השאירו פרטים לשיחת ייעוץ אישית

    גישור בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה

    אף אחד מאיתנו לא שש לחשוב על היום בו כבר לא נהיה חלק מן העולם הזה. אנו נוטים להדחיק עובדה זאת, שכן טבע האדם הוא לבחור בחיים, אולם מבחינה משפטית הרי שתופעת ההדחקה הזו עלולה לעלות לנו וביוקר.

    אנחנו מתכוונים כמובן לסיטואציה בה אדם הולך לעולמו, בעודו מותיר אחריו נכסים ועניינים כלכליים לא פתורים. בהיעדר צוואה או מסמך משפטי מחייב אשר מסדירים את הטיפול בענייניו, הרי שזהו פתח למאבקים בין בני משפחה וקרובים שלעיתים נמשכים שנים ארוכות וגוזלים אנרגיה נפשית וכסף רב.

    חוק הירושה (תשכ"ה, 1965) קובע כי לכל אדם שמורה הזכות להוריש את עזבונו לאחר מותו בהתאם לרצונו החופשי, זאת בהנחה ומחשבתו צלולה. עם זאת, ראוי לציין כי על פי חוק לא חלה על אדם חובת כתיבת צוואה, כאשר בהיעדרה פוסק בית המשפט לרוב בחלוקה שוויונית בין קרובי המשפחה מדרגה ראשונה של אותו אדם, לרבות משפחתו הגרעינית המצומצמת (אישה/בעל והילדים הביולוגיים להם ניתנת עדיפות ראשונה).

    עם זאת, במטרה להבטיח כי גם בהיעדרנו, יוכלו היקרים לנו להמשיך לנהל את חייהם "בראש שקט" ומתוך ניסיון להסדיר את ענייננו בצורה הנאותה ביותר, רצוי לפנות אל עורך דין המתמחה בתחום הצוואות והירושות אשר יהיה אמון על הכנת צוואה בעלת תוקף משפטי אשר תהווה אסמכתא לקראת "יום פקודה".

    סכסוך שמקורו בצוואה או בהיעדרה – מה זה אומר?

    חרף המגמה ההולכת וגוברת של עריכת צוואות בישראל, אנו עדים לא אחת למחלוקות וסכסוכים שמקורן בתוקף המשפטי של הצוואה. לרוב מדובר בצד אחד (או יותר) אשר מרגיש כי זכויותיו נפגעו וכי הצוואה מקפחת אותו. כפועל יוצא מכך, נגררת המחלוקת בין כתליו של בית המשפט שנדרש להכריע בסוגייה.

    ניסיון העבר מלמד כי סכסוכים כאלו שמקורם בצוואה מתייחסים לרוב לסוגיות סביב חלוקת רכוש או ממון, ועלולים חלילה להוביל לתופעות מרחיקות לכת, כדוגמת ניכור הורי ואף לנתק משפחתי ארוך שנים.

    כיצד ניתן להתמודד עם סכסוכי ירושה?

    קרבות בין יורשים והתכתשויות בבתי משפט אינם הכרח המציאות. רצוי ואף ניתן בחלק לא מבוטל מסכסוכי הירושה לנסות ולהגיע לפשרה מבעוד מועד, זאת באמצעות צוואה ערוכה המציגה באופן נהיר ומפורט מה יעלה בגורל רכושו של הנפטר לאחר מותו, מבלי להותיר מקום לפרשנות או ספקות.

    על מנת לוודא כי הצוואה שברשותנו אכן ממצה דיו ותמנע בעתיד התגלעות של סכסוכים כאלו ואחרים שמקורם בפרצות או סדקים שהתגלו בצוואה, עלינו לבחור בעורך דין מוסמך בעל ניסיון בסכסוכי צוואות שילווה אותנו עד לשביעות רצוננו המלאה.

    גישור בסכסוכי ירושה: לפתור את הסכסוך בדרכי שלום

    התמודדות עם סכסוך משפטי שמקורו בצוואה אפשרית באחת מבין שתי דרכים: פנייה לערכאה משפטית במסגרת הליך התנגדות לצוואה או לחילופין על ידי גיבוש הסכמות המקובלות על שני הצדדים באמצעות תהליך גישור.

    במידה והנכם מעוניינים להגיע לפתרון בדרכי "שלום", הרי שפנייה להליך גישור שמתקיים מתוך כוונה אמיתית לפתור את המחלוקת שהתגלעה כתוצאה מצוואה, הינה אלטרנטיבה מצוינת להליך המשפטי. מדובר אפוא באופציה שכיחה שעשויה לחסוך מכם התנהלות משפטית מייגעת שיש בה גם בכדי להוביל להעמקת הקרע המשפחתי ו/או החברתי.

    תפקידו של המגשר הוא למעשה להוות צד שלישי ובלתי תלוי, אשר יוכל ראשית להקשיב לטיעוניהם של שני הצדדים ולשמש כגורם ניטרלי. לאחר שהאזין בקשב רב לשני הצדדים, מציג המגשר פתרונות משפטיים בניסיון להוביל לפשרה, תוך הפעלת שיקול דעת ורגישות לאופיים של הצדדים ונסיבות המקרה.

    אין זה מחייב כי הליך הגישור יסתיים בהצלחה ואכן יוביל לפשרה, אולם באם קיים רצון טוב מצד שני הצדדים להגיע לפתרון מסוכם תוך שמירה על כבוד הדדי ומרקם יחסים הוגן, סיכוי סביר בהחלט כי אופציית הגישור תניב פירות.

    הליך גישור איכותי הינו תלוי במידה רבה גם בבחירה במגשר מקצועי ומוסמך שילווה את הצדדים וינהל את ההליך בצורה ראויה. על כן, חשוב לוודא כבר בעת החיפוש אחר מגשר שכזה כי מדובר באדם שהינו בהכשרתו גם עורך דין לענייני משפחה, בעל ניסיון עשיר בהליכי גישור דומים.

    על עו"ד מעיין סבג

    עורכת הדין מעיין סבג הינה מומחית בדיני משפחה וגירושין, המייצגת השכם והערב את לקוחותיה בתיקים מורכבים, לרבות ניסיון לא מבוטל בתחום הצוואות והירושות.

    עורכת הדין סבג הינה ליטיגטורית מובילה אשר מצליחה להציג את טיעוניה בערכאות המשפטיות השונות באופן חד ונוקב, תוך שימוש בפרקטיקות משפטיות יצירתיות, פסקי דין ותקדימים משפטיים. בעזרתם היא שוטחת את טיעוניה ומובילה את מרשיה עד לתוצאה המיטבית.

    במקביל לזירה המשפטית, עורכת הדין סבג הינה מגשרת מוסמכת בהכשרתה. עד היום הצליחה לנהל עשרות הליכי גישור שמקורן בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה, שהסתיימו לשביעות רצונם של שני הצדדים, ומנעו חיכוכים מיותרים בין כתלי בית המשפט.

    על פי "האני מאמין" של עורכת דין סבג, הפנייה להליך גישור הינה תמיד האופציה העדיפה, שכן היא מאפשרת בחלק ניכר מן המקרים, לפתור את המחלוקת באווירה חיובית ומבלי לפגוע במרקם היחסים.

    מנגד, באם הליך הגישור לא הניב תוצאות או שאינו מתאפשר מסיבה כזו או אחרת, מנהלת עורכת הדין סבג הליך התנגדות לצוואה, תוך ניסיון בלתי מתפשר לאתר כשלים בצוואה "בעייתית", או לחילופין "יגנו" על צוואה תקפה שיש ניסיון להתנגד או לערער עליה.

    לפרטים נוספים והתייעצות בנושא סכסוכים שמקורם בצוואה או בהיעדר צוואה, הנכם מוזמנים לפנות אליי. 03-6315080

    שאלות ותשובות בנושא גישור בסכסוכי צוואה או בהיעדר צוואה

    1. האם יש לי יכולת לפסול צוואה?

    כן, בהנחה שהיא לא עומדת בכללי התקפות כפי שנקבעו בחוק, פרטים נוספים במאמר.

    2. האם כדאי לשכור שירותי עורך דין בסכסוך בנושא צוואה?

    בהחלט, מדובר בנושא משפטי שדרוש בו ידע של עורך דין מתמחה בתחום.

    3. קרוב משפחה מנסה להתנגד לצוואה של אבי המנוח, מה ניתן לעשות?

    מומלץ לשכור שירותיו של עורך דין מתמחה בתחום שיסייע לך להגן על תוקפה של הצוואה.

    4. איך מתנגדים לתוקף של צוואה?

    נדרש להגיש התנגדות לרשם הירושות, פרטים נוספים במאמר.

    השאירו פרטים לשיחת ייעוץ אישית




      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן