לצערי הרב, כמי שעוסקת בהליכי גירושין באופן יום יומי, אני נתקלת לא אחת במקרים של אלימות אגב גירושין. לעיתים המצב לא מגיע לכדי אלימות פיזית של ממש, אלא מסתכם בהטרדות משמעותיות של בן הזוג במהלך תקופת הגירושין. מדובר בתופעה כואבת ומצערת, אך קיימת. הדרך המשפטית להתמודד עם אלימות שכזו היא צווי הרחקה מבית המשפט או מבית הדין. אני רוצה לפרט לכם ולהסביר לעומק על המשמעות של צווי הרחקה בהליכי גירושין.
מהו צו הרחקה?
צו הרחקה הוא החלטה של בית המשפט שמטרתה להגן על אדם מפני הטרדה או פגיעה אפשרית מצד אדם אחר, לרוב במסגרת מערכת יחסים קרובה. בהליכי גירושין, צווי הרחקה נפוצים במקרים בהם קיים חשש לאלימות במשפחה או לסכנה מצד בן/בת הזוג, כאשר קיימים סימנים להטרדה או לאלימות פיזית או נפשית.
צווי הרחקה יכולים לכלול הוראות מגוונות, כגון:
- איסור גישה פיזית: בן הזוג המטריד או האלים אינו רשאי להתקרב אל האדם המוגן במרחק מסוים, לרוב בין 100 ל-300 מטרים.
- איסור יצירת קשר: בן הזוג אינו יכול ליצור קשר טלפוני, שליחת הודעות או יצירת קשר באמצעות צד שלישי עם הצד המוגן.
- הרחקה מהבית המשותף: במקרים חמורים, בית המשפט יכול להורות על הרחקת בן הזוג האלים מהבית בו גרים הצדדים.
מתי אפשר לקבל צווי הרחקה?
אני בטוחה שאתם יודעים ויודעות עד כמה תופעת האלימות כלפי נשים במשפחה אינה תופעה חריגה. נושא פחות מדובר. אך לא פחות חמור הוא המקרה ההפוך, בו הגבר מוכה על ידי האישה. גם זו תופעה מצערת אך נפוצה בישראל.
הדרך בה בחר המחוקק הישראלי להתמודד עם תופעה זו, היא באמצעות הוצאת צווי הרחקה בהליכי גירושין ובכלל. החוק יצר שני מסלולים לקבלת צווי הרחקה ואני רוצה להציג לכם את שניהם:
- צו הגנה למניעת אלימות במשפחה
- צו למניעת הטרדה מאיימת
צו הגנה למניעת אלימות במשפחה
אני רוצה לפתוח בצווי הגנה – צווים שנועדו להתמודד עם מקרים של אלימות במשפחה. עם ניסיון של למעלה מעשור בתחום הגירושין, נחשפתי לא אחת למקרים בהם הגירושין הובילו לתופעות של אלימות במשפחה. הליכי הגירושין יוצרים כמובן לחץ רב ומתח מקסימלי בין בני הזוג ולא אחת, כל אלה מובילים, בסופו של דבר, את אחד מבני הזוג לנקוט באלימות כלפי רעהו.
אילו חוויתן אלימות שכזו מבן משפחה, או שאתן חוששות שתחוו אלימות מבן משפחה בטווח הזמן המיידי, תוכלו לפנות לבית המשפט בבקשה לקבלת צו הגנה למניעת אלימות במשפחה. אני ממליצה לכן בחום לפנות קודם כל לעורך דין לענייני משפחה כדי שתוכלו להגיש טופס בקשה מדויק, בצירוף כלל המסמכים הנדרשים, כך שהוא יתקבל בבית המשפט ותקבלו את צו ההגנה המיוחל.
צו ההגנה יכול לכלול את כל ההוראות שלהלן:
- איסור להיכנס לבית בו מתגוררת בת הזוג, אפילו אם הוא בבעלות בן הזוג
- איסור להיכנס לרדיוס מסוים מהבית
- איסור ליצור קשר עם בת הזוג
- איסור להגיע למקום העבודה שלה
- למנוע שימוש של בן הזוג בנכסים משותפים דוגמת הרכב של בני הזוג
- איסור לשאת נשק
הדיון בצווי הגנה מפני אלימות במשפחה
אני בטוחה שאתם מבינים את הדחיפות בקבלת צווי ההגנה. לכן, המחוקק יצר הליך מזורז לקבלת צו ההגנה. כפי שאמרתי, נמלא טופס בקשה לקבלת צו הגנה ונגיש אותו לבית המשפט השלום, בית המשפט למשפחה או בית הדין הרבני. בו ביום ייקבע דיון בצו. בן הזוג שכנגדו מבוקש הצו יזומן לדיון, ואולם ניתן יהיה לקיים את הדיון גם בלעדיו. בסוף הדיון, יקבל השופט החלטה אם לאשר את הצו.
תוך שבעה ימים ייקבע דיון נוסף, הפעם במעמד שני הצדדים. לאחר דיון זה תתקבל החלטה מקיפה יותר ביחס לצו המעצר, תנאיו ומשכו. אני אדגיש כי לצדדים יש זכות ערעור על ההחלטה, לבית המשפט המחוזי או לבית הדין הרבני הגדול.
אני שומעת לא אחת בנטייה לזלזל בצווי ההגנה. אכן, לא מדובר בפתרון מושלם. פתרונות משלימים דוגמת האיזוק האלקטרוני נעצרים בהליכי החקיקה ולא מקודמים. ואולם, לצווי ההגנה יכולה להיות משמעות רבה בהליך.
