הסדרת זכויות הורים להט"בים בגירושין

במסגרת עיסוקי כעורכת דין לענייני משפחה אני מטפלת לא אחת בהסדרת הזכויות של הורים להט"בים בהליכי גירושין. הסדרת המשמורת, הזכויות והחובות ההוריות וכן שאלות חלוקת הרכוש מורכבות ושונות בתכלית כאשר מדובר בזוגות ידועים בציבור, בהשוואה לזוגות נשואים. במאמר זה אפרוס בפניכם את העקרונות החשובים להסדרת זכויות הורים להט"בים בגירושין, באופן שיקל עליכם להתחיל לפעול בתחום בהתאם לצרכיכם.

 

איך זוגות להט"ב מתגרשים?

אני רוצה תחילה להבהיר כיצד זוגות להט"ב יכולים בכלל להתגרש בישראל. כידוע, ככלל, גירושין ליהודים בישראל נערכים אך ורק בבית הדין ולפי דין תורה. בית הדין, כמובן, כלל אינו מכיר בנישואי להט"ב. אם כן, כיצד יוכל לגרש אותם?

ואכן, מכיוון שזהו המצב, פסיקת בתי המשפט יצרה הליך גירושין אזרחיים, בבית המשפט לענייני משפחה, עבור זוגות להט"ב. חשוב לי להדגיש כי הנושא לא הוסדר בחקיקה וגם אין פסיקה של בית המשפט העליון בעניין, ואולם לאור שורה ארוכה של פסקי דין בנושא לעמדתי, ולעמדת רוב אנשי המקצוע בתחום, ניתן להכריז על הליך הגירושין האזרחיים ללהט"ב באופן פורמלי כמעט.

בית המשפט יבחן את תביעת הגירושין ואם יגיע למסקנה כי על בני הזוג להתגרש, יורה למשרד הפנים למחוק את רישום הנישואין אצל בני הזוג. אני אדגיש כי הדבר מתאפשר על אף שבני הזוג לא נישאו בישראל אלא בחו"ל. למרות שהנישואין היו בחו"ל, הגירושין האזרחיים יכולים להיות בארץ.

⭐טיפ הזהב⭐

וודאו שהסכם הגירושין כולל את כל זכויות ההורות שלכם, כדי להגן על הקשר עם הילדים ולמנוע מחלוקות בעתיד.

 

הסדרת הזכויות והחובות על הילדים של זוגות להט"ב בגירושין

פונים אליי ושואלים אותי מה קורה עם הילדים של זוגות להט"ב בגירושין מבחינת משמורת ומזונות. השאלה מתעוררת מכיוון שהילדים אינם הילדים הביולוגים של שני ההורים, אלא רק של אחד מהם.

האם, במצב שכזה, לבן הזוג זכויות הוריות ביחס לילדיו הביולוגיים של בן או בת זוגו?

 

משמורת בילדי בן או בת הזוג

אתן לכם דוגמא להמחשת הנושא: גברים נישאו זה לזה בחו"ל וכעבור מספר שנים הביאו ילדים במקביל (בהליך פונדקאות) מתוך כוונה לגדל אותם במשותף. למרבה הצער, בני הזוג החליטו להתגרש. אחד מהם היה מעוניין בקביעת משמורת משותפת על שני הילדים ולא רק על ילדו הביולוגי. האם יש לכך יסוד חוקי?

פסיקת בתי המשפט מתמודדת מזה שנים עם סוגיית ההורות שאינה ביולוגית אצל זוגות להט"ב. כדי לפתור בעיות שכאלו, בתי המשפט יצרו את "צו ההורות הפסיקתי" (קראו עוד על הצו הפסיקתי בויקיפדיה). בית המשפט יכול לתת לבני הזוג צו הורות פסיקתי, לפיו אם הם הביאו את הילדים במטרה לגדל אותם במשותף שני בני הזוג ייחשבו להוריו, ללא תלות בשאלת ההורות הביולוגית (ראו דנ"א 1297/20 פלוני נ' היועץ המשפטי לממשלה).

על כן, דרך המלך היא לבקש מבית המשפט צו הורות פסיקתי או צו אפוטרופסות. אם תקבלו צו שכזה, הרי שתיחשבו להורי הילדים של בן או בת הזוג לכל דבר ועניין. משכך, תוכלו לנהל הליכי משמורת והסדרי ראיה בדיוק כמו כל זוג נשוי אחר.

