איך לשנות צוואה שכבר נערכה?

כמי שעוסקת שנים רבות בתחום דיני המשפחה, אני נתקלת לא אחת במורישים שכתבו צוואה, אך לאחר מספר שנים מעוניינים לשנות אותה. אותם אנשים לא תמיד יודעים כיצד לשנות צוואה והאם שינוי צוואה מותר על פי חוק.

בדיוק לשם כך כתבתי עבורכם מאמר זה – כדי לעשות סדר בתחום ולהסביר לכם מתי ואיך ניתן לשנות צוואה שכבר נערכה. אני בטוחה שאחרי קריאת המאמר תבינו טוב יותר את הנושא ותוכלו להיכנס אליו בעיניים פקוחות.

 

איך לשנות צוואה שכבר נערכה – השורה התחתונה

אקדים ואציג לכם את כל המסקנות החשובות של המאמר. לאחר מכן, המשיכו לקרוא אותו והבינו את הנושאים לעומק.

  1. צוואה רגילה המצווה יכול לבטל בכל עת. מומלץ להשמיד את הצוואה הקודמת ולכתוב תחתיה צוואה חדשה.
  2. לאחר מות המצווה רק בית המשפט יכול לשנות צוואה שכבר נערכה, באמצעות תיקון טעות או ביטול סעיפים שנכתבו תחת אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת או שהם אינם חוקיים.
  3. בצוואה הדדית לפני מות בן הזוג, כדי לבטל את הצוואה צריך למסור הודעה בכתב לבן הזוג ושתי הצוואות יתבטלו.
  4. בצוואה הדדית לאחר מות אחד מבני הזוג, ניתן לשנות את הצוואה רק אם בן הזוג שבחיים יחזיר את כל מה שקיבל מהעזבון של המנוח.
  5. אם קיימת הוראה לפיה לא ניתן לשנות את הצוואה ההדדית לאחר מות אחד מבני הזוג אכן לא תוכלו לשנות אותה, למעט מקרים חריגים.

אלו הן 5 המסקנות של המאמר. כעת אני מזמינה אתכם להמשיך לקרוא ולהבין לעומק כל אחת מהמסקנות.

 

האם מותר לשנות צוואה?

אני מניחה שאם הגעתם לפה כנראה שהתעסקתם בעריכת צוואה – החלטתם כי אינכם מסתפקים בכללי הירושה הקבועים בחוק ואתם מעוניינים לכתוב צוואה שתוביל לחלוקה של הרכוש בהתאם לרצונותיכם. כעת, מכל סיבה שהיא, אתם מעוניינים לשנות את הצוואה. אני רוצה לחלק את התשובה לשאלה שבכותרת לשני מצבים – שינוי צוואה לפני מות המצווה ושינוי הצוואה לאחר מותו. אסביר אודות כל אחד מהמצבים בנפרד.

שינוי צוואה לפני מות המצווה

ככלל, אין כל בעיה לשנות צוואה לפני מות המצווה. אני אדגיש כי החוק אף אוסר על הטלת מגבלות על היכולת לשנות צוואה. לכן, גם אם כתבתם למשל בצוואה שלכם כי צוואה זו היא סופית ולא יחולו בה שינויים כלשהם, עדיין תוכלו לשנות אותה ולכתוב תחתיה צוואה חדשה. חריג לכלל הזה הוא צוואות הדדיות, בהן אעסוק להלן.

אם הפקדתם את הצוואה שלכם אצל הרשם לענייני ירושה, תצטרכו למשוך את הצוואה הקודמת ולהפקיד תחתיה את הצוואה החדשה כדי לשנות את הצוואה. אם הצוואה לא הופקדה אצל הרשם, תוכלו פשוט להשמיד את הצוואה הקודמת והצוואה החדשה תהיה התקפה.

 

טיפ זהב – השמידו צוואות קודמות

אני רוצה להדגיש שגם אם לא תשמידו את הצוואה הקודמת עדיין הצוואה החדשה תהיה המחייבת, שכן היא נושאת תאריך מאוחר יותר, אך הדבר עלול לגרור סכסוכים ומחלוקות ועל כן אני ממליצה בכל מקרה להשמיד את הצוואה הקודמת על כלל עותקיה ונוסחיה.

