הסדרי ראייה נועדו להבטיח את טובת הילדים ולחלק את זמני השהות באופן הוגן בין ההורים. אך מה קורה כאשר ההורה השני אינו עומד בהסדרים שהוסכמו או שנפסקו על ידי בית המשפט? המצב הזה עשוי לגרום לתסכול, לעוגמת נפש ולהשפיע על הקשר עם הילדים.
אני נתקלת בלא מעט מקרים בהם ההורה המשמורן אינו עומד בהסדרי הראיה, ולהיפך. לכן, חשוב לי להרחיב על הנושא, אציע כלים פרקטיים לפעולה במקרים בהם ההורה השני לא עומד בהסדרי הראיה ואציג לכם את סל הסנקציות האפשריות במקרים אלו.
הפרת הסדרי הראיה על ידי ההורה המשמורן
בתור בת להורים גרושים בעצמי, אני יודעת עד כמה חשוב לשמור על קשר הורי בריא גם לאחר הגירושין. קשה לי מאוד רק המחשבה על ילדים שמתנתקים מאחד מההורים שלהם כתוצאה מהגירושין. גירושין בריאים וטובים יוכלו להבטיח המשך של הקשר ההורי הבריא גם לאחר הפרידה, אפילו אם לא נקבעה לבני הזוג משמורת משותפת. קראו עוד בנושא ניכור הורי.
מה שפוגע כמובן בקשר ההורי הבריא הוא מצב בו ההורה המשמורן מונע מהילדים להיפגש עם ההורה שאינו משמורן. טיפלתי במקרים רבים בהם האם הייתה משוכנעת כי האב חסר כל מסוגלות הורית שהיא ומשכך מנעה מהילדים לפגוש אותו. במקרים אחרים שיקולי קנאה ומאבקי אגו גרמו לאם למנוע מהילדים מפגש עם האב. בפעמים אחרות הגורם למניעת המפגשים היה חוסר רצון לדאוג לכך לוגיסטית ותו לא.
בכל המקרים הללו פנו אליי האבות, ובמקרים בודדים גם אמהות כשלאבות ניתנה משמורת מלאה, בשאלה באילו צעדים הם יוכלו לנקוט כנגד ההורה השני שלא עומד בהסדרי הראיה ולא מאפשר להם להיפגש עם ילדיהם. אני עדיין לא רוצה לענות ישירות על השאלה, אלא להמשיך להפרת הסדרי ראיה על ידי ההורה שאינו משמורן ומשם אגיע לשלב הפתרונות.
הפרת הסדרי ראיה על ידי הורה שאינו משמורן
כמובן שקיימים גם מקרים רבים בהם ההורה שאינו משמורן לא עומד בהסדרי הראיה. מידי יום אני מטפלת בתיקים בהם האב לא מגיע למפגשים עם הילדים, לא אוסף את הילד בזמן מהגן או לא אוסף אותם לשבת בה הם אמורים להיות אצלו.
אני יכולה לכתוב מניסיון שהדבר גורם לפגיעה משמעותית באם המשמורנית. האם צריכה לפתע לצאת מוקדם מהעבודה כדי להגיע לגן, לבטל פגישה כי האב הודיע שלא יגיע למפגש עם הילדים במרכז קשר או אפילו לשנות לחלוטין תוכניות לסופ"ש עקב ביטול של האב תוך הפרה של הסדרי הראיה או אפילו במוצ"ש, שבו האם ממתינה שעות שהאב יחזיר את הילדים, אך מצידו מוצ"ש – אין שעה קבועה, אז הוא יחזיר כשיתאפשר לו.
⭐טיפ הזהב⭐ אם ההורה השני אינו עומד בהסדרי הראייה, אל תפעלו מתוך כעס או פזיזות. פנו לייעוץ משפטי כדי להבין את האפשרויות שלכם ולבחור את הדרך הטובה ביותר לטפל במצב בצורה שמגנה על הילדים. |
ההורה השני לא עומד בהסדרי הראיה? מדריך פרקטי
היה לי חשוב להבהיר גם מהן הסיבות להפרת הסדרי ראיה וגם שההפרות קורות משני הצדדים כאחד – מההורה המשמורן ושאינו משמורן.
