטריון מבלי להידרש לאישור מבית המשפט. זהו תהליך מהיר ויעיל, שמעניק להסכם תוקף משפטי מחייב ומונע מחלוקות עתידיות.
הסכם ממון לאחר הנישואין
גם אם לא ערכתם הסכם ממון לפני החתונה, תוכלו לערוך הסכם כזה גם לאחר הנישואין. במקרה זה, תידרשו לקבל את אישורו של בית המשפט לענייני משפחה או של בית הדין הרבני, אשר יבחן את ההסכם כדי לוודא שההסכמות בו נחתמו מרצון חופשי וללא כפייה. למרות שהתהליך מעט יותר מורכב, הוא עדיין מספק את אותה הגנה משפטית ומסייע למנוע סכסוכים עתידיים.
הסכם ממון לידועים בציבור
ידועים בציבור יכולים לערוך הסכם לחיים משותפים, שדומה מאוד להסכם ממון. ההסכם מגדיר את הזכויות והחובות של בני הזוג בכל הנוגע לרכוש, בדיוק כמו הסכם ממון רגיל. בעוד שאין חובה לאשר את ההסכם אצל נוטריון או בבית המשפט, אני ממליצה בכל זאת לעשות זאת, שכן אישור כזה יחזק את מעמד ההסכם ויקשה על ערעורו בעתיד.
סיכום והזמנה לפנות אליי לייעוץ אישי
עריכת הסכם ממון היא החלטה משמעותית שתשפיע על חייכם המשותפים. אני מזמינה אתכם לפנות אליי לקבלת ייעוץ מקצועי ורגיש בתחום. יחד, נבחן את הצרכים שלכם ונערוך הסכם שמגן עליכם ועל עתידכם בצורה הטובה ביותר.
אל תהססו ליצור קשר בטלפון 077-997-0263, אני כאן כדי לעזור לכם בכל שאלה ובכל שלב בתהליך.