 

גם אם אתם מחליטים שאתם לא רוצים לכתוב צוואה חדשה אלא רק לבטל את הקודמת, תוכלו לעשות זאת באמצעות משיכת הצוואה הישנה מהרשם והשמדתה. נתקלתי מספר פעמים במצווים שרצו לסטות מכללי החלוקה הקבועים בחוק הירושה אך בהמשך התחרטו ורצו לחזור למנגנון החלוקה על פי דין, ועל כן הם אכן משכו את הצוואה, השמידו אותה ולא כתבו כל צוואה חדשה תחתיה. גם זו דרך לשינוי צוואה שכבר נערכה.

 

שינוי צוואה לאחר מות המצווה

כמובן ששינוי הצוואה לאחר מות המצווה יהיה מורכב יותר. אני אדגיש כי במקרים שכאלו, רק בית המשפט יוכל להורות על שינוי הצוואה. בית המשפט יוכל לתקן טעויות שנפלו בצוואה כאשר כוונת המצווה ברורה, לבטל סעיפים בצוואה שנכתבו חתת איום, אונס או השפעה בלתי הוגנת וכן להורות על בטלות צוואה עקב אי חוקיותה.

 

מוקש לפניך – ההשלכות של ביטול צוואה על ידי בית המשפט

אני רוצה להבהיר כי ההשלכות של ביטול צוואה על ידי בית המשפט עלולות להיות מעורפלות. האם עוברים לירושה על פי דין? האם מקישים מהוראות אחרות בצוואה? הדבר נתון למחלוקות משפטיות ועל כן לפני בקשה לתיקון צוואה על ידי בית המשפט חובה להתייעץ עם עו"ד משפחה מומחה שיבחן את התחום ויבהיר לכם מה יהיו ההשלכות של המהלך.

איך לשנות צוואה הדדית שכבר נערכה?

אני מניחה ששמעתם על צוואות הדדיות. סעיף 8(א) לחוק הירושה קובע כי בני זוג יכולים לכתוב צוואות הדדיות, כלומר צוואות המסתמכות אחת על הוראות השנייה. כך, למשל, ניתן לקבוע כי לאחר מות בן הזוג הראשון כלל הרכוש יעבור לבן הזוג השני אך לאחר מות בן הזוג השני כלל הרכוש יעבור לילדים המשותפים ולא לילדים שאינם של שני בני הזוג.

מאחר שצוואות הדדיות מסתמכות אחת על השנייה, ביטול שלהן יהיה מורכב הרבה יותר. גם כאן אני רוצה לפצל בין שני מקרים – הראשון בו שני בני הזוג עדיין בחיים והשני בו אחד מהם כבר נפטר.

 

שינוי צוואה הדדית כששני בני הזוג בחיים

אמנם החוק קובע תחילה כי "לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף", אבל אני אספר לכם כי בזמן ששני בני הזוג בחיים, ביטול צוואה הדדית הוא עניין פשוט יחסית. כל שתצטרכו הוא למסור הודעה בכתב לבן הזוג השני על ביטול הצוואה שלכם, והתוצאה תהיה ששתי הצוואות ההדדיות יתבטלו. אני רוצה להדגיש נקודה זו – לא רק הצוואה שלכם תתבטל, אלא גם הצוואה ההדדית של בן או בת הזוג שהסתמכה למעשה על הצוואה שלכם.

 

שינוי צוואה הדדית לאחר מות בן הזוג

אני אקדים ואומר שאם קיימת בצוואה ההדדית הוראה לפיה לא ניתן לבטל את הצוואה ההדדית לאחר מות אחד מבני הזוג, באמת לא תוכלו לבטל את הצוואה. זאת, כמובן, למעט מקרים חריגים שנקבעו בפסיקה ואני מזמינה אתכם להתייעץ עם עו"ד משפחה ולברר אם המקרה שלכם אכן עונה להגדרות של אחד מאותם החריגים.