גם בהיעדר צו הורות פסיקתי או צו אפוטרופסות, וגם אם בני הזוג לא נישאו פורמלית זה לזה, ייתכן כי ייווצר ביניהם קשר זוגי מחייב. לשם כך יש לבחון את טיב מערכת היחסים בין בני הזוג וכן ביחס לילדים. בתי המשפט פסקו כי ייתכנו בהחלט מצבים בהם תיפסק משמורת משותפת על הילדים גם אם הילדים לא עברו הליך אימוץ פורמלי על ידי בן הזוג שאינו ההורה הביולוגי או שלא התקבל צו הורות פסיקתי בעניין.

מעניין לציין בהקשר זה את בע"מ 4890/14. באותו מקרה בתי המשפט פסקו כי לא נוצר קשר הורות מחייב בין בנות הזוג המצדיק קביעת משמורת משותפת על הילדים. עם זאת, בין הילדים עצמם נוצרו קשרי "אחאות" ומשכך שיקולי טובת הילדים מצדיקים קביעת הסדרי ראיה שיאפשרו להם לשמור על קשר.

אם כן, אני אסכם פרק זה כדלקמן. אם בני הזוג אימצו זה את ילדיו של זה, קיבלו צו הורות פסיקתי או צו אפוטרופסות, פסיקת משמורת משותפת או הסדרי ראיה תהיה טריוויאלית יחסית בבית המשפט לענייני משפחה.

לקריאה נוספת על משמורת משותפת לחצו כאן.

בהיעדר צווים שכאלו, ובהתאם לפסיקה בבע"מ 4890/14, יהיה צורך לבחון האם נוצרה, הלכה למעשה, הורות משותפת על הילדים. לעניין זה, יינתן משקל משמעותי לשאלה האם בני הזוג נישאו זה לזה וככל שלא נישאו – מדוע. אני אזכיר כי הפסיקה הכירה במקרים בהם בני הזוג הלהט"ב אינם נחשבים להורים של ילדיהם הלא-ביולוגיים, ואולם הוכרה זכות האחים לקשר ביניהם ומשכך נפסקו הסדרי ראיה להורים ולאחים.

 

תשלום מזונות לילדים שאינם ביולוגים בגירושי להט"ב

נושא חשוב שאני רוצה ללבן, המשיק לסוגיית המשמורת, הוא נושא המזונות. אם ניתן צו הורות פסיקתי או שהילדים עברו אימוץ, אין ספק שבמסגרת הסדרת זכויות הורים להט"ב בגירושין יוסדרו גם תשלומי המזונות, כאשר שני בני הזוג יתחייבו במזונות הילדים גם לילדים שאינם ילדיהם הביולוגיים. זאת, גם אם לא ניתן צו הורות / אימוץ אך בני הזוג היו נשואים זה לזה בנישואין אזרחיים.

אני מגלה כי רבים מופתעים מכך שגם אם בני הזוג לא היו נשואים זה לזה, עדיין ניתן יהיה לחייב אותם בתשלום מזונות לילדים לאחר הפרידה אם יוכח כי בעת הבאתם לעולם הייתה כוונה כי שני בני הזוג יגדלו אותם כהורים ללא תלות בשאלה הביולוגית. במקרים אלו, מקור חובת המזונות הוא חוזה תיאורטי שנכרת בין בני הזוג, לפיו הם יגדלו את הילדים במשותף. גירושי בני הזוג אינם מבטלים את החוזה שכבר נכרת לעניין גידול הילדים.

 

מקור חובת המזונות
ניתן צו הורות / אימוץ חובת מזונות קלאסית לילדים, סעיף 3(ב) לחוק המזונות
בני הזוג היו נשואים זה לזה חובת מזונות לילדי בת זוג מכוח סעיף 3(ב) לחוק המזונות
בני הזוג לא היו נשואים ולא ניתן צו הורות חובת מזונות מכוח דיני החוזים

 

מי חייב בתשלום המזונות?

כעת, מגיעה השאלה שמעסיקה רבים מלקוחותיי – בזוגות הטרוסקסואליים, לרוב, האב משלם מזונות לאם. כיצד נקבע מי משלם מזונות אצל זוגות להט"ב?

