גישור בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה

כעורכת דין שמתעסקת בדיני משפחה למעלה מעשור, אני יודעת עד כמה הליכי גישור בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה יכולים להפחית להבות בסכסוך ולשמור על שלמות התא המשפחתי. במאמר זה אסביר לכם על הליכי הגישור הרלוונטיים, במטרה שתבחרו בהם, תחסכו זמן וכסף ובעיקר על הבריאות הנפשית של המשפחה כולה.

 

מה זה גישור בסכסוכי ירושה?

אני בטוחה שאתם יודעים עד כמה סבוכים וכואבים יכולים להיות סכסוכי ירושה. משפחות מתפרקות בגלל סכסוכים שכאלו. כל יורש פוטנציאלי סבור כי הוא אמור לקבל נתח גדול יותר מהירושה, מי שמנושלים מהירושה מנסים לערער על תוקפה ואחרים מעניקים לה פרשנויות שאינן מקובלות על שאר היורשים.

אני רוצה לשתף אתכם במקרה שנידון לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה, בת שהעבירה את אביה הסיעודי לבית אבות מרוחק ומנעה מאחיותיה לבקרו, נחשדה בהפעלת "השפעה בלתי הוגנת" בעת עריכת צוואתו. בעקבות זאת, הצוואה שנערכה לטובתה בוטלה. המקרה ממחיש את ההשלכות של השפעה פסולה על חלוקת ירושה והצורך בגישור בסכסוכים כאלה כדי למנוע פגיעה במשפחה. לקריאת פסק הדין המלא >>>

גישור בסכסוכי ירושה אמור לפתור בדיוק נקודה זו – במקום שהצדדים יפנו לבית משפט לענייני משפחה לשם פתירת הסכסוך, הם פונים למגשר. המגשר פועל כדי להגיע להסכמות ולהוביל לסיומו של הסכסוך באופן שכל הצדדים יצאו מרוצים.

באופן אישי, אני מאמינה גדולה בהליכי פשרה. גם אם הצדדים לא יוצאים עם כל מה שהם רצו, בראיה הכללית הם יוצאים עם תוצאה מספקת וללא המחירים הכבדים של ניהול הליך משפטי בהליכי משפחה.

מעבר לכך, אף פעם אין לדעת כיצד ייגמר הליך בבית משפט. גם אם אתם בטוחים ב-100% בצדקתכם, אין לדעת איך בית המשפט יפסוק. הגישור בהליכי ירושה מעניק לכם את הוודאות באשר לתוצאות ההליך.

 

אני רוצה למנות ברשימה קצרה את כל היתרונות המרכזיים של הליכי הגישור:

  1. תצאו מרוצים: בסופו של דבר תצאו מרוצים מההכרעה. אם לא, פשוט לא תקבלו אותה.
  2. וודאות: תדעו מה תהיה ההכרעה ולא תהיו נתונים לחסדיו של השופט.
  3. שמירה על טובת המשפחה: הליך הגישור מונע מריבות בבית המשפט ומאפשר לבני המשפחה להיוותר קרובים ואוהבים ולא יוצר סכסוכים מיותרים.
  4. חיסכון בכסף: העלויות של הליך גישור בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה נמוכות משמעותית מהעלויות של ניהול הליך משפטי בבית משפט.
  5. חיסכון בזמן: מדובר בהליכים מהירים יותר במידה ניכרת ביחס להליכים בבתי משפט.

 

טיפ זהב

במקרה שאתם נקלעים לסכסוך ירושה, אל תחכו שהסכסוך יעמיק – פנו לתהליך גישור מוקדם ככל האפשר. זה עשוי לחסוך זמן, כסף וחשוב מכל, שימור היחסים המשפחתיים.

 

גישור בסכסוכי צוואה

בשל האמונה שלי בהליכי גישור, לפני מספר שנים עברתי הסמכה כמגשרת ומאז אני עוסקת בתחום לצד עיסוקי כעורכת דין. בכל הליך גישור אני פועלת להבין את טיב הסכסוך ובאמצעות כך אני מבינה כיצד לפתור אותו.

לכן, נכון להפריד בין סכסוכי צוואה לבין סכסוכים בהיעדר צוואה. בסכסוכי צוואה, הסכסוכים נסובים או על עצם תוקפה של הצוואה או על הפרשנות שלה. בכל מקרה שכזה, אפגש בשלב הראשון עם כל הצדדים ואסביר להם על הליך הגישור.

בשלב הבא, אפגש עם כל אחד מהצדדים בנפרד ואנסה להבין מהם מה חשוב להם בהליך, על אילו אינטרסים חשוב להם לשמור. לאחר שאפגש עם כל הצדדים, אכין מפת אינטרסים ואראה על מה ניתן להסכים ואילו נושאים באמת עומדים במחלוקת. לרוב, כבר בשלב הזה הסכסוך מצומצם לפחות ב-50%.

בשלבים הבאים, אפגש עם הצדדים ביחד ולחוד וננסה לגשר על הפערים. אני חוזרת ומדגישה לאורך הדרך כי ההליך אינו מחייב, כי כל מה שאני אומרת נותר חסוי ובסופו של דבר אם הם לא יסכימו להסדר הגישור הם יוכלו פחות לקום וללכת.