אני רוצה לספר לכם על עמית (שם בדוי) שהגיעה אליי לפני מספר חודשים לאחר שסבלה מאלימות אגב הליך גירושין. עמית הייתה סקפטית מאוד לגבי האפקטיביות של צווי ההגנה. בכל זאת, שכנעתי אותה לפנות לבית המשפט וקיבלנו צו הגנה.
למחרת, בעלה של עמית הופיעה שוב מתחת לביתה. עמית התקשרה אליי מיואשת ומתוסכלת ואמרה "הנה, אמרתי לך שהצווים האלו לא שווים שום דבר!". הבנתי לליבה של עמית, אך שכנעתי אותה להזעיק משטרה באופן בהול וכך היה. המשטרה עצרה את בעלה שהעביר שני לילות במעצר, ולאחר מכן אף הוגש כנגדו כתב אישום. מאותו היום, הגרוש שלה (אז עוד בעלה) לא הפר יותר את צווי ההגנה.
⭐טיפ הזהב – בקשו התחייבות לטיפול פסיכולוגי⭐
אני מציעה לכן לבקש מבית המשפט שיורה לבן הזוג לקבל טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי. בית המשפט יוכל לעשות כן לאחר שבן הזוג יעבור תסקיר שיבחן האם הטיפול יכול להיות אפקטיבי עבורו. במקרים רבים, טיפול זה יוכל לשים סוף לסבל שלכן ולתחושת האיום עימה אתן מתמודדות.
|
לכמה זמן יכול להיות צו הגנה?
צווי הגנה מוצאים לשלושה חודשים לכל היותר. לקראת תום התקופה, ככל שעוד יהיה בכך צורך, אני אגיש בשמכן בקשה להארכת התקופה. ניתן יהיה להאריך את תקופת צווי ההגנה לתשעה חודשים סך הכל, במקרים מסוימים שנה, ובמקרים חריגים אף שנתיים.
צווים למניעת הטרדה מאיימת
חשוב לי להדגיש שהגישה הרווחת כיום היא שאלימות לא חייבת להיות פיזית. אלימות יכולה להיות כלכלית, מינית, מילולית או רגשית. גם המחוקק מכיר בכך במידה מסוימת, ובין היתר לשם כך קיימים צווי הרחקה בהליכי גירושין מסוג צווים למניעת הטרדה מאיימת.
ההגדרה של הטרדה מאיימת בחוק ובפסיקה היא רחבה יחסית. מעקבים, שיחות מרובות שלא ברצון שני הצדדים, איומים מפורשים או משתמעים ועוד ועוד יכולים להיחשב להטרדה מאיימת.
איך להגיש בקשה לצו למניעת הטרדה מאיימת?
את הבקשה לצו נגיש לבית המשפט לענייני משפחה או לבית המשפט השלום. חשוב מאוד שנגיש בקשה מדויקת, בצירוף כלל האסמכתאות הנדרשות ותוך פירוט הנימוקים הרלוונטיים. לכן, אלווה אותך כל שלב במילוי הבקשה כדי למקסם את הסיכויים שהיא תתקבל.
גם כאן, בו ביום יתקיים דיון במעמד צד אחד, במסגרתו בית המשפט יוכל לקבל את הבקשה לצו הרחקה זמני. תוך 7 ימים ייקבע דיון במעמד שני הצדדים, בסופו בית המשפט יוכל להורות על צו הרחקה לתקופה של שישה חודשים. לקראת תום התקופה, נוכל לבקש הארכה של הצו בשישה חודשים נוספים.
מה כולל צו הרחקה בהליכי גירושין מסוג צו למניעת הטרדה מאיימת?
אני רוצה להדגיש כי צו ההרחקה לא כולל רק הרחקה מבית המגורים, אלא הוא יכול לכלול את כל אחד מהמאפיינים שלהלן:
- איסור ליצור קשר עם בת הזוג לאורך כל התקופה, בכתב, בעל פה, טלפונית ובכל דרך שהיא.
- איסור להימצא במרחק מסוים מהבית בו גרה בת הזוג, מקום העבודה או מוסד הלימודים שלה, או כל מקום אחר לשם היא מגיעה בקביעות.
- איסור נשיאת נשק.
- איסור הטרדה כללי בכל דרך שהיא (למשל – באמצעות אדם אחר).
חשוב לי להדגיש שצווי הרחקה מסוג צווים למניעת הטרדה מאיימת ניתן להוציא נגד כל אדם, ולא רק נגד בן או בת הזוג שלכם. לכן, אם בני משפחה שלהם, חברים או כל אדם אחר מטריד אתכם אגב הגירושין, תוכלו לבקש מבית המשפט שיוציא צו הרחקה כנגדו.
המשמעות של צווי הרחקה בהליכי גירושין – סיכום
אני רוצה לסכם את כל שאמרנו ולהדגיש כי אם אתן סובלות מאלימות, איומים או הטרדה בהליכי הגירושין, תוכלו לבקש צו הרחקה. אם אתן סובלות מאלימות מבן משפחה, בקשו צו הגנה. בשאר המקרים, בקשו צו למניעת הטרדה מאיימת. צו זמני תוכלו לקבל בו ביום ותוך שבוע תוכלו לקבל צו לתקופה של מספר חודשים, שיוארך על ידי בית המשפט במידת הצורך.
פנו אליי, אני מתמחה בטיפול הליכי גירושין ובסוגיות משפחתיות רגישות. לקבלת ליווי צמוד בתחום, ברגישות מקסימלית לצד לוחמנות משפטית.
אני אעשה הכל כדי שתחושת הביטחון תשוב אליכן ותוכלו להתנהל ללא חשש. חייגו אליי 077-997-0263