הסכם חיים משותפים – איך הוא שונה מהסכם ממון?

לאחרונה זוגות רבים מתייעצים איתי האם כדאי להם לערוך הסכם חיים משותפים. תשובתי, כמובן, תלויה בנסיבותיו של כל מקרה ומקרה, ובכל זאת, אני רוצה לשרטט לכם קווים נחים למקרים בהם נכון לערוך הסכם חיים משותפים. כמו כן, אגע בהבדלים המהותיים שבינו לבין הסכם יחסי ממון.

 

חוק יחסי ממון וחזקת השיתוף

אני מעוניינת לפתוח במקורות החוקיים הנוגעים לשני ההסכמים שהזכרנו – הסכם חיים משותפים והסכם יחסי ממון. בכל הנוגע להסכם יחסי ממון, המקור החוקי הרלוונטי הוא, כצפוי, חוק יחסי ממון.

חוק יחסי ממון קובע כי רכוש שצברו בני זוג במהלך שנות הנישואין יתחלק ביניהם במקרה של פרידה, גירושין או מוות. ברמה העקרונית, בהתאם לסעיף 5 לחוק יחסי ממון, נכסים שהביא עימו אחד מבני הזוג, כמו גם נכסים שהתקבלו בירושה וגמלאות מהביטוח הלאומי, לא יתחלקו בין בני הזוג במסגרת איזון המשאבים.

עם זאת, חוק יחסי ממון מעניק לבני זוג נשואים את האפשרות לערוך ביניהם הסכם ממון. במסגרת הסכם הממון בני הזוג יוכלו לקבוע עבור עצמם כיצד יבוצע איזון משאבים ביניהם, אילו נכסים יתחלקו ואילו לא. הסכם הממון יכול להתייחס לכלל נכסי בני הזוג או לנכסים ספציפיים בלבד. כוחו של הסכם הממון גובר על הוראות חוק יחסי ממון.

כאן, אני רוצה להתמקד בנקודה חשובה מאוד. חוק יחסי ממון חל על זוגות נשואים, בנישואין דתיים או אזרחיים, ולא על ידועים בציבור. על כן, אם אתם ידועים בציבור, איזון משאבים לא רלוונטי עבורכם וכך גם הסכם ממון.

ובכל זאת, גם הרכוש המשותף של ידועים בציבור מתחלק בין בני הזוג. זאת, על פי חזקת השיתוף שפותחה בפסיקה. חזקת השיתוף קובעת כי כלל הרכוש ששימש את בני הזוג יתחלק ביניהם. למעשה, מדובר בחזקה מרחיבה יותר מחוק יחסי ממון, שכן גם נכסים שנרכשו מלפני הנישואין, ירושות וייתכן שאף גמלאות ביטוח לאומי יתחלקו בין בני זוג ידועים בציבור לפי חזקת השיתוף.

אני מניחה שאתם שואלים איזה מנגנון מקביל להסכם ממון קיים ביחס לחזקת השיתוף. הרי בלתי סביר שכוחם של זוגות ידועים בציבור, אשר בחרו במודע שלא להינשא, יהיה חלש יותר משל נשואים ביחס לאפשרות לעקוף את שיתוף הנכסים ביניהם.

הפסיקה אכן הייתה מודעת לאבסורד שנוצר בעניין ועל כן התפתח הסכם החיים המשותפים. הסכם חיים משותפים, אם כן, מהווה תחליף להסכם ממון לזוגות ידועים בציבור. בעזרתו, הם יוכלו להתגבר על חזקת השיתוף ביחס לנכסיהם.

אני מסכמת בטבלה:

נשואים ידועים בציבור
חלוקת רכוש חוק יחסי ממון: נכסים שנצברו במהלך הנישואין יתאזנו, למעט נכסים שהתקבלו בירושה / לפני הנישואין חזקת השיתוף: כלל הרכוש ששימש את בני הזוג במהלך הנישואין משותפים לשני בני הזוג, אף אם התקבלו בירושה / מלפני הנישואין
מנגנון עקיפה הסכם ממון: הצדדים יגדירו את חלוקת נכסיהם תוך התגברות על הוראות החוק הסכם חיים משותפים: הצדדים יגדירו את חלוקת נכסיהם תוך התגברות על חזקת השיתוף

 

מתי כדאי לערוך הסכם חיים משותפים?

אחת השאלות שאני נשאלת כמעט בכל יום בעבודתי, היא לאילו זוגות כדאי לערוך הסכם חיים משותפים. התשובה שלי היא שהסכם חיים משותפים כדאי מאוד לזוגות אשר אחת הסיבות לכך שהם לא רוצים להינשא היא הרצון להימנע משיתוף כלכלי מלא. עבור זוגות שכאלו, עריכת הסכם חיים משותפים כדאית במיוחד, שכן בלעדיו חזקת השיתוף תחול עליהם בניגוד לרצונם ותוביל לשיתוף נכסיהם.

מעבר לכך, הסכם חיים משותפים משתלם בעיני במקרים בהם קיים פער כלכלי משמעותי בין בני הזוג. אם אחד מבני הזוג מגיע למערכת הזוגית עם רכוש ונכסים והשני עם פחות, הסכם חיים משותפים יכול לסייע. בעיני, במקרים שכאלו, לא רק שהוא לא מוסיף מתחים בין בני הזוג אלא שהוא מפחית אותם ומסיר חששות אשר עלולים לקונן בליבות שניהם.

על כל פנים, מאחר שמדובר בנושא מורכב, אני ממליצה לכם לפנות אל עו"ד לענייני משפחה ולקבל ייעוץ קונקרטי בנושא. עורך הדין יבחן את מאפייני הזוגיות שלכם לאור הדין וניסיונו המקצועי וימליץ לכם כיצד לפעול בהתאם לטובתכם האישית והזוגית.

 

⭐טיפ הזהב שלי⭐

עריכת הסכם משפטי מכל סוג צריכה להיות מותאמת אישית למצבכם הזוגי והכלכלי. הסכם חיים משותפים יכול להיות גמיש יותר מהסכם ממון, אך יש לו חשיבות לא פחותה בהגנה על הזכויות שלכם.

מה חשוב שיהיה בהסכם חיים משותפים

כל פעם שאני עורכת הסכם חיים משותפים, אני נותנת את דעתי לשאלות הבאות אליהן חשוב לשים לב בהסכם:

  1. האם ההסכם חל על נכסים מסוימים או על כלל רכוש בני הזוג? אם על נכסים מסוימים, ארצה לציין במפורש מה קורה עם יתרת הנכסים.
  2. האם ההסכם חל על הקרן מהנכסים (שווי הנכס) או גם על פירותיהם (הכנסה משכירות / דיבידנדים)? גם את זאת ארצה לציין במפורש, שכן ערכתי גם הסכמים בהם נערכה הפרדה בין הקרן לפירות.
  3. האם ההסכם מתייחס לשינויים בנסיבות החיים? ארצה להתייחס במפורש למקרים של צבירת נכסים נוספים או חלילה ירידה מנכסים, מתן אפשרות עתידית לשינוי ההסכם בנסיבות מסוימות ועוד.

בעיניי, הסכם הכולל התייחסויות לכלל הנקודות הללו הוא טוב ומקצועי. בחרו בעו"ד משפחה מנוסה ומיומנת דיה שתדאג לכם להסכם שכזה.

מה ההבדל בין הסכם חיים משותפים להסכם יחסי ממון?

כפי שכתבתי לכם לעיל, אני נשאלת באופן תדיר על ההבדלים שבין הסכמי ממון לבין הסכם חיים משותפים, ועל כן אני רוצה לעשות לכם סדר בעניין.

הסכם חיים משותפים הסכם ממון
למי מיועד? ידועים בציבור נשואים דתית / אזרחית
מה המקור החוקי? פסיקת בתי המשפט חוק יחסי ממון
על מה בא להתגבר? חזקת השיתוף הסדר איזון משאבים
מי מאשר את ההסכם? אין צורך באישור ההסכם על ידי ביהמ"ש / נוטריון, אך הדבר אפשרי ומומלץ טעון אישור ביהמ"ש לענייני משפחה או נוטריון אם נערך לפני הנישואין
מה התוקף של ההסכם? תוקף חוזי, אם אושר בביהמ"ש תוקף של פס"ד תוקף של פס"ד

 

רוצים לערוך הסכם חיים משותפים?

אני מבינה לעומק את הצרכים של כל זוג ומעניקה שירות מקצועי ואישי. ניסיוני הרב בתחום המשפחה, מאפשר לי להתאים עבורכם את ההסכם הטוב ביותר, וללוות אתכם בתהליך בצורה שקופה ומדויקת.

אם אתם מתלבטים בין הסכם חיים משותפים להסכם ממון, אני כאן כדי לעזור לכם להבין מה מתאים לכם ולהסדיר את כל הפרטים המשפטיים בצורה הטובה ביותר.

אני מזמינה אתכם לפנות אליי לייעוץ אישי ומקצועי שיתאים בדיוק לצרכים שלכם.

זמינה בטלפון – 077-997-0263

 

שאלות ותשובות שנשאלתי על הסכם חיים משותפים – איך הוא שונה מהסכם ממון?

הסכם חיים משותפים מיועד לידועים בציבור בעוד שהסכם ממון מיועד לזוגות נשואים דתית או אזרחית.

לא. להסכם יש תוקף חוזי מחייב גם ללא אישור ביהמ"ש / נוטריון. עם זאת, ניתן ורצוי לאשר את ההסכם בבית המשפט.

בעיניי, הדבר נכון כאשר הסיבה בגינה בני הזוג אינם מתחתנים היא שהם לא מעוניינים בשיתוף כלכלי מלא. כמו כן, ההסכם רצוי בהתקיים פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג.

חשוב לשים לב אם הוא חל על כלל הנכסים או רק על נכסים מסוימים. כמו כן, יש לחדד אילו נסיבות יאפשרו את שינוי ההסכם וכן רצוי לעמוד על ההבחנה שבין קרן הנכסים לפירותיהם בהסכם.

לא, אך מומלץ להחתים עורך דין מוסמך כדי להבטיח את תוקפו המשפטי.

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף
השלכות של פרק ב' בנישואין על ילדים מפרק א'

הסדרי ראייה נועדו להבטיח את טובת הילדים ולחלק את זמני השהות באופן הוגן בין ההורים. אך מה קורה כאשר ההורה השני אינו עומד בהסדרים שהוסכמו

במסגרת עיסוקי כעורכת דין לענייני משפחה אני מטפלת לא אחת בהסדרת הזכויות של הורים להט"בים בהליכי גירושין. הסדרת המשמורת, הזכויות והחובות ההוריות וכן שאלות חלוקת

היי, אני מעוניין ליצור קשר עם עו"ד מעין

היי, אני מעוניין ליצור קשר עם עו"ד מעין