בסופו של דבר, אנסח הסכם גישור כולל בסכסוכי הצוואה. נגיש את ההסכם לבית משפט שיעניק לו תוקף של פסק דין. הירושה תתחלק בהתאם להסכם הגישור שניסחנו.

 

גישור – גם כשזה נראה לא אפשרי

אני רוצה להדגיש כי בעיני, להליכי גישור יש מקום גם כשהריב משמעותי ופתרון הסכסוכים בדרכי נועם נראה בלתי אפשרי. הסיבה לכך היא שלהליכי הגישור יתרונות רציונליים מובהקים. לכן, מי שיודע לשים בצד רגשות שפוגעים בו ולהתמקד בעיקר, יצלח את הליכי הגישור.

כך פנה אליי לקוח שנקלע לסכסוך ירושה לאחר מות אביו, שהיה הבעלים של נכסים רבים. אחותו ואחיו רצו לחלק את הרכוש על פי חוק הירושה, אך הלקוח סבר שהנכסים צריכים להתחלק אחרת מאחר והוא סייע לאב במהלך חייו באופן משמעותי. לאחר גישור יסודי, בו כל הצדדים הביעו את תחושותיהם והגיעו להסכמות, הצלחנו להגיע להסכם חלוקה שונה מהחלוקה שהייתה נקבעת לפי החוק היבש, אך שהיה הוגן לכולם ומנע פנייה לערכאות.

 

גישור בסכסוכי ירושה בהיעדר צוואה

חשוב לי לציין כי הליכי גישור רלוונטיים גם במקרים בהם המנוח לא כתב צוואה. אני אגשר בין הצדדים כאשר מתעוררות אצלם מחלוקות על הפרשנות הנכונה של החוק, מצבת הנכסים או כל מחלוקת אחרת הנוגעת לירושה על פי דין.

עוד בנושא ירושה >>>

 

סיכום: מדוע גישור בסכסוכי צוואה הוא הבחירה הנכונה?

מעורבים בסכסוכי צוואות וירושות? מעוניינים לפתור את הסכסוך באמצעות גישור, וכך לחסוך משאבים ולשמור על טובת התא המשפחתי? פנו אליי וקבלו שירותי גישור מהשורה הראשונה בתחום.

סכסוכים סביב צוואה או היעדר צוואה יכולים להיות טעונים רגשית ולהתפתח למחלוקות קשות שפוגעות במשפחה לאורך זמן. במקום לפנות למערכת המשפט, אני ממליצה לשקול גישור – תהליך שבמסגרתו ניתן למצוא פתרון מוסכם בצורה מכבדת ורגועה יותר.

הניסיון שלי כעורכת דין לענייני משפחה ומגשרת מוסמכת מאפשר לי להוביל תהליכי גישור מוצלחים, בהם כל הצדדים מרגישים שנעשה צדק. אני כאן כדי ללוות אתכם בתהליך המורכב הזה, ולעזור לכם להגיע לפתרון שמיטיב עם כל בני המשפחה.

אם אתם מתמודדים עם סכסוך ירושה, אל תהססו לפנות אליי לייעוץ: 077-997-0263.

שאלות ותשובות שנשאלתי על גישור בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה

בוודאי. את ההסכם נציג לבית המשפט שיאשר אותו. לאחר אישור בית המשפט יקבל הסכם הגישור תוקף מחייב של פסק דין.

בעיניי, היתרונות המרכזיים הם חיסכון בזמן וכסף, קניית ודאות משפטית ושמירה על טובת התא המשפחתי. כמו כן, אם לא תהיו מרוצים מתוצאות ההליך תוכלו לקום וללכת להגיש תביעה לבית המשפט – אתם לא מחויבים להליך בשום שלב שהוא.

משך הגישור משתנה בהתאם למורכבות הסכסוך, אך לרוב הוא קצר בהרבה מהליכים משפטיים רגילים.

בשלב הראשון המגשר נפגש עם כל הצדדים ביחד ומסביר להם על ההליך. בשלב הבא, המגשר ייפגש עם כל צד בנפרד לשם מיפוי האינטרסים של הצדדים וצמצום גדרי המחלוקת. מכאן והלאה המגשר יפעל לשם גישור על הפערים הקיימים וניסוח הסכם גישור בסכסוכי ירושה שיהיה מוסכם על כל הצדדים.

כדאי לפנות לגישור מיד עם תחילת המחלוקת, על מנת למנוע החרפת הסכסוך ופגיעה במערכות היחסים המשפחתיות.

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף

אחד הנושאים המרכזיים והרגישים ביותר בדיני משפחה שמגיעים לפתח משרדי הוא סוגיית המזונות. פסקי הדין למזונות ילדים נקבעים לעיתים לתקופות ארוכות, אך בחיים כמו בחיים,

במהלך מערכת נישואין, עשויים להתעורר מצבים שבהם היחסים בין בני הזוג מתדרדרים לנקודה בה נדרשת התערבות משפטית. לעיתים קרובות, כאשר נישואין נקלעים למשבר, הפתרון הראשון

לצערי הרב, כמי שעוסקת בהליכי גירושין באופן יום יומי, אני נתקלת לא אחת במקרים של אלימות אגב גירושין. לעיתים המצב לא מגיע לכדי אלימות פיזית