לעומת זאת, אם אין הוראה שכזו בצוואה, אני אספר לכם כי תוכלו לשנות את הצוואה שלכם בתנאי שתוותרו על כל זכות שלכם בצוואה של בן הזוג שכבר נפטר. אם העזבון שלו עוד לא חולק, תצטרכו להסתלק מהצוואה. אם העזבון חולק, תצטרכו להשיב את כל מה שקיבלתם ממנו. רק לאחר מכן תוכלו לשנות את הצוואה ההדדית שלכם לאחר מות בן או בת הזוג.

 

עורכת דין צוואות וירושות – עו"ד מעין סבג

מחפשים עורך דין ירושה? פנו אליי לקבלת ייעוץ וייצוג מהשורה הראשונה בתחום. אני, עורכת דין לענייני משפחה ובעלת ניסיון רב בתחום.

אני מבינה את המורכבות האישית בכל תיק ותיק ומטפלת בכל לקוח ברגישות ובמסירות, בזמינות מקסימלית ובאמפתיה לצרכים שלו. כל זאת, כמובן, מבלי להתפשר על המקצוענות והדיוק המשפטי בהליך.

 

הנה קצת מביקורות של לקוחות שנעזרו בשירותיי

הראלה מנחם: "עו״ד מעין סבג סופר מקצועית ורגישה! מומחית בתחום המשפחה! מומלצת בחום!"

שירלי יוסף: "מעין מקסימה ושירותית/ עושה את הטוב ביותר עבור הלקוחות שלה".

שאלות ותשובות שנשאלתי על איך לשנות צוואה שכבר נערכה?

אם הצוואה הופקדה אצל הרשם, צריך למשוך אותה ממנו ולהפקיד תחתיה את הצוואה החדשה. אם הצוואה לא הופקדה, מספיק לכתוב צוואה חדשה אך אני ממליצה להשמיד את הקודמת.

ככל שלא מדובר בצוואה הדדית, מותר לשנות את הצוואה בכל שלב עד 120. מעבר לכך, כל הוראה שמגבילה את היכולת לשנות את הצוואה – בטלה.

בחיי בני הזוג ניתן לשנות צוואה הדדית, ואולם לשם כך בן הזוג המעוניין בשינוי יצטרך לשלוח הודעה בכתב לבן הזוג השני ושתי הצוואות יתבטלו.

רק אם אין תניה בצוואה המגבילה את היכולת לעשות כן, ובתנאי שבן הזוג המעוניין בשינוי ישיב את כל מה שקיבל מעיזבונו של בן הזוג.

צוואה רגילה היא מסמך שבו המצווה מציין כיצד יחולקו נכסיו לאחר מותו, וניתן לערוך אותה בכתב יד, בפני עדים או בפני רשות. צוואה נוטריונית, לעומת זאת, נערכה ונחתמה בפני נוטריון, שהוא עורך דין בעל הסמכה מיוחדת. לצוואה נוטריונית יש מעמד חוקי חזק יותר, מכיוון שהיא כוללת אימות נוטריוני המפחית את הסיכוי לערער על כשרותה.

מחבר המאמר
תמונה של עו"ד מעין סבג
עו"ד מעין סבג

שמי מעין סבג, נשואה עם 3 ילדים. עורכת דין העוסקת בתחום המשפחה והגירושין. כמי שגדלה במשפחה של הורים גרושים, אני חווה ומבינה את המורכבויות והאתגרים של תחום זה ממקור ראשון.

מידע נוסף

אני רוצה לספר לכם על מקרה מיוחד בו טיפלתי לאחרונה ויכול לגעת לרבים מכם. מה עושים לאחר פטירתו של קרוב משפחה מגלים לפתע כי הייתה

במסגרת עבודתי כעורכת דין לדיני משפחה, אני פוגשת לא מעט זוגות שבוחרים שלא להינשא מסיבות שונות – אידיאולוגיות, כלכליות או פשוט כי הם מרגישים שנישואים

היי אני מעין סבג, עורכת דין לענייני משפחה ואני כאן כדי לעזור לכם להתמודד עם אחד הנושאים הכי רגישים ומורכבים בתהליך הגירושין – משמורת וזמני
Google ג גוגל
4.7
מבוסס על36ביקורות
×
js_loader
היי שמחה שפנית אליי! בוא נדבר בוואטסאפ!
היי, אני מעוניין ליצור קשר עם עו"ד מעין