על פי הפסיקה, כדי להכריע מי ישלם מזונות למי, יש לבחון את שאלת המשמורת וההכנסות של ההורים. אם להורים משמורת משותפת והכנסה דומה, אף אחד לא ישלם מזונות לשני. ככל שלאחד משמורת רחבה יותר מלשני וההכנסות שונות, תשלומי המזונות ייפסקו בהתאם.

 

חלוקת רכוש

לבסוף, אני רוצה לעסוק גם בחלוקת הרכוש בהסדרת זכויות הורים להט"ב בגירושין. הפסיקה קובעת כי הרכוש שבני הזוג צברו והשתמשו בו לאורך שנות הזוגיות יהיה משותף בין שניהם, גם אם הם לא נישאו, מכוח חזקת השיתוף. אם בני הזוג נישאו בנישואין אזרחיים יש לבצע איזון משאבים ביניהם בהתאם להוראות חוק יחסי ממון.

עם זאת, אם בני הזוג ערכו ביניהם הסכם חלוקת רכוש (הסכם חיים משותפים לידועים בציבור והסכם ממון לנשואים), הוראות ההסכם יגברו על הוראות החוק. על כן, אם יש הסכם בתוקף, חלוקת הרכוש תתבצע לפיו.

 

מחפשים עו"ד להסדרת הזכויות ההוריות בגירושי להט"ב?

אני כאן בשבילכם! פנו אליי לקבלת ייעוץ וייצוג מהשורה הראשונה בתחום. אני, עו"ד מעין סבג לענייני משפחה ובעלת ניסיון רב בגירושי להט"ב.

אני מסדירה כל גירושין של בני זוג מאותו המין בצורה שתעניק לכל אחד את מקסימום הזכויות שלו, מבלי לפגוע בזכויות בן הזוג השני. זאת, כדי להמעיט בסכסוכים עתידיים תוך שמירה על האינטרסים של לקוחותיי.

שאלות ותשובות שנשאלתי על הסדרת זכויות הורים להט"בים בגירושין

בני הזוג יפנו לבית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט יורה למשרד הפנים למחוק את רישומם כנשואים ובכך יתגרשו.

התשובה לכך מורכבת. אם ניתן צו הורות / אימוץ / צו אפוטרופסות, בוודאי שכן. בהיעדר צו שכזה, יש לבחון האם הנסיבות מעידות על כך שנוצרה כאן הורות שאינה ביולוגית. לשאלה אם בני הזוג נישאו משקל כבד בהחלטה אם נוצרה הורות שכזו.

ייתכן בהחלט שתידרשי לשלם מזונות לילדי בת הזוג הקטינים אם הם הובאו במסגרת המערכת הזוגית המשותפת שלכם. החובה יכולה לנבוע מדיני החוזים או מכוח חוק המזונות. אני ממליצה להתייעץ עם עו"ד מקרקעין בנושא.

ככלל כן, בהתאם להלכת השיתוף. זאת, אלא אם כן חתמתן על הסכם חיים משותפים הקובע אחרת.

הורים להט"בים יכולים להגן על זכויותיהם על ידי עריכת הסכם גירושין ברור ומפורט, המגדיר את משמורת הילדים, זמני השהות ואת אחריותם המשותפת. חשוב לקבל ייעוץ מעורך דין המתמחה בזכויות להט"ב ובדיני משפחה, כדי לוודא שכל זכויות ההורות מעוגנות בהסכם באופן שיימנעו מחלוקות משפטיות בעתיד.

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף
השלכות של פרק ב' בנישואין על ילדים מפרק א'

הסדרי ראייה נועדו להבטיח את טובת הילדים ולחלק את זמני השהות באופן הוגן בין ההורים. אך מה קורה כאשר ההורה השני אינו עומד בהסדרים שהוסכמו

במסגרת עיסוקי כעורכת דין לענייני משפחה אני מטפלת לא אחת בהסדרת הזכויות של הורים להט"בים בהליכי גירושין. הסדרת המשמורת, הזכויות והחובות ההוריות וכן שאלות חלוקת

היי, אני מעוניין ליצור קשר עם עו"ד מעין

היי, אני מעוניין ליצור קשר עם עו"ד מעין