כעת, הגענו לשלב הפתרונות. אני מציעה לכם לפנות לפי סדר הפעולות הבא:
פניה ישירה להורה השני
בשלב הראשון, אני ממליצה לכם לפנות ישירות להורה השני, בטלפון, במייל, פנים אל פנים או בכל אופן אחר שמתאים לכם. הבהירו לו כי התנהלותו פוגעת בכם ובילדים. לפעמים זה יספיק. במקרים אחרים, עקב היחסים ביניכם, אפילו לא תגיעו לשלב ניהול השיחה הזאת.
פניה למרכז מהות
מאחר שמדובר בסכסוך במשפחה, קודם הפניה לבית המשפט ניתן לפנות אל מרכז מהות ולנסות לגשר בין הצדדים. מאחר שיש כבר פסק דין חלוט ואתם מבקשים את אכיפתו אין חובה לעבור דרך מרכז המהות, אך מדובר בהזדמנות נוספת לגשר על הסכסוך בדרכי נעם יחסית, גישה שאני ברמה האישית מאמינה בה מאוד.
הגשת תביעה לבית המשפט
תוכלו כמובן להגיש תביעה לבית המשפט באמצעות עו"ד לענייני משפחה. במסגרת התביעה תוכלו לבקש סעדים כדלקמן:
אכיפה – בקשו אכיפה של הסדרי הראיה. דרשו מבית המשפט להורות להורה המשמורן להביא את הילדים לפגישותיהם עם ההורה השני או מההורה השני להגיע למפגשים ולקיים את הסדרי הראייה.
קנס ופיצויים – תוכלו לבקש, לצד זאת, פיצויים בגין כל הפרה של הסדרי הראיה. האם תבקש פיצוי על כל מפגש אליו האב לא הגיע והאב יבקש פיצוי על כל מפגש שהאם לא הביאה את הילדים עליו. כמו כן, תוכלו לבקש פיצוי על הוצאות משפטיות בלתי צפויות, דוגמת בייביסיטר, מזון ועוד.
שינוי דמי המזונות – אם כתוצאה מהפרת הסדרי הראיה האם מטפלת בילדים יותר זמן, גם בכל השבתות והחגים למשל, האם תוכל לבקש שינוי של דמי המזונות עקב הפרת הסדרי הראיה שכן הוצאותיה על הילדים גדלות. בקשה חריגה יותר, אך אופציונלית, תגיע מצדו של האב להפחתת דמי המזונות עקב הפרת הסדרי הראיה מצד האם. עוד בנושא המזונות לחצו כאן >>>
שינוי המשמורת – במקרים קיצוניים, ניתן יהיה לבקש שינוי משמורת בפועל. הבקשה תהיה להתאמת המשמורת הפסוקה למשמורת הלכה למעשה, כפי שהיא באה לידי ביטוי עקב הפרת הסדרי הראיה.
אני מטפלת בהפרת הסדרי ראיה תוך רגישות ועדינות הנחוצה בנושאים שכאלו מחד, ובנחישות משפטית ומקצוענות מאידך.
המטרה הראשית שלי בתיקים אלו היא כמובן אכיפת הסדרי הראיה, אך גם השכנת שלום יחסי בין ההורים באופן שישמור באמת על טובת הילד וטובת המשפחה כולה. |
ליווי משפטי מקצועי לשמירה על הסדרי ראייה וזכויות ההורים
אני רוצה לסכם שאי קיום הסדרי ראייה עלול לגרום לפגיעה רגשית בילדים ולהשפיע על הקשר ההורי. אם אתם מתמודדים עם מצב כזה, חשוב לפעול בצורה שקולה ומקצועית. במשרד שלי, תקבלו ליווי משפטי מותאם אישית שמטרתו לשמור על טובת ילדיכם ועל הזכויות שלכם.
📞 צרו קשר עכשיו בטלפון: 077-997-0263
📍הכתובת: בר כוכבא 23, בני ברק (מגדל V-Tower, קומה 16)
מה אפשר לבקש בבית המשפט אם ההורה השני לא עומד בהסדרי ראיה?
תוכלו לבקש מבית המשפט להורות על אכיפה של ההסכמים; לפסוק קנס על כל מפגש שלא מומש; לפסוק פיצויים על הוצאות שנצרכו עקב אי העמידה בהסדרי הראיה; שינוי דמי המזונות ובמקרים המתאימים אף שינוי של פסיקת המשמורת והסדרי